Tūrisms skaitļos un faktos Valmieras novadā 2021. gadā

Gada sākumā apņēmības pilni ne tikai uzsākam jauno ideju realizāciju, bet arī atskatāmies uz iepriekš paveikto, lai izprastu kopējo bildi un spētu novadā tūrismu kāpināt, kā vietējā, tā starptautiskā mērogā. Valmieras novada Tūrisma pārvalde apkopojusi 2021. gada novada tūrisma nozares būtiskāko, aiz kā slēpjas ne tikai skaitļi, bet arī cilvēki un to stāsti.

Šis gads bijis īpaši neparasts – joprojām dzīvojam Covid-19 pandēmijas ierobežojumu un to seku epicentrā, kā arī ar 1. jūliju, apvienojoties astoņām pašvaldībām, esam izveidojuši spēcīgu un uz izaugsmi vērstu Valmieras novadu, paplašinot arī tūrisma piedāvājumu. Lepojamies ar tādām tūrisma pērlēm kā Burtnieku ezers, Sietiņiezis, Sedas purvs, Skaņaiskalns un Zilaiskalns, Gauja un Salaca, muižām un citiem tūristu piesaistes objektiem.

Lai gan pērn valstī ieviesto ierobežojumu dēļ Valmieras Tūrisma informācijas centrs (turpmāk Valmieras TIC) ceļotājiem klātienes apmeklējumam bija slēgts gandrīz pusgadu un atlikušo gadu darbojās ar būtiskiem cilvēku skaita ierobežojumiem, klātienē apkalpojām 3719 viesus, sarakstēs ceļošanai iedvesmojām 802 un sazvanoties konsultējām 781 interesentu. Covid-19  un digitalizācijas laikmeta ietekmē tas rezultējies ar ~46% samazinājumu apmeklētāju skaita ziņā. Tikai likumsakarīgi, ka ārvalstu apmeklētāju skaits turpinājis samazināties. Ik gadu ceļotāji no Igaunijas ar izteiktu pārsvaru ierindojas visu ārzemju viesu priekšgalā, 2021. gadā sastādot 34,2% no visām valstīm. Pārējās TOP3 valstis ir citādākas nekā 2020. gadā. Ja iepriekš aiz igauņiem nākamie bija  ceļotāji no Krievijas un Lietuvas, tad 2021. gadā aiz igauņiem visvairāk Valmieras TIC viesojušies ceļotāji no Lietuvas (10,88% no visiem ārvalstu viesiem) un Vācijas (14,51%). Plašāka informācija par ceļotāju interesēm Valmieras TIC aplūkojama šeit.

Papildinājumus esam veikuši tūristu mītņu statistikā, pirmo gadu apkopojot statistiku ne tikai par Valmieras, bet arī par Valmieras novada tūristu mītnēm. Tajās 2021. gadā  viesojušies 22 457 viesi. No tiem Valmieras mītnēs nakšņojuši 67%, kas ir par 2% mazāk kā 2020. gadā. 2021. gadā vidējais uzturēšanās ilgums Valmieras novada tūristu mītnēs bija 1,97 dienas, kas, salīdzinot ar iepriekšējos gados apkopoto Valmieras tūristu mītņu datiem, turpina samazināties. Salīdzinot tikai Valmieras tūristu mītņu datus, iezīmējas pozitīva tendence – 2021. gada aprīlī, maijā, jūnijā un decembrī Valmierā ik mēnesi nakšņojuši vidēji par 569 viesiem vairāk nekā 2020. gadā. Lielākais viesu samazinājums bijis februārī (-32%). Valmieras novada tūristu mītņu kontekstā lielākais viesu skaits tūristu mītnēs bijis jūlijā (22,3% no kopējā viesu skaita) un augustā (18,9%), bet zemākais februārī.

Viesu izmitināšanas pakalpojumus Valmieras novadā visvairāk izmantojuši Latvijas rezidenti (19 371). Skatoties tikai tūristu mītņu noslogojumu Valmieras pilsētā, arī šeit Latvijas rezidenti nakšņojuši visvairāk, kā arī, salīdzinājumā ar 2020. gadu, to ir bijis par 9,65% vairāk. Lielākā daļa nakšņotāju ir viesi no Igaunijas (28%), Lietuvas (12,2%) un Somijas (8,8%). Ja salīdzina 2020. un 2021. gada datus tikai Valmieras pilsētas tūristu mītnēm, būtiski samazinājies Igaunijas nakšņotāju īpatsvars (-69%). Samazinājies arī Krievijas (-65%), Somijas (-42,6%) un Lietuvas (-34%) nakšņotāju īpatsvars. 2021. gadā pavisam nedaudz pieaudzis nakšņotāju skaits no tādām valstīm kā Beļģija, Čehija, Dānija, Itālija, Japāna, Nīderlande, Norvēģija, Senegāla, Spānija, Ukraina un Zviedrija. Pirmo reizi fiksēts, ka Valmierā nakšņojuši viesi no Ugandas. Plašāk par statistiku aizvadītajā gadā Valmieras un novada  tūrisma mītnēs var uzzināt šeit!

Situācija pasaulē mainījusi ne tikai cilvēku ceļošanas tendences, bet arī informācijas iegūšanas paradumus. Arvien vairāk pieaug digitalizācijas loma. Tādēļ aktīvi strādājam, radot saistošu saturu gan sociālajos medijos Facebook (+8% jaunu sekotāju) un Instagram (+13,4% jaunu sekotāju), gan nodrošinot cilvēkiem aktuālās un saistošās informācijas pieejamību vortālā visit.valmiera.lv (+16,7% apmeklējuma pieaugums), kas uz aktīvo tūrisma sezonu iegūs jaunu un pievilcīgu dizainu. Aktīvākie interesenti, kuri apmeklē un seko līdzi Visit Valmiera Facebook, ir no Latvijas, Lielbritānijas un Igaunijas, savukārt Latvijas aktīvākās pilsētas arī ir nemainīgas - Rīga, Valmiera un Cēsis.

Aizvadītajā gadā, turpinot izteikti mērķētas mārketinga aktivitātes ceļotāju no Igaunijas virzienā, esam papildinājuši kampaņas Valmiera-Igauņiem draudzīgākā pilsēta aktivitātes - iesaistīti tūrisma uzņēmēji, izveidoti reprezentācijas suvenīri, kā arī tapusi lapa eestisobralik.lv, kur ikviens asprātīgā veidā var izveidot sveicienu igauņu valodā. 2021. gadā savu otro sezonu uzsāka Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrs ZTORNIS ar Sliežu velosipēdu piedāvājumu, kas piecu mēnešu laikā uzņēmis vairāk nekā 2 000 viesu. Vasaras pilnbriedā Mazsalacas pusē atvērta jauna kafejnīca BŪDA, bet Valmierā atklāts restorāns AKUSTIKA, kas piedāvā līdz šim Valmieras pusē nebijušu ēdiena pasniegšanas konceptu - ēdienkarte veidota tā, lai ikkatrs viesis var sakombinēt savu maltīti pats. Aktīvās atpūtas lauciņā savu piedāvājumu attīstījusi arī ZTRITON veloamfībija. Gada nogalē izdevām pirmo Valmieras novada tūrisma ceļvedi.

Šogad turpināsim iepazīstināt ceļotājus ar Valmieras novada plašo kultūras, dabas, piedzīvojumu, aktīvās atpūtas piedāvājumu un virzīsimies uz Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2027 titulu. Uz gada beigām Valmieras senpilsētā tiks atklāts Valmieras pils kultūrvides centrs. Līdz ar februāri esam aizsākuši tematisko pārgājienu ciklu, bet uz Lieldienām aicināsim piedalīties Roadgames orientēšanās spēlē. No 22. līdz 24. jūlijam Valmiera atzīmēs savu 739. gadskārtu, bet, kā ierasts, augusta pirmajā nedēļas nogalē norisināsies Valmieras vasaras teātra festivāls, kuru papildinās Mājas kafejnīcu dienas. Gardēži tiks lutināti Valmieras Restorānu nedēļās (15.-24.04. un 18.-27.11.), bet aktīvās atpūtas un kultūras cienītāji visdažādākajās norisēs visā Valmieras novadā! Plašāk par plānotajiem pasākumiem 2022. gadā Valmieras novadā uzzini šeit. Aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai par norisēm, kas tiks pielāgotas atbilstoši Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumiem valstī.

Uz tikšanos Valmieras novadā!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.72447491sec.