Vai spēj iztēloties? Dažās pasaules pilsētās var beigties dzeramais ūdens!

Keiptauna ir neapskaužamā situācijā, tā ir pirmā pilsēta mūsdienās, kurai draud dzeramā ūdens izzušana. Tomēr Dienvidāfrikas pilsētas sausuma situācija ir tikai viens no ekstremālajiem piemēriem problēmai, par kuru jau sen ir brīdinājuši eksperti – ūdens trūkumam. Neskatoties uz to, ka ūdens aizņem apmēram 70% pasaules, ūdens krājumi, it īpaši dzeramā ūdens nav tik bagātīgi kā varētu šķist. Tikai 3% no tā ir saldūdens.

Tam nevajadzētu būt pārsteigumam, ka Keiptauna ir tikai aisberga virsotne. Šeit ir vēl 11 pilsētas, kurās visdrīzāk var beigties dzeramais ūdens.

1. Sanpaulu

Viena no 10 visvairāk apdzīvotajām pasaules pilsētām 2015. gadā piedzīvoja līdzīgu situāciju kā Keiptauna, kad galvenie ūdens krājumi kritās zem 4%. Kad krīze sasniedza pašu virsotni, vairāk nekā 21,7 miljoniem iedzīvotāju ūdens krājumi bija palikuši mazāk nekā 20 dienām, un policijai bija jāpārvalda ūdens mašīnas, lai apturētu ūdens laupīšanu. Ūdens krīze beidzās 2016. gadā, bet 2017. gada janvārī ūdens krājumi bija par 15% zemāki nekā vajadzētu. Tas uz kādu laiku pakļāva pilsētas nākotni šaubām par ūdens krājumu pietiekamību.

2. Bengalūru

Indijas dienvidu pilsētas vietējās amatpersonas cīnās, lai pārvaldītu pilsētas ūdens un kanalizāciju sistēmas. Lai pasliktinātu situāciju, pilsētas novecojusī santehnika ir steidzami jāuzlabo. Valsts pārvaldes ziņojums atklāja, ka pilsēta zaudē vairāk nekā pusi dzeramā ūdens.

3. Pekina

Pasaules Banka ūdens trūkumu klasificē tā, ka noteiktā vietā katru gadu cilvēks saņem mazāk par tūkstoti kubikmetru saldūdens.  2014. gadā katram no vairāk nekā 20 miljoniem Pekinas iedzīvotāju bija tikai 145 kubikmetri ūdens.

4. Kaira

Kad ir izšķiroši svarīgi izveidot vienu no pasaules lielākajām civilizācijām, Nīlas upei mūsdienās ir grūtības. Tā ir ne tikai 97% no Ēģiptes ūdens avota, bet arī neapstrādātu lauksaimniecības un dzīvojamo atkritumu apjoma pieauguma galamērķis. ANO lēš, ka līdz 2015. gadam valstī būs kritisks ūdens trūkums.

5. Džakarta

Tāpat kā daudzas piekrastes pilsētas, Indonēzijas galvaspilsēta saskaras ar jūras līmeņa paaugstināšanās draudiem. Bet Džakartā šo problēmu pasliktināja tieša cilvēku rīcība. Tā kā mazāk nekā pusei no pilsētas 10 miljoniem iedzīvotāju ir pieeja cauruļvadiem, ir daudz nelegāli izraktu aku. Piekopjot šo praksi, gandrīz pilnībā aizplūst pazemes ūdens nesējslāņi. Lai padarītu lietas vēl sliktākas, ūdens nesējslāņus neuzpilda, neskatoties uz smagajiem lietiem, jo betona un asfalta izplatība nozīmē, ka atklātie lauki nevar absorbēt nokrišņu daudzumu.

6. Maskava

Krievijā atrodas viena ceturtdaļa pasaules saldūdens rezervuāru, taču šo valsti apdraud piesārņojuma problēmas, ko izraisīja padomju laika rūpnieciskā mantotā puse. Tas īpaši satrauc Maskavu, kur 70% ūdens apgāde ir atkarīga no virszemes ūdeņiem. Oficiālās iestādes atzīst, ka no 35% līdz 60% no kopējiem dzeramā ūdens krājumiem Krievijā neatbilst sanitārajiem standartiem.

7. Stambula

Saskaņā ar oficiālajiem Turcijas valdības datiem, valsts ir tehniski ūdens stresa situācijā, jo ūdens piegāde uz vienu iedzīvotāju 2016. gadā samazinājās zem 1700 kubikmetriem. Pēdējos gados plaši apdzīvotās teritorijās, piemēram, Stambulā (14 miljoni iedzīvotāju), sausākajos mēnešos ir vērojams ūdens trūkums.

8. Meksika

Daudziem no 21 miljona Meksikas galvaspilsētas iedzīvotājiem ūdens trūkums nav nekas jauns. Viens no pieciem iedzīvotājiem ūdeni no saviem krāniem saņem tikai dažas stundas nedēļā, bet vēl 20% tekošs ūdens ir tikai daļu dienas.

9. Londona

No visām pasaules pilsētām Londona nav pirmā, kas iešaujas prātā, kad domā par ūdens trūkumu. Realitāte ir ļoti atšķirīga. Ar vidējo gada nokrišņu daudzumu aptuveni 600 mm (mazāk par Parīzes vidējo un tikai apmēram pusi no Ņujorkas) Londona piesaista 80% ūdens no upēm. Iespējams, līdz 2025. gadam būs problēmas ar piegādi un līdz 2040. gadam būs nopietns ūdens trūkums.

10. Tokija

Vairāk nekā 30 miljoniem cilvēku Tokijā ir ūdens sistēma, kas atkarīga no virszemes ūdeņiem (upēm, ezeriem un izkusuša sniega). Jaunākie ieguldījumi cauruļvadu infrastruktūrā arī paredz tuvākajā laikā samazināt noplūdes radītos atkritumus līdz 3%.

11. Maiami

Pilsēta Floridas štatā ASV ir viena no 5 ASV valstīm, kuras katru gadu visvairāk skar lietus. 20. gs. Sākumā projektam, kas pētīja tuvējos purvus, bija negaidīts rezultāts; ūdens no Atlantijas okeāna piesārņoja Biskajas ūdenskritumu, pilsētas galveno saldūdens avotu. Kaut arī problēma tika atklāta 1930-tajos gados, jūras ūdens joprojām noplūst, it īpaši tāpēc, ka Amerikas pilsēta ir piedzīvojusi straujāko jūras līmeņa celšanos pēdējos gadu desmitos. Kaimiņpilsētas jau cīnās. Hallandale pludmalē, kas atrodas tikai dažu kilometru attālumā uz ziemeļiem no Miami, bija jāaizver sešas no astoņām akām, jo tajās tika iesūknēta sālsūdens.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.80427408sec.