15. jūlijs vēsturē: Pasaulē atzīmē kā «Es mīlu zirgus» dienu

Šodien, 15. jūlijā, vairākās pasaules valstīs izskan sauciens "Es mīlu zirgus!", jo tieši šodien ir diena, kad savu četrkājaino draