Arī Daugavpilī pērn samazinājās tūristu skaits

Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūra ir apkopojusi datus par Daugavpils pilsētas tūrisma, kultūras un aktīvās atpūtas iestāžu apmeklējumu 2020. gadā.  Tūrisms kļuva par vienu no pandēmijas skartākajām nozarēm visā pasaulē. Lai arī vasaras mēnešos ceļošanas un saskarsmes ierobežojumi bija brīvāki, visa gada garumā tūrisma iestādes nevarēja pilnvērtīgi darboties ierastajā režīmā. Arī Daugavpilī tūrisma sezona iezīmējās ar negatīviem  rādītājiem, jo samazinājies apmeklējumu skaits tūrisma objektos un viesu skaits Daugavpils tūristu mītnēs.

Izvērtējot Daugavpils Tūrisma informācijas centra (Daugavpils TIC) rīcībā esošo informāciju, var secināt,  ka 2020. gadā Daugavpils tūrisma, kultūras, aktīvās atpūtas un sporta iestādēs tika reģistrēti 329 002 Latvijas un ārvalstu tūristu apmeklējumi. Lai arī 2020. gadā Daugavpils tūrisma objektos bija vairāk par 320 tūkst. apmeklējumu, salīdzinot ar 2019. gadu, tas ir kritums par 46%.

2020. gadā Daugavpils objektos viesojās 87% iekšzemes tūristu un 13% ārvalstu viesu. Tūrisma rādītāji liecina, ka ir pieaudzis iekšzemes ceļotāju īpatsvars, jo 2019. gadā 78% no kopējā apmeklējumu skaita bija iekšzemes ceļotāju apmeklējumi, 2020. gadā - 87%.  Kopumā Daugavpili apmeklēja viesi no 57 pasaules valstīm. Visvairāk ārvalstu tūristu apmeklējumu bija no Lietuvas - 48% (skaits % no kopējā ārvalstu apmeklējumu skaita, izņemot pasākumu apmeklējumus), Igaunijas – 9%, Vācijas – 7%, Polijas – 5%, Krievijas – 2%, Apvienotās Karalistes – 2%, Baltkrievijas – 1%, Somijas – 1%, Nīderlandes – 1% un citām valstīm vai nereģistrētām valstīm. Neskatoties uz ierobežojumiem, Daugavpilī ieradās tūristi no tādām tālām valstīm kā Dienvidāfrika, Brazīlija, Meksika, Kazahstāna, Ekvadora, Japāna, Argentīna, Austrālija u.c.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes apkopotajiem datiem, Daugavpilī 2020. gadā ir nakšņojušas 38 375 personas, kas ir par 46% mazāk nekā 2019. gadā. Ārvalstu viesu skaits Daugavpils naktsmītnēs ir samazinājies par 70%. Kopējais Daugavpils naktsmītnēs pavadīto nakšu skaits sasniedza 55 144 naktis, no tam ārvalstu viesu pavadīto nakšu skaits bija 13 512 naktis.

2020. gada tūrisma sezona, neskatoties uz esošo situāciju, priecēja pilsētas apmeklētājus ar vairākiem jaunumiem. Piemēram, 2020. gadā Daugavpilī tika atklāta jauna kultūrtelpa - Tradīciju māja, ūdens atrakciju parks “Waterland”, Bruģu ielas promenāde, jauns izklaides tūrisma piedāvājums – kuģītis “Sikspārnis” un citi piedāvājumi. Durvis vaļā vēra arī jaunas kafejnīcas un restorāni – restorāns "Odesa Mamma", mini ceptuve "Neko mimi", kafejnīca “Albrecht Art & Wine”, kafijas nams "What about coffee?", kā arī  unikāla vieta – Latvijā vienīgā kaķu kafejnīca “Kotoffski”.

2020. gadā par apmeklētākajiem tūrisma objektiem, kuros veic apmeklētāju un pasākumu apmeklējumu uzskaiti, kļuva Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs (55 617 apmeklējumi), Latgales zoodārzs (36 792 apmeklējumi), Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs un 1. krasta lunete (22 929 apmeklējumi), vēsturisko tērpu ekspozīcija “Atmiņu lāde” un mākslas galerija "Baltais zirgs" (16 156 apmeklējumi), Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs (11 966 apmeklējumi), Šmakovkas muzejs (11 143 apmeklējumi), Latgales Centrālās bibliotēkas Ģimenes digitālo aktivitāšu centrs (8 797 apmeklējumi), Daugavpils skrošu rūpnīca (6 681 apmeklējums), Daugavpils inovāciju centrs (6 150 apmeklējumi), Daugavpils Māla mākslas centrs (2 720 apmeklējumi) un citi objekti. Mēneši, kuros tika reģistrēts vislielākais apmeklējumu skaits bija jūnijs, jūlijs, augusts un septembris.

2020. gadā Daugavpils TIC tika reģistrēti 14 650 informācijas pieprasījumi. Lielākais informācijas pieprasījumu skaits bija jūnijā un augustā. Pirmajā vietā ierindojās pašmāju informācijas pieprasītāji (77% no kopējā Latvijas un ārvalstu informācijas pieprasītāju skaita), 23% bija ārzemnieki. Šogad Daugavpils Tūrisma informācijas centru apmeklēja tūristi no Lietuvas – 16% (skaits % no kopējā Latvijas un ārvalstu apmeklējumu skaita), Nīderlandes – 1%, Krievijas – 1%, Igaunijas – 1%, Vācijas – 1% un citām valstīm. Daugavpils TIC viesojās gan ģimenes ar bērniem, gan arī individuālie tūristi, pārsvarā viņi ceļoja vairāk nekā 1 dienu pa Latgali, iekļaujot savā ceļojuma maršrutā Daugavpili un Daugavpils novadu, kā arī blakus esošās pilsētas. Tūristi jautāja ne tikai par atpūtas iespējām, bet arī par ierobežojumiem saistībā ar ceļošanu un publisku vietu apmeklēšanu.  

Neskatoties uz apmeklējumu skaita kritumu, kas tika novērtos tūrisma objektos, pieauga interese par dabas objektiem un pastaigu takām, un atpūtas vietām svaigā gaisā. Pie tam, 2020. gadā ir palielinājies Daugavpils Tūrisma informācijas centra oficiālās mājas lapas www.visitdaugavpils.lv lietotāju, sadaļu un lapu skatījumu skaits. Tas norāda, ka ceļotāji atbildīgi ievēroja visus noteiktos piesardzības pasākumus un meklēja informāciju par Daugavpili patstāvīgi interneta resursos, un izmantoja tūrisma portālu www.visitdaugavpils.lv kā savu brīvdienu ceļvedi. Tūrisma vietne www.visitdaugavpils.lv 2020. gadā tika papildināta ar vēl trīs valodām, līdz ar to tagad vietne ir pieejama latviešu, krievu, angļu, vācu, lietuviešu un poļu valodā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40801406sec.