Valmieras pusē lustīgi svinēs Tomātu svētkus

Tomāts – ne tikai dārzenis, bet arī sava veida brīnumlīdzeklis, ko zinātāji izmanto ne tikai kā pārtikas produktu, lai uzņemtu visas veselīgās vielas, kas ir tomāta sastāvā, gan arī izmanto skaistuma procedūrām, pret novecošanu.

Tomātus kopš seniem laikiem plaši izmanto uztura medicīnā. Sarkanos tomātus lieto pret mazasinību, jo tie satur folijskābi un organisko dzelzi. Gatavi tomāti, tāpat kā šokolāde, satur laimes hormonu serotonīnu, kas vairo enerģiju un labsajūtu. Un tas par tomātu nav viss...

Dzelteni, sarkani, violeti un zaļi - svītraini, tas ir tikai sākums. Vairāk nekā 250 tomātu šķirnes un daudzas jaunas būs iespēja apskatīt trešajos Tomātu svētkos, kas norisināsies Valmieras pusē - Brenguļu alus sētā - 2019. gada 31. augustā. Pasākums pulcē lielu skaitu apmeklētāju no tuvējās apkārtnes, tālākiem Latvijas apvidiem un Igaunijas. Svētki pulcē nozares labākos speciālistus, vietējās zemnieku saimniecības, amatniekus un tirgotājus, kā arī skatītājus, kuriem ir iespēja baudīt un izzināt ko jaunu par tēmu "Tomāts".

Tomātu svētku būtība apvieno bagātīgu kultūras devu – stāstā par tomātu, kā latviešu pieņemtu dārzeni ar patīkamām izklaides un atpūtas iespējām visas dienas garumā. Pasākuma sākums no plkst. 10:00.

Laikā no plkst. 10:00 līdz 16:00 ikvienam interesentam būs iespēja iepazīties ar iepriekš neredzētām Latvijas tomātu šķirnēm – tomātu izstādē.

Šajos svētkos piedalīsies Artūra Sildes Dārzkopības Entuziastu kluba "TOMĀTS"  kolekcionāri no visas Latvijas, kuri priecēs ar tomātu šķirņu daudzveidību, krāsu, formu un lielumu.

Natālija Zeltiņa no Brenguļiem un Jānis Andersons no Allažiem piedāvās apskatei lielu "Bicolor" tomātu kolekciju, saimniecība "Neslinko" no Ķekavas jau gadiem pārbaudītas  un iecienītās Latvijā tomātu šķirnes, Valdis Pūliņš no visas pasaules kolekcionāru tomātu šķirnes no "vecmāmiņu laiki", Ludmila Kodzasova no Rīgas iepriecinās ar indigo tomātu šķirņu daudzveidību. Un vēl un vēl...

Pirmo reizi Tomātu svētku izstādi papildinās arī saldā paprika un čilli pipari. Līdzīgi kā ar tomātiem, arī paprikai ir vairums šķirņu, krāsas un garšas, kas raksturo katru no kultūraugiem un to sortimentu. Saldās paprikas dzimtene ir Dienvidamerika. Uz Eiropu tos atveda jūrasbraucējs Kristofors Kolumbs 1493.gadā, pēc iepazīšanās ar šo kultūraugu 6. gadsimtā, liela daļa sabiedrības piparus un papriku ir pieņēmuši kā papildinošu garšaugu savā ikdienā. Šo un vēl visu citu atklāsi izstādē.

Tomātu svētku laikā no plkst. 10:00 līdz 16:30 būs pieejams mājražotāju, amatnieku un vietējo saimniecību tirgus. Svētku laikā tirgotāji "galdā cels" vietējo dārzeņu produkciju, sukādes, sulas, šokolādi, mājās ražotus vīnus, dažādus našķus – visu, ko sirds kāro un prāts spēj iedomāties. Starp mājražotāju labumiem atradīsiet garšvielas, zāļu un ārstnieciskās tējas, Raunā gatavotus makaronus un siera izstrādājumus, būs arī koka izstrādājumi un citi labumi.

Varēsi ne tikai priecēt acis ar tomātu daudzveidību, bet arī iegādāties to sēklas un pašus tomātus.

No plkst. 11:00 līdz 18:00 – tematiskais tirdziņš, kur būs iespējams iegādāties saimnieku un amatnieku labumus.

No plkst. 11:30 līdz 16:00 būs pieejamas aktivitātes un radošās darbnīcas bērniem t.sk. – "Saldā tomātu meistarklase" ar konditori Litu Jansoni. Ar meistarklasi filcēšanā priecēs Inga Logina un saldajā tomātu meistarklasē, ko vadīs konditore Lita Jansone būs iespēja apgleznot un tikt pie sava saldā tomāta vai lauku labuma našķa. No plkst. 13:00  bērniem aktivitātes ar Tomātiņu un dārznieku.

No plkst. 11:00 labas garšas baudītājiem šefpavārs Mārcis Kalniņš piedāvās brīvdabas garšas meistarklasi. Garšas baudītājiem būs iespēja pasūtīt un iegādāties šefpavāra gatavotu maltīti. Piedāvājumā: Beverīnas tomātu svētku pīrāgs; tomātu pupiņu šmoris ar cūkgaļas ribu; tomātu - sālītu krekeru salāti, kā arī būs padomāts par saldo ēdienu, piedāvājot klasisko siera kūku.

