20. oktobris vēsturē: Pasaulē svin Starptautisko sliņķu dienu

Tropu meži pārsteidz ar bioloģisko daudzveidību - tajos sastopami gan krāšņi augi, gan aizsargājami un reti dzīvnieki. Arī amizantie un mīlīgie sliņķi ir vieni no galvenajiem džungļu iemītniekiem. Godinot to nozīmi ekosistēmā, 20. oktobrī visā pasaulē svin Starptautisko sliņķu dienu.

Šogad īpašo dienu daudzās pasaules valstīs godinās jau 11. reizi. Šo iniciatīvu 2011. gadā aizsāka AIUNAU - bezpeļņas organizācijas savvaļas saglabāšanai un aizsardzībai Kolumbijā. Mūsdienās šos Dienvidamerikas un Centrālamerikas lietus mežos mītošos dzīvniekus aizsargā vairākās valstīs, pievēršot uzmanību sliņķu masveida izzušanai, to nogalināšanai un pārdošanai.

Gaidot Starptautisko sliņķu dienu, kanāls “National Geographic” iepazīstina ar pieciem faktiem par šiem brīnišķīgajiem dzīvniekiem.  

Daba palīdz maskēties

Maz ticams, ka džungļos kāds reiz šķērsos ceļu sliņķiem, jo tie ļoti reti atstāj ērtās koku lapotnes. Tomēr uzturēšanās augstu virs zemes nav vienīgais veids, kā viņi sevi aizsargā. Ja zālēdāji jūt, ka ir apdraudēti, viņi izmanto savus līdz pat 10 centimetriem garos nagus un zobus.

Neskatoties uz lēnajām kustībām un laisko dzīvesveidu, šie dzīvnieki ir pārsteidzoši spēcīgi. Slēpjoties no saviem lielākajiem ienaidniekiem, kas visbiežāk ir ērgļi un jaguāri, tie iemācījušies lieliski maskēties, un to palīdz izdarīt arī māte daba.

Proti, zīdītāju kažokā mājo dažādi neparazītiski kukaiņi un pat zilaļģes. Tās kažokam piešķir zaļganbrūnu nokrāsu un palīdz radībām saplūst ar meža toņiem. Turklāt vide viņu kažokā ir tik unikāla, ka dažas kožu sugas mājo tikai sliņķu vilnā.

Vājo redzi kompensē ar citām maņām

Zīdītāji ir pazīstami ne tikai ar savu slinko dzīvesveidu, bet arī slikto redzi. Proti, ģenētiskās mutācijas dēļ radības jau kopš dzimšanas ir vājredzīgas. Tie nespēj noteikt krāsas, pasauli redz melnbaltu un sliktā izšķirtspējā. Tomēr redze šiem interesantajiem dzīvniekiem nav pati svarīgākā, jo tie mēdz vienā kokā pavadīt pat vairākus gadus un dienā noguļ apmēram 18 stundas.

Lapēdāju vājā redze viņiem sagādā grūtības atrasties spožā dienas gaismā. Tas savukārt rada papildu riskus dzīvniekam, kas ir aktīvs tieši dienas laikā. Par laimi, slikto redzi kompensē fenomenāla oža un lieliska telpiskā atmiņa.

“Mīkstie” kritieni

Tropu mežu iemītnieki ir izcili pielāgojušies dzīvei kokā, stundām ilgi karājoties kājām gaisā kādā zarā vai lēnām pārlienot no vienas slēptuves uz citu. To lielie, āķveidīgie nagi, garās rokas un mēle nodrošina spēju ilgstoši karāties vienā vietā un aizsniegt apkārtējās lapas.

Tomēr, ja ne tik izveicīgajam dzīvniekam gadās nokrist no koka, sekas visbiežāk nav nopietnas. Zināms, ka lapēdāju ķermenis ir pielāgots smagiem kritieniem, kā arī tie var izdzīvot un neiegūt traumas, nokrītot pat no 30 metru augstuma.

Pētnieki novērojuši, ka sliņķi vismaz vienreiz nedēļā nokrīt no koku galotnēm. Toties, lai izcīnītu vietu pie mātītes un sāktu pāroties, dzīvnieku tēviņu mērķis ir nomest pretinieku no koka.

Sliņķi it nemaz nav slinki

Nav noslēpums, ka šie lapēdāji ir patiešām lēni. Viņu reakcijas ātrums ir pielīdzināms aptuveni ceturtajai daļai no cilvēku spējām. Izrādās, ka tieši trīspirkstu sliņķi ir lēnākie dzīvnieki uz Zemes, pārspējot pat bruņurupučus un gliemežus.

Tomēr tieši viņu lēnais dzīvesveids ir iemesls, kādēļ tie joprojām ir dzīvi. Zīdītāji pārtiek lielākoties no lapām, tādēļ var paiet mēnesis, līdz viņu kuņģi sagremo ēdienu. Kustēties tiem vienkārši nav iemeslu, sliņķi pārvietojas ļoti maz un viņu lēnās kustības palīdz tiem būt neredzamiem. Tā viņi taktiski izvairās no saviem lielākajiem ienaidniekiem un turpina miermīlīgo dzīvi.

Nav sliņķu, nav avokado

Daudzi augi, kuriem nepieciešams siltais Dienvidamerikas klimats, ir izplatījušies un attīstījušies tieši pateicoties dažādiem dzīvniekiem un putniem. Arī sliņķi snieguši nozīmīgu artavu, jo, pateicoties viņiem, teju katrs mūsdienās zina, kas ir krēmīgais un veselīgais avokado.

Izrādās, ka šo zālēdāju kuņģis ir pietiekami liels, lai spētu norīt veselus avokado. Un pēc tam, izceļojot cauri visai sliņķu gremošanas sistēmai, sēkla neskarta nonāca vidē. Tādējādi šie dzīvnieki ir palīdzējuši izplatīt avokado sēklas un nodrošināt to augšanu. Daudziem no mums ir grūti iedomāties ikdienu bez gardiem un svaigiem avokado!

Godināsim šos īpašos dzīvniekus, svinot Starptautisko sliņķu dienu kopā un ļaujoties laiskai atpūtai!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17793202sec.