10 galamērķi, kurp jādodas labas kafijas cienītājiem [1]

Daudziem ļaudīm krūze rīta kafijas ir kas vairāk par vienkārši dzērienu. Tā ir tik ļoti nepieciešamā enerģijas deva rīta cēlienam, smaržīgs gardums un zināmā mērā arī mākslas darbs. 

Lai arī cik moderna nebūtu kafijas pagatavošanas ierīce jūsu virtuvē vai birojā, nekas nav pielīdzināms tikko pagatavotai kafijai kādā no pasaules reģioniem, kur aug labākās kafijas pupiņas. Tādēļ, ja uzskatāt sevi par īstenu kafijas cienītāju, ļaujiet tam kļūt par iemeslu aizceļot uz kādu no zemāk minētajiem galamērķiem.

1. Etiopija

Ceļojums uz Etiopiju ir gluži kā ceļojums laikā uz kafijas pirmsākumiem, jo tieši šī zeme uzskatāma par spēcinošā dzēriena dzimteni. Piesardzīgi orķestrētā etiopiešu kafijas dzeršanas ceremonija ir piedzīvojums, ko noteikti nedrīkst laist garām šīs Austrumāfrikas valsts apmeklējuma laikā. Kafijas pupiņas sākotnēji tiek grauzdētas, pēc tam ar roku samaltas un vārītas ūdenī īpašā māla traukā jebena, līdz pavisam nelielās krūzītēs tiek pasniegts gatavs dzēriens.

2. Brazīlija

Patiesi, Brazīlija mūsdienās ir pasaulē lielākā kafijas ražotāja. Tomēr arī kvalitātei šeit ir tikpat liela nozīme kā kvantitātei. Fazendas ar kafijas plantācijām atrodamas lielākoties Minasžeraisas, Sanpaulu un Paranas štatos, kur tik audzētas gan arabikas, gan robusta šķirnes pupiņas.

3. Kolumbija

Lielai daļai Kolumbijas tropu ainavu ir īpaša pievienotā vērtība – tur aug augstākās kvalitātes kafijas pupiņas. Lai gan Kolumbija ir pasaulē otrā lielākā kafijas eksportētāja, vairumā gadījumu pupiņas aug nelielās, ģimenēm piederošās plantācijās.

4. Indonēzija

Indonēzijas salās Sumatrā, Sulavesi un Javā, ideālos apstākļos aug arabikas kafijkoki. Prasīgākajiem kafijas patērētājiem Indonēzija piedāvā arī pavisam neparastu dzēriena paveidu – kopi luwak, kas gatavots no pupiņām, kuras pabijušas Āzijas civetkaķa gremošanas traktā. Par spīti šādai izcelsmei, kopi luwak ir viens no dārgākajiem kafijas paveidiem pasaulē – tā maksā vairākus simtus ASV dolāru kilogramā.

5. Vjetnama

Kafijas kultūras pirmsākumi Vjetnamā meklējami 19. gadsimtā, un kopš tā laika valstī allaž audzētas īpaši augstas kvalitātes pupiņas. Vjetnamā šo dzērienu gatavo īpašā iekārtā phin – filtrā, kurš novietojams virs glāzes. Pasūtot ca phe sua, saņemsiet kafiju ar kondensēto pienu – to īpaši iecienījuši paši vjetnamieši. Atrodoties galvaspilsētā Hanojā, der nomēģināt ca phe trung, kas top, saputojot olu ar kondensēto pienu, pēcāk pievienojot kafiju.

6. Gvatemala

Vulkāniskā augsne šīs Centrālamerikas valsts augstienēs nodrošina ideālus apstākļus perfektu kafijas pupiņu audzēšanai. Baudot tasi gvatemaliešu kafijas sava ceļojuma laikā vai iegādājoties dažus grauzdētu pupiņu iepakojumus līdzi ņemšanai uz mājām, jūs atklāsiet bagātīgu, sildošu garšu, kuru reizēm papildina arī šokolādes notis.

7. Kenija

Lai gan Kenija neietilpst pasaules 10 lielāko kafijas eksportētājvalstu vidū, šejienes kafija visā pasaulē pazīstama kā augsti kvalitatīvs un pieprasīts produkts. Lielākoties kafijas pupiņas tiek audzētas nelielās saimniecībās, un ik katrs kilograms šeit tapušās kafijas tiek klasificēts pēc īpašas skalas, kurā UG3 ir zemākās, bet AA – augstākās kvalitātes frakcija.

8. Kostarika

Šī Centrālamerikas valsts, kas bieži tiek dēvēta par "ekopiedzīvojumu paradīzi", ir ideāli piemērots galamērķis arī kafijas cienītājiem. Ja jums izdodas apmeklēt Kostariku, noteikti apmeklējiet kādu no pasakainajām kafijas plantācijām – tūristiem pieejams plašs klāsts dažādu tematisko ekskursiju, kas saistītas ar šī dzēriena tapšanu no kafijas koka sēklas līdz pat kūpošai, smaržīgai tasītei.

9. Jamaika

Zilie kalni Jamaikā ir valsts kafijas audzēšanas epicentrs. Šajās plantācijās augušās pupiņas to maigās un saldās garšas dēļ iecienītas visā pasaulē. Lai saglabātu īpašās kafijas reputāciju, Jamaikas Kafijas nozares pārvaldes izdotie noteikumi paredz, ka tikai tās pupiņas, kuras augušas izmeklētos un pazīstamos Zilo kalnu reģionos, drīkst nest nosaukumu "Jamaican Blue Mountain Coffee".

10. Havaja, Havaju salas, ASV

Tā dēvētā Konas kafija, kas aug plantācijās pašā Havajas jeb "Lielajā salā", ir produkts, kas saņēmis neskaitāmus starptautiskus apbalvojumus. Augsts novietojums virs jūras līmeņa, mitrs klimats un vulkāniskā augsne ir tie faktori, kas nodrošina augstas kvalitātes ražu. Ja vēlaties doties tematiskā kafijas ekskursijā uz Havaju arhipelāgu, dariet to novembra mēnesī, kad tiek rīkots Konas kafijas kultūras festivāls.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 liesma 01/11/2014 19:32 nezinu par pārējām valstīm, bet Brazīlijā un Kolumbijā nevar dabūt normālu kafiju - viņi paši lieto tikai šķīstošo. viss ir eksportam.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 30.04.2024 TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.04.2024 - 30.04.2024 MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.55320191sec.