Plkst.12:00 tematiskā brīvdabas un svētku garšā pavāre Inguna Vilka ar komandu piedāvās uz ugunskura vārītu tomātu zupu ar piedevām par ziedojuma cenu. Tomātu garša ir kļuvusi par spēcīgu sastāvdaļu kopējā svētku būtībā un kas gan var būt labāks par brīvdabā pagatavotu tomātu zupu. Lai garšīgi!

Tomātu svētkos, ar tomātu garšu turpinot, arī šogad būs iespēja degustēt Brenguļu darināto tomātu alu, kas brūvēts tieši Tomātu svētkiem.

Pirmo reizi svētkos tiks organizēts kulinārijas konkurss "Tomātiņš pīrāgā". Konkursam aicinājums pieteikties saimnieces un ēst gatavošanas entuziastus, kam tomāts nav svešs. Nolikums par konkursa kārtību un pieteikšanos sekos un drīzumā tiks publicēts beverinasnovads.lv.

No plkst. 12:00 pasākuma programmu papildinās pašdarbnieku priekšnesumi, radoša un aktīva darbošanās un aktivitātes bērniem ar Tomātiņu un dārznieku.

Tomātu svētkiem nostiprinot savu vārdu "tautās", pirmo reizi tiek organizēts kulinārijas konkurss: "Tomātu svētku kulinārais meistars 2019", kas norisināsies no plkst. 13:00 līdz 15:00, kur būs iespēja vizuāli apskatīt un veikt savu novērtējumu, atdodot savu balsi par kādu konkursa favorītu. Plkst. 16:00 konkursa dalībnieku apbalvošana, kur 1.-3. vietu ieguvēji, balvā iegūs jaunākās un labākās kulinārijas grāmatas no izdevniecības IR, kā piemēram, Zanes Ozoliņas pavārgrāmatu "NAŠĶOTIES", grāmata, kas atklāj receptes, kas vienmēr izdosies u.c. balvas.

Konkursa mērķis ir atklāt un saglabāt vietējo kulinārijas mantojumu. Konkursam aicinājums pieteikties saimnieces un ēst gatavošanas entuziastus, kam tomāts nav svešs un ēst gatavošana ir lielākais prieks.

Paralēli Tomātu svētkiem, Brenguļu centrā, pie SC "Kaimiņi norisināsies aktīvās sporta sezonas noslēguma pasākums: sporta spēles "Atvadas vasarai", sporta dienas sākums plkst. 10:00.

Sporta spēļu dienas norisēs paredzētas gan komandu, gan individuālās aktivitātes, jaukta sastāva komandām, kā arī sieviešu, vīriešu un jauniešu grupām.

Komandu turnīri un sacensības – pludmales vojelbols 3:3; futbols ar lielo bumbu, spēle paredzēta jaukta sastāva komandai 5:5; tautas bumba 4:4; strītbols 3:3; veiklības skrējiens-komandā 3 cilvēki. Individuālās aktivitātes – šautriņu mešana un lodes grūšana. "Spēka vīru" aktivitātes – riepas velšana uz ātrumu, kur sieviešu un vīriešu kategorijā 1. vietu ieguvēji iegūs Valmieras sporta kluba "Tuff Stuff" dāvanu karti neierobežotam mēneša treniņ-zāles apmeklējumam. Kā otrs individuālais uzdevums savu spēku pārbaudīšanai būs trīs dažādu smaguma maisu mešana tālumā, kur uzvarētāju noteiks tālāko metienu summa.

Paralēli sportiskām aktivitātēm bērniem dienas laikā būs pieejama bērnu pilsētiņa ar piepūšamām  atrakcijām un brīvā laika aktivitātēm, saldiem našķiem, kā cukurvati un popkornu.

Dalība kopējā pasākumā ir bez maksas, bet par attiecīgu naudiņu būs iespēja iegādāties papildatrakciju un izklaides iespējas. Abula krastā būs pieejamas Cēsu ūdens bumbas un SUP dēļu noma no Rančo parka, kā arī interesentiem būs iespēja izbraukt ar motorlaivu pa Abula upi.

Pie sporta centra "Kaimiņi" no plkst.15:00 līdz 17:00 būs vērojami pašdarbnieku priekšnesumi, uzstāsies Brenguļu pagasta deju kolektīvs "Dzieti". Ar muzikālu izpildījumu mūs priecēs jauno dziedoņu bērnu popgrupas "Notiņas" un "Domino".

Plkst. 17:00 ir paredzēta sporta spēļu "Atvadas vasarai" 1.-3. vietu uzvarētāju apbalvošana, kā komandu, tā individuālās aktivitātēs.

Plkst. 17:30 dienas aktivitātes un svētkus noslēgs muzikāls izpildījums – koncerts zaļumballes garšā ar grupu "Gāzēts piens".

Tomātu svētki un sporta diena ir iespēja daudzveidīgai atpūtai visai ģimenei. Tos organizē Beverīnas novada pašvaldība sadarbībā ar Artūra Sildes Dārznieku entuziastu klubu "Tomāts", atbalsta – Brenguļu alus darītava, sporta klubs "Tuff Stuff" un redakcija "IR".

Ja vēl neesi izdomājis, kā pavadīt pēdējo augusta sestdienu, tad Brenguļos būs ko redzēt, būs ko darīt un būs iespēja uzzināt ko jaunu plašajā tomātu pasaulē. Kā arī aktīviem sporta entuziastiem būs iespēja pārbaudīt savu veiksmi, veiklību un spēku dažādās sporta aktivitātēs. Augustā visi ceļi ved uz Beverīnu!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49511099sec.