13. novembris vēsturē: Pasaulē nācis talantīgais «Bagātību sala» autors Roberts Luiss Stīvensons

Nokļūšana uz neapdzīvotas salas nav tikai Robinsona Kruzo stāsts. Netrūkst sapņotāju, kuri patiesi gribētu nokļūt uz vientuļas salas. Un pavisam noteikti vēl vairāk ir tādi, kuri sapņo par nonākšanu uz pamestas salas, kas pilna ar bagātībām. Šāda veida scenāriju mums prātā, iespējams, ir ielicis Roberta Luisa Stīvensona slavenais romāns "Bagātību sala", kur stāsta galvenais varonis Džims atrod karti, kura sola pilnībā pārvērst galvenā varoņa dzīvi.

Jo, ja tā padomā - kāpēc gan bagātības būtu jāslēpj uz salas, nekurienes vidū? Tās taču varētu aprakt kaut kur 2 metru dziļumā, ja rodas vēlme tās paslēpt, vai ne? Tomēr kaut kā, izdzirdot par kādu neapdzīvotu salu, agrāk vai vēlāk, rodas jautājums - varbūt tur meklējamas kādas apslēptas bagātības.

Pasaulslavenajā stāstā, atradis bagātību salas karti, Džims Houkinss kopā ar skvairu Triloniju un ārstu Laivsiju savāc kuģa komandu, lai dotos meklēt paslēptos dārgumus. Vispirms Džimam jādodas uz krogu, meklējot komandu savam braucienam - un kopā ar Džonu Silveru tiek izveidota kuģa "Hispaniola" apkalpe ar kapteini Smoletu priekšgalā. Kapteinis jau paša ceļojuma sākumā pasaka skvairam Trilonijam, ka šis brauciens būs sīva cīņa uz dzīvību un nāvi. Tas tā tiešām arī ir, jo, bagātību alkas sanaido cilvēkus. Džims Houkinss noklausās, kā Silvers sarunājas ar kādu matrozi un pastāsta, ka gatavojas iegūt bagātības nedalot tās ar lielāko daļu līdzbraucējiem. Džims uzzināto pastāsta saviem uzticamajiem partneriem, taču izrādās, ka viņi ir tikai septiņi uzticamie jūrnieki, ieskaitot Džimu, pret deviņpadsmit vīriem. Nokļūstot uz salas viņi izjūt šo nežēlastību, bet uzticamo jūrnieku pusē rodas jauns sabiedrotais – Bens Ganns, kurš uz salas ir izdzīvojis kopš laikiem, kad bagātības neapdzīvotajā salā atstāja to īpašnieks - kapteinis Flints.

Vairāk detaļās par stāstu neizplūdīsim - ja nu nav sanācis izlasīt - lai nebojātu intrigu. Tomēr tieši no Sīvensona romāna motīviem ir radušies daudzi mūsdienu pasaules pašsaprotami iespaidi - piemēram, ka pirātiem garšoja rums (johoho, pudele ruma), nauda sabojā cilvēkus, bet uz kuģa būtībā vienmēr jāseko demokrātijai - pat pirātiem ievēlot kapteini.

Pats autors Stīvensons bija dzimis 1850. gada 13. novembrī Edinburgā, Skotijā un laikā kad sarakstīja romānu, tas patiešām bija ikdienas stāstu atspoguļojums - pasaule bija daudz mazāk izpētīta un grāmatā aprakstītais varēja būt realitāte. Stīvensons bija prozaiķis un dzejnieks, tomēr vislabāk zināmi ir viņa piedzīvojumu romāni - jau minētais "Bagātību sala", kā arī  "Nolaupītais" un "Savādais notikums ar doktoru Džekilu un misteru Haidu".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.10903096sec.