Interesanti fakti par eiro

Ikdienā izmantojot eiro kā maksāšanas līdzekli, neaizdomājamies par to, cik interesanta šī valūta ir. Lūk, daži interesanti fakti par naudu, ar kuru nesen samaksāji par pienu.

Pasaulē cirkulācijā ir vairāk eiro nekā dolāru.

Jā, lai arī populārākā valūta pasaulē vēl arvien ir Amerikas Savienoto valstu dolārs, eirozonai paplašinoties, arvien vairāk un vairāk tika drukāti eiro un šobrīd pasaulē skaidras naudas apritē ir 1 triljons un 109 miljardu eiro.

Eiro ikdienā pasaulē lieto 337 miljoni iedzīvotāju.

Eiro lieto ne tikai Eiropas Savienībā

Lai arī gribas automātiski eiro sasaistīt ar Eiropas Savienību, tā nav patiesība - eiro lieto arī ārpus tās. Pasaulē ir sešas valstis, kas lieto eiro, lai gan neatrodas Eiropas Savienībā - tās ir četras pundurvalstis Andora, Monako, Sanmarīno un Vatikāns, kā arī Kosova un Melnkalne. No pundurvalstīm lielākā ir Andora, kurā dzīvo aptuveni 80 tūkstoši cilvēku. Vatikānā, tajā pašā laikā, mīt ap 800 iedzīvotāju. Savukārt Kosovā un Melnkalnē eiro tiek izmantots īpatnējā kārtībā - šīs valstis nav noslēgušas formālu vienošanos ar Eiropas Savienību par eiro izmantošanu, kā arī tās nav nekad pašas izdevušas eiro. Tās paļaujas uz eiro, kas jau šobrīd ir viņu cirkulācijā. Tā kā bija pamatotas bažas par to, ka Serbija varētu politiski un ekonomiski ietekmēt šīs valstis, ar starptautisko atbalstu, iepriekš tās norēķiniem izmantoja vācu markas, taču kopš Vācija izveidoja eirozonu, tās iemainīja markas pret eiro. Ziemeļkosovā, piemēram, populārāka naudas valūta ir Serbijas dinārs, kas aizvietoja Dienvidslāvijas dināru.

Eiro izmantošana šajās abās valstīs ir palīdzējis stabilizēt viņu ekonomikas.

Eiro lieto arī tūkstošiem kilometru attālumā no Eiropas

Ja jums kabatā ir eiro, tad pilnīgi noteikti tos nevajag mainīt pret citu valūtu, ja dodaties uz Centrālamerikā esošajām Francijas aizjūras teritorijām vai Francijas Francijas Dienvidjūru un Antarktikas teritorijām, jo šeit viss notiek eiro. Jā, lai arī šīs salas ir 8000 un 12 000 kilometru attālumā no Latvijas, kas reāli ir otrā pasaules malā un galā, tās ir daļa no Eiropas Savienības - jo atrodas Francijas teritorijā, līdz ar to arī nauda šeit ir eiro. Tomēr, ņem vērā, ka šīs valstis nav šengenas zonā, kas nozīmē, ka jāiziet visas ieceļošanas procedūras.

Pirms pieciem gadiem Panamas prezidents paziņoja, ka vēlas ieviest eiro kā trešo oficiālo valūtu savā valstī - blakus ASV dolāram un Panamas balboa. Tomēr nekādi oficiāli soļi šim paziņojumam nesekoja.

Eiro kā valūta tiek pieņemta aptuveni pusē pasaules

Lai arī eiro nav oficiāla valūta ārpus jau minētajām valstīm, eiro, tāpat kā ASV dolārs, ir iemantojusi ļoti lielu uzticamību un popularitāti pasaulē. Ja vien esat gatavs rēķināties ar sliktāku maiņas kursu, tad aptuveni pusē pasaules varat tirgotājam prasīt vai varat maksāt par preci vai pakalpojumu ar eiro. Protams, kā jau minējām, jārēķinās ar to, ka šādi zaudēsiet aptuveni 5-20% no summas. Taču atsevišķās vietās (piemēram Budapeštā vai Stambulā) nereti precēm pat blakus cenai vietējā valūtā, ir norādīta arī cena eiro.

Eiro ir otra visvairāk mainītā nauda pasaulē

Eiro atpaliek tikai no ASV dolāra (aptuveni uz pusi) un tai seko Japānas jēna (aptuveni arī uz pusi).

Ķīnas juaņas tiek izmantotas 10 reizes retāk nekā eiro, Indijas rūpijas - pat 35 reizes retāk.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.27347493sec.