30. augusts vēsturē: Tiek dibināta otrā lielākā Austrālijas pilsēta Melburna

Lai arī daudziem Austrālija asociējas ar Sidneju un tās slaveno operas namu, šajā valstī ir arī daudz citu aizraujošu vietu, lietu un pilsētu. Vienā no šīm pilsētām līdz pat 1966. gadam visi bāri tika slēgti jau sešos vakarā, un tās tramvaju sistēma ir lielākā ārpus Eiropas un ceturtā lielākā visā pasaulē. Šī pilsēta ir Melburna, kas šodien svin savu 184. gadadienu.

Savos pirmssākumos 1835. gadā Melburna bija tikai neliela pilsētiņa. Taču 19. gadsimtā, līdz ar Viktorijas Zelta drudzi, sāka augt arī Melburna. Jau 1865. gadā Melburna bija lielākā pilsēta visā Austrālijā un tā turpināja attīstīties. Vēl pēc pāris desmitgadēm - 19. gadsimta 80. gados Melburna bija viena no lielākajām pilsētām Britu impērijā, un tā vēljoprojām turpināja strauji attīstīties. Taču 19. gadsimta beigās, ekonomiskās krīzes dēļ, beidzās arī Melburnas straujais kāpums.

Austrālija ļoti ilgu laiku nevarēja izlemt, kura no pilsētam kļūs par tās galvaspilsētu. Par galvaspilsētas titulu cīnījās gan Melburna, gan Sidneja. No 1901. gada līdz 1927. gadam Melburna bija Austrālijas galvaspilsēta, taču pēc tam par Austrālijas galvaspilsētu kļuva jaunuzceltā Kanbera. Kaut gan galvaspilsētas titulu Melburna zaudēja, no 1942. līdz 1944. gadam Melburna bija Sabiedroto Klusā okeāna reģiona galvenā štāba vieta, kara gados tā kļuva par Austrālijas galvano rūpniecības centru, bet 1956. gadā Melburnā notika Olimpiskās spēles.

Mūsdienās Melburna ir otrā lielākā Austrālijas pilsēta un Viktorijas štata galvaspilsēta. Melburna bieži tiek saukta par Austrālijas parku un kultūras galvaspilsētu, jo izceļas ar lielu parku un kultūras iestāžu daudzumu. Melburna ir šūpulis tādām kultūras imstitūcijām kā Austrālijas filmu studija, Austrālijas televīzija un Austrālijas impresionālisma mākslas kustība. Arī pilsētas iedzīvotāju etniskais sastāvs ir visai raibs - apmēram 25% iedzīvotāju ir dzimuši ārpus Austrālijas.

Melburna ar prieku sagaida tūristus no visas pasaules. Pilsētas kompaktajā centrā ir daudz muzeju, galeriju, lielisku veikalu. Interesanta ir Nacionālā galerija, Viktorijas muzejs, Austrālijas mūsdienu mākslas muzejs, Sv. Patrika baznīca, Džeimsa Kuka memoriāls, senais pilsētas Monētu nams. Melburnas vadība daudz pūļu velta, lai saglabātu pilsētas "eiropeisko imidžu" - saudzē senās ēkas, ielās kursē nelieli tramvajiņi, kolorīto ēku pirmajā stāvā atrodas klusas bodītes un simtiem restorānu. Pilsēta ir arī viena no vismazāk piesārņotajām megapolēm pasaulē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Daiļslidošanas sacensības  Valmieras TIC
No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49573493sec.