3. septembris vēsturē: Tiek nodibināta Sanmarīno

Sanmarīno atrodas Dienvideiropā, Itālijas iekļauta, jo tā ir anklāvs - jeb valsts, kuru no visām pusēm iekļauj kādas citas (vienas) valsts teritorija.

Pasaulē ir tikai trīs valstis - anklāvi: Vatikāns, Lesoto un jau minētā Sanmarino, kas arī ir vecākā republika pasaulē.

Pilnā nosaukumā "Gaišā Sanmarīno Republika" atrodas netālu no Itālijas pilsēta Rimini. Rimini, savukārt atrodas Adrijas jūras krastā.

Sanmarīno ir vecākā joprojām eksistējošā republika pasaulē, jo tā dibināta jau 301. gada 3.septembrī. To par republiku pasludināja Svētais Marinus, kurš vēlējās neatkarību no Romas republikas. Viņš šajā teritorijā uzcēla baznīcu un pasludināja to par neatkarīgu pilsētu, bet vēlāk arī par valsti. Nereti to dēvēja par "Titānu republiku". Romas pāvests, līdz ar to arī Romas baznīca Sanmarīno neatkarību atzina 1631.gadā.

Platības ziņā Sanmarīno ir trešā mazākā valsts Eiropā, bet iedzīvotāju skaits valstī ir tikai 33 tūkstoši. Platība sastāda aptuveni vienu tūkstošo daļu no Latvijas teritorijas - 61 kvadrātkilometru.

Administratīvi sīkāk Sanmarīno dalās deviņās pašvaldībās. Valsts ienesīgākā nozare ir tūrisms. Valsti ik gadus apmeklē aptuveni 2 miljoni tūristu - neskatoties uz to, ka iedzīvotāju skaits ir tikai 32 tūkstoši. Liela daļa tūristu Sanmarīno apmeklē ar iemeslu "pievienot vēl vienu valsti sarakstā, kurā esmu bijis".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.50727606sec.