Iedvesma ceļojumam - Havaju salas (VIDEO)

Havaju salas ir aptuveni 2400 km garš salu arhipelāgs (jeb vienkārši - virkne) Klusajā okeānā, Polinēzijā. Tās atrodas teju nekurienes - okeāna vidū, ziemeļu daļā ap 3000 km no tuvākās kontinenta piekrastes - ASV.

Salas ir Havaju zemūdens grēdas virsūdens daļa. Lielākā arhipelāga daļa ietilpst ASV Havaju štatā, izņemot Midveja atolu, kas ir neinkorporēta ASV teritorija un statistiski tiek pieskaitīta ASV Mazajām Aizjūras Salām.

Pirmais no eiropiešiem salas apmeklēja Džeimss Kuks 1778. gada 18. janvārī un nosauca tās par Sendviča salām (Sandwich Islands) par godu ekspedīcijas atbalstītājam Džonam Montagjū, 4. Sendvičas grāfam. Šis nosaukums tika lietots līdz 1840. gadiem, kad to aizvietoja havajiešu nosaukuma forma, kas atvasināta no galvenās arhipelāga salas Havajas.

Salas ir sāktas apdzīvot no 6. līdz 3. gadsimtam p.m.ē. Līdz 18. gadsimtam arhipelāgā bija vairākas pamatiedzīvotāju karalistes, kuras 19. gadsimta sākumā bija apvienotas vienā karalistē (aptuveni 300 000 iedzīvotāju).

1893. gadā arhipelāgā ieradās ASV karaspēks un gāza karalieni Liliuokalani. 1894. gadā tika proklamēta Havaju republika, de facto ASV protektorāts. 1898. gadā ASV anektēja Havaju salas, 1900. gadā piešķirot tām savu "teritoriju" statusu.

1908. gadā Perlharboras līcī tika ierīkota Jūras kara flotes bāze. 1941. gada 7. decembrī Japānas armija uzbruka ASV jūras kara bāzei Havajās — Perlharborai, kas bija nozīmīgs ASV armijas atbalsta punkts Klusajā okeānā. 1959. gada 21. augustā Havaju salas saņēma ASV štata (pavalsts) statusu.

Havaju salu arhipelāgs dalās divās daļās — Vējpuses salas, kurās ietilpst lielākās un apdzīvotās salas, un Aizvēja salas, kas lielākoties ir neapdzīvotas sīkas saliņas un atoli.

Havajas ir astotais mazākais štats ASV, vienpadsmitais mazākais pēc iedzīvotāju skaita un trīspadsmitais blīvāk apdzīvotais štats ASV.

Salās kopumā dzīvo virs 1 miljona iedzīvotājiem - aptuveni 1,3 miljoni. Salu kopīgā platība ir 16 636 kvadrātkilometri, kurus sastāda 137 dažādas salas. Tas nozīmē, ka blīvums uz salām sastāda 214 iedzīvotājus uz kilometru (aptuveni astoņas reizes lielāks nekā Latvijā).

Uz Havaju salām vari aizceļot, piemēram, ar ceļojumu aģentūru "Laimtūre" vai tūrisma aģentūru "Kolumbs".


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.83380914sec.