Pasaules mežonīgākie dabas parki – 1. daļa

Vēlaties baudīt dabu, turklāt tikai dabu? Bezgalīgas stepes, retus dzīvniekus un cilvēka neskartas piekrastes pludmales? Eksotiskus augus, dziļas kalnu aizas un mutuļojošus ūdenskritumus?

Modernajā pasaulē šādas neskartas pludmales diemžēl vairs atrodamas gandrīz tikai dabas aizsardzības teritorijās, piemēram, nacionālajos parkos. No Āfrikas līdz Austrālijai, no viena Zemes pola līdz otram – gandrīz visās pasaules valstīs izveidotas īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, kuru uzdevums ir saglabāt tajās sastopamo sugu daudzveidību un skaistumu, kā arī aizsargāt dabiskās ainavas. Tās ir teritorijas, kas vairumā gadījumu tūristiem ir pieejamas, - saprātīgiem tūristiem, kas gatavi respektēt dabiskās vides saglabāšanas noteikumus, piemēram, prasību nenovirzīties no ierīkotajām takām un ceļiem, kā arī neko nepārveidot, ļaujot dabas procesiem šajās teritorijās ritēt savu gaitu.

Vairums no mums būs vismaz dzirdējis par Krīgera Nacionālo parku Dienvidāfrikā (Krüger National Park) un tajā sastopamajām lauvām, ziloņiem un degunradžiem. Tāpat nereti mūs sasniedz stāsti par Jelloustonas (Yellowstone) Nacionālā parka geizeriem un milzīgajiem skujkoku mežu masīviem. Bet vai zināt, piemēram, kaut ko par aborigēnu alu zīmējumiem Kakadu Nacionālajā parkā Austrālijā, Galapagu salu unikālo dzīvnieku pasaules daudzveidību vai Igvazu ūdenskritumiem Argentīnā?

Piedāvājam ieskatu pasaules mežonīgākajos nacionālajos parkos! Šodien – 1. daļa.

1. Kakadu Nacionālais parks Austrālijas ziemeļos piesaista ar iespaidīgām smilšakmens formācijām, eikaliptu mežiem un mangrovju audzēm. Viena no skaistākajām vietām nacionālajā parkā ir Hawk Dreaming klints, ko vietējie aborigēni uzskata par svētu, savukārt klinšu komplekss Ubirr var lepoties ar aborigēnu mākslas mantojumu – klinšu zīmējumiem, kuros attēlotas kontinenta seno pirmiedzīvotāju medību ainas.

2. Pasaules gala noskaņas gluži kā fantāziju filmā, tikai – pilnīgi dabiskā vidē piedāvā pasaules vecākais nacionālais parks – Jelloustonas Nacionālais parks ASV. Aizsargājamas dabas teritorijas statusu parks ieguva 1872. gadā. Dziļi kanjoni, karsta lava, tvaiku mutuļos tīti geizeri, biezi skujkoku meži un faunas daudzveidība kā magnēts piesaista dabas tūrisma cienītājus – tāpat kā ASV lielākais termālais avots Grand Prismatic Spring.

3. Īsta paradīze dzīvnieku mīļotājiem ir Galapagu salas, kur joprojām dzīvo neskaitāmas dzīvnieku sugas, kurām salas ir vienīgā dzīvotne pasaulē. Tāda ir, piemēram, simpātiskā Galapagu jūras ķirzaka – šī raksta titulbildes varone. Galapagu salas, kas atrodas Ekvadoras piekrastē, ir svarīgs biologu un citu zinātnieku ceļojumu mērķis. Arī salu zemūdens pasaule piedāvā daudzveidīgus atklājumus, sākot ar Galapagu haizivīm un beidzot ar jūras lauvām un pingvīniem. Uz salas sastopami arī līdz 1,5 m garie Galapagu sauszemes bruņurupuči.

4. Elpu aizraujoši dabas skati sastopami arī Igvazu ūdenskritumu Nacionālajā parkā Argentīnā (Iguazu Falls National Park). Dabas aizsardzības teritorijas statuss pasargā ne tikai Igvazu ūdenskritumus, bet arī daudzas apdraudētas zīdītāju sugas, kas dzīvo šajā reģionā, piemēram, jaguārus. Tālāk Igvazu upe plūst cauri Brazīlijai, un arī tās teritorijā upes ieleju aizsargā Igvazu Nacionālais parks, kas izveidots galvenokārt tropisko lietusmežu aizsardzībai. Upes ieleja 1984.gadā tika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 29.04.2024 ️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 30.04.2024 TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49239016sec.