Ķīna ar Expo 2010 grib pārspēt visu pasauli

Labāka pilsēta, labāka dzīve - ar šādu moto pasaules izstāde Expo 2010 piesaistīs Ķīnai miljoniem tūristu un apmeklētāju uzmanību. Šanhajā, kur notiks Expo 2010, jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem. Pirmo reizi pasaules izstādē piedalīsies arī Ziemeļkoreja.

Expo 2010 tiks atklāts 01.05.2010 Huangpu upes krastā, kur notiks grandiozs uguņošanas šovs un sāksies grandiozākā izstāde pasaules vēsturē. Paredzams, ka izstādi kopā apmeklēs gandrīz 100 miljonu cilvēku, izstādē piedalīsies 192 valstis - nekad to vēl nav bijis tik daudz. Ar moto Better city, better life (Labāka pilsēta, labāka dzīve) Expo rādīs, kā norit dzīve pasaules augošajās metropolēs un ne tikai.

Jau pirmajā izstādes dienā izstādi apmeklēs aptuveni 600 000 cilvēku. Lielākā daļa izstādes apmeklētāju būs ķīnieši, bet organizatori paredz, ka no ārvalstīm ieradīsies 2,5 miljoni viesu. Izstādes moto izvēlēts apzināti - Ķīnā ir 175 pilsētas, kuru iedzīvotāju skaits pārsniedz miljonu. Šanhajā, kas vairākus mēnešus bija viens vienīgs būvniecības placis, mīt vairāk nekā 20 miljoni iedzīvotāju.

Expo 2010 drošības pasākumi atstāt ēnā pat Pekinas olimpiskās spēles, kas notika pirms diviem gadiem. Paredzams, ka Expo ieradīsies vairāk nekā simts valdības un valstu galvas, tāpēc daudzviet metropole līdzinās īstam cietoksnim. Jau šomēnes aizturēti vairāk nekā 6000 cilvēku par tādiem noziegumiem kā zādzība, prostitūcija, azartspēles un pornogrāfija.

Vilcienu un metro stacijās pasažieru bagāža tiek pārbaudīta ar skeneriem, bet pārbaudes uz ielām laiku pa laikam paralizē satiksmi. Neskatoties uz stingrajiem drošības pasākumiem, atbildīgās iestādes vēlas izmantot laiku līdz oktobrim, kad norisināsies izstāde Expo 2010. Vislielākās svinības notiks tieši 01.10.2010 - Ķīnas nacionālajos svētkos. Šanhaja jau ieguldījusi izstādē aptuveni 43,5 miljardus eiro, ieskaitot netiešos ieguldījumus, piemēram, simtiem kilometru garu metro līniju paplašināšana, jauni lidostas termināli un Huangpu upes promenādes pārbūve.

Finanšu metropolei Šanhajai Expo izstāde ir lieliska iespēja uzlabot savu imidžu ārvalstu ceļotāju acīs. Līdz šim Šanhaja bijusi pazīstama kā ekonomikas un ražošanas centrs, bet metropolei jābūt pievilcīgai arī tūristiem. Līdz 2020. gadam Ķīnas valdība vēlas padarīt Šanhaju par starptautisko finanšu centru, tomēr līdz šim ekonomika un valūtas maiņas kurss ticis par stingru kontrolēts, lai Šanhaja būtu īsti piemērota finanšu metropoles statusam.

Arī Ķīnas politiskie sabiedrotie, kas parasti nepiedalās Expo izstādēs, šoreiz ir klāt - Expo 2010 atrodami gan Irānas, gan arī Ziemeļkorejas paviljoni. Tie abi atrodas blakus viens otram un jau iesaukti par "ļauno nostūri". Komunistiskā Ziemeļkoreja pirmo reizi piedalās pasaules izstādē, savukārt Amerikas Savienoto Valstu paviljons novietots pretējā izstādes teritorijas malā.

Arī Latvijas piedalīsies pasaules izstādē. Tiesības tajā pārstāvēt Latviju šogad ieguvusi SIA „AERODIUM” komanda. World Expo 2010 izstādes laikā reizi trīs dienās plānots veikt paraugdemonstrējumus mazajos vēja tuneļos, kuri tiks darbināti vienlaicīgi. Savukārt izstādes apmeklētāji varēs lidot lielajā tunelī, kurš būs vairāk kā trīs metrus plats. Kā atzīst SIA „AERODIUM” instruktori, apmācīt cilvēku bez iepriekšējas lidot prasmes ir vienkāršākāk uz lielākas vēja plūsmas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄! Latvia Tours
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība. | Skatīt vairāk
no 367 EUR
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58736205sec.