Amazones džungļi – vēl joprojām pilni ar nezināmo

Amazones lietus meži ir lielākie džungļi pasaulē, kas aizņem 5,5 miljonus kvadrātkilometru - lai izstaigātu visus džungļus, būtu nepieciešamas 869 dienas. Tā ir mājvieta tūkstošiem augu un savvaļas dzīvnieku sugu un miljoniem kukaiņu. Ne velti lietus meži jau vairākus gadu simtus vilina pētniekus un piedzīvojumu meklētājus no visas pasaules.

Amazone vēl joprojām slēpj pārsteidzošus atklājumus, kas patiesi aizrauj elpu gan vēsturniekiem, gan arī dabas pētniekiem - kādreiz tur ir uzturējušās senās civilizācijas, kā arī augu pasaule lietus mežos ir tik daudzveidīga kā nekur citur.

Gaidot raidījumu “Pirmatnējā izdzīvošana: bēgšana no Amazones”, kura pirmā sērija būs skatāma jau 20. aprīlī plkst. 22.00 kanālā “National Geographic”, aicinām doties aizraujošā, vēsturiskā ceļojumā, neizejot no mājas, un iepazīties ar pēdējā laika atklājumiem Amazonē.

Zīmējumi uz klinšu sienām – vēsturiskie liecinieki

Amazones lietus mežos, Kolumbijā, 2020. gadā atklāta viena no pasaulē lielākajām aizvēsturisko klinšu zīmējumu kolekcijām. Arheologi, kuri nodēvējuši savu atklājumu par "Seno cilvēku Siksta kapelu" tur ir atraduši desmitiem tūkstošu dzīvnieku un cilvēku zīmējumu, kas izveidoti uz klintīm pirms 12 500 gadiem vairāk nekā 12 kilometru garumā.

Pētnieki uzskata, ka zīmējumi ir tik seni, jo tajos ir attēloti dzīvnieki, kas izmira ledus laikmetā, piemēram, mastodonts, kas ir aizvēsturisks ziloņa radinieks un kurš Dienvidamerikā nav dzīvojis vismaz 12 000 gadu. Ir arī attēli ar jau izmirušu kamieļu sugu, milzu sliņķiem un zirgiem no ledus laikmeta. Zīmējumos redzamas zivis, bruņurupuči, ķirzakas un putni, kā arī cilvēki, kas dejo vai ir sadevušies rokās, un dažādas citas ainas.

Vieta, kur klinti atrada, ir tik nomaļa, ka pēc divu stundu brauciena no Sanhosē del Guavijas arheologu komanda vēl apmēram četras stundas devās ceļā kājām. Taču tas noteikti bija tā vērts, jo zīmējumi sniedz ieskatu senajā civilizācijā un, kā apgalvo pētnieki, milzīgā skaita dēļ to pētīs pat vairākas paaudzes.

Attīstīts ciematu tīkls džungļu vidū

Pētniekiem ar dažādu moderno tehnoloģiju palīdzību ir izdevies atrast arī seno civilizāciju mājvietas – plašu un sen pamestu apļveida un taisnstūrveida ciematu tīklu, kas varētu būt izveidots no 1300. līdz 1700. gadam.

Ir atklāti 25 apļveida pilskalnu ciemati un 11 taisnstūrveida pilskalna ciemati. Diemžēl, 15 pilskalnu ciemati bija tik slikti saglabājušies, ka tos nevarēja iedalīt ne apļveida, ne taisnstūrveida kategorijā. Apļveida pilskalnu ciemu vidējais diametrs bija 86 metri, savukārt taisnstūrveida ciemati bija mazāki, ar vidējo garumu ap 45 metriem.

Atklājums ir daļa no arheoloģiskās misijas, kurā pēta Amazones laika posmu pirms Kristofera Kolumba. Pēdējos 20 gados pētnieki ir uzzinājuši, ka lietus mežu dienvidu malas ir bijušas mājvietas ļoti daudzveidīgām kultūrām.

Ciematu analīzē pētnieki ir secinājuši, ka to iedzīvotāji bija rūpīgi izplānojuši pārvietošanās ceļus. Katrā apļveida pilskalnu ciematā bija divi galvenie ceļi, kas bija plati un dziļi, un mazāki ceļi, kas veda uz tuvējiem strautiem. Kā arī būtiski minēt, ka lielākā daļa ciematu atradās tuvu viens otram - tikai aptuveni 4,4 kilometru attālumā. Galvenie ceļi bieži savienoja vienu ciematu ar otru, tā radot plašu kopienas tīklu lietus mežā.

Arī dabas pētījumi turpinās pilnā sparā

Pētnieki lēš, ka 40% neatklāto koku sugu ir atrodami tieši Dienvidamerikā, kur ir lielāks neatklāto koku īpatsvars nekā jebkurā citā kontinentā. Saskaņā ar aplēsēm Dienvidamerikā ir arī vislielākais reto koku sugu skaits (apmēram 8200) un lielākais tikai šajā kontinentā sastopamo koku sugu īpatsvars (apmēram 49%).

Minesotas un Mičiganas universitātes meža ekologs Pīters Reihs norāda, ka daudzas no šīm nezināmajām koku sugām, visticamāk, ir unikālas Amazonei un reģioniem, kur Andu kalni satiekas ar lietus mežiem.

Šie pētījumi padara mežu saglabāšanu par galveno prioritāti Dienvidamerikā. Mūsdienās Amazones aizsargāšana ir īpaši svarīga, jo pēdējo 50 gadu laikā mežizstrāde, cilvēku izraisīti ugunsgrēki un klimata pārmaiņas ir iznīcinājušas aptuveni 17% lietus mežu.

Uzzini vairāk par Amazones lietus mežiem, to iemītniekiem, viņu dzīvi un kultūru kopā ar piedzīvojumu meklētāju Haizenu Oudelu, kurš dosies 500 jūdžu garā ceļā cauri džungļiem kanālā “National Geographic”. Raidījums “Pirmatnējā izdzīvošana: bēgšana no Amazones” jau 20. aprīlī plkst. 22.00!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 20.04.2024 👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē! Rēzeknes pilsētas TIC
Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 19.04.2024 Komandu rogaininga sacensības Liepājā Liepājas reģiona TIB
Jau otro gadu Liepājā notiks komandu rogaininga sacensības – 20. aprīlī Jūrmalas parkā tiks dots starts sacensībām “Liepājas Dienvidu fortu | Skatīt vairāk
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.66960406sec.