29. jūnijs vēsturē: Latvijā svin Pētera dienu

29. jūnijā ir Pētera diena, kas tiek uzskatīta arī par siena laika sākumu.

Tā ir atzīmējama diena, kad saule sasniegusi savu augstāko punktu un sāk straujāk slīdēt lejā. Arī dabā var pamanīt izmaiņas - tā sasniegusi savu krāšņuma punktu, kad ziedi noziedējuši, bet lapas kļūst košākas, tādēļ, ja Jāņi tiek uzskatīti par vasaras pilnbrieda punktu, Pēteri ir kā pāreja uz rudens pusi - uz ražas novākšanas laiku. Šo dienu dēvē arī par pērkona, zibens vai lapu dienu.

Pēterdien daudzina Pērkonu un viņam pasakās par vasaras graudumiņu, par auglīgo lietu, par sparu, kas dod augiem augšanas un pārtapšanas spēju.

Te ir svarīgi atcerēties arī Pērkona svarīgo lomu Saules vedību rituālā – to, ka tas iziedams sasper zaļu ozoliņu un kāda ir saules vieta tā zaru salasīšanā un atkal atdzimšanā. To simboliski vēsta mūsu garās Saules vedību dziesmas.

Tā kā līdz šai dienai vēl tiek ēsts no Jāņu dienas palikušais siers un zivis, kā arī dzerts pāri palikušais alus, īpašu ēdienu, ko būtu jāēd Pētera dienā, nav.

Pēteris ir tas, kura pārziņā tiek nodotas siena pļavas. Tiek uzskatīts, ka Pēteris ir aizsargātājs pret zagļiem un ļaunām slimībām. Ticējumos teikts, ka šajā dienā nedrīkst mest kaudzē sienu un strādāt, citādi pērkons vai zibens nospers.

Ir ticējums: "Ja  Pētera dienā līst, līs līdz Annas dienai".  Savukārt, ja pēc šīm septiņām dienām lietus nerimstas, tad, kā vēsta tautas ticējumi, līs vēl septiņas nedēļas.

"Vai Jānīti, Pēterīti,

Kam tekat vienu ceļu?

Man balsīte aizsmakusi,

Nevar' abus nolīgot."

/Tautasdziesma./

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54951286sec.