Izglītība nākotnē nav iedomāja bez IT prasmēm – ne skolēniem, ne skolotājiem

Matemātikas skolotāja Ērika Baune

IT prasmes palīdz taupīt laiku, gan gatavojoties stundām, gan apkopojot skolēnu viedokļus un atbildes. Ar tehnoloģijām iespējams sekmēt arī skolēnu interesi par dažādiem priekšmetiem, tostarp, matemātiku, tāpēc, lai cik aizņemta arī būtu pedagogu ikdiena, no sirds iesaku atrast laiku digitālo prasmju pilnveidei. Kopīgas zināšanas par digitālo ir arī pamats, uz kā būvēt sarunu ar skolēniem.

IT prasmju pilnveides procesam jāpieiet mērķtiecīgi
Jau ceturto gadu desmitu esmu matemātikas skolotāja un apzinos, ka, neraugoties uz plašajām zināšanām matemātikā, lai spētu motivēt un ieinteresēt skolēnus, man nepieciešams iegūt aizvien jaunas zināšanas, tāpēc mērķtiecīgi nolēmu mācīties. IT jomā esmu autodidakts un pati izvērtēju, ko nepieciešams apgūt. Arī attālinātais mācību process parādīja, ka IT prasmju pilnveides procesam jāpieiet mērķtiecīgi, lai saprastu, kā lietas, ko darām ikdienā, paveiktu ātrāk, taupot laiku. Eiropas Sociālā fonda projekts Nr.8.4.1.0/16/I/001 “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” ietvaros Eiropas Tālmācības vidusskolā esmu apguvusi jau divus kursus un noteikti apgūšu vēl ko jaunu.

Tehnoloģijas taupa laiku
Esmu pārliecināta, ka ir jāmācās visu mūžu. Arī pandēmijas laiks ļāva par to pārliecināties, jo darbs ar skolēniem attālināti krasi atšķiras no klātienes mācībām. Lielākā daļa pedagogu ir izcili sava aroda pratēji, taču mums ir ļoti dažādas digitālās prasmes, un pandēmija daudzus iedrošināja mācīties. Šobrīd neesmu vēl paguvusi izmantot pat desmito daļu no visa, ko esmu apguvusi, bet jau tagad spēju būtiski ietaupīt laiku. Jokojot nereti saku, ka noteikti iemācīšos arī to, kā pelnīt ar šīm jaunajām prasmēm.

Lai labāk izprastu skolēnus
Zinu, ka pedagogi šobrīd ir ļoti noslogoti, taču, ja skolēni spēj atrast laiku, lai mācītos un paveiktu visu uzdoto, arī mums jāspēj atrast laiku, lai mācītos. Manā gadījumā tas nebija sarežģīti, jo izglītību vienmēr esmu pozicionējusi kā prioritāti, lai cik daudz darba nebūtu. Visiem ir daudz pienākumu, taču IT prasmju apguve ir veids, kā varam labāk izprast jauniešus. Turklāt, lai es kā pedagogs varētu palīdzēt citiem, man vispirms jāspēj palīdzēt sev.

Kopīgas zināšanas par digitālo
Digitālo prasmju pilnveide man ļoti palīdz mācību materiālu veidošanā – uz ekrāna iespējams parādīt dažādus kustīgus attēlus, grafikus u.c. lietas, ko nav iespējams paveikt ar tāfeli. Mācību procesā lieliski var izmantot arī dažādas aptauju platformas, piemēram, Kahoot – skolēniem ļoti patīk ne tikai atbildēt uz jautājumiem šādā formātā, bet arī pašiem sastādīt aptaujas. Manuprāt, izglītības process nākotnē nav iedomājams bez IT prasmēm – ne skolēniem, ne skolotājiem. Tas, kā veidojam sarunu ar skolēniem, nepārtraukti jāpilnveido un kopīgās zināšanas par digitālo ir labs veids, uz kā balstīt šo sarunu.

Telefons stundās – jēgpilni un ar mērķi
Jēgpilna tehnoloģiju lietošana var uzlabot mācību procesu un palīdzēt ietaupīt laiku. Esmu par to pārliecinājusies, gan gatavot prezentāciju katrai stundai, gan apkopojot skolēnu atbildes. Ir liela atšķirība – savākt atbildes uz lapiņām un tad tās analizēt, vai arī darīt to digitāli. Turklāt, digitālo risinājumu izmantošana stundās nenozīmē, ka katram skolēnam nepieciešams dators, daudz ko iespējams paveikt ar telefonu. Nereti skolēniem stundās nav atļauts ņemt līdzi telefonus, tos jānoliek atsevišķā kastītē, bet defektu var pārvest par efektu un telefonus izmantot gudri, lai mācītos.

Iedrošināt sevi
Kolēģiem, kuri vēl tikai domā par digitālo prasmju pilnveidi, ieteiktu nebaidīties un neraizēties par to, ka šobrīd, iespējams, nav pietiekami daudz zināšanu. Mums jāatmet doma “ko nu es”, jāievelk gaiss un jāķeras pie mācībām. Jā, tas reizēm nav viegli, kad no vērtētāja jākļūst par vērtējamo, bet tāpat kā iedrošinām un motivējam mācīties skolēnus, mums jāiedrošina arī sevi. Starp citu, lai apgūtu IT prasmes, ne vienmēr vajadzības labas angļu valodas zināšanas, jo lielāko daļu informācijas iespējams iztulkot.

Nākotnē plānoju apgūt arī programmēšanu – nepretendēju konkurēt ar ekspertiem un pieredzējušies IT profesionāļiem, taču vēlos prast veidot mācību materiālus, lai ar tehnoloģiju palīdzību veicinātu bērnu interesi par matemātiku. Īpaši tiem bērniem, kuriem šis priekšmets nepadodas tik labi, kā vēlētos.


20220208-ES fondu logotipu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18627405sec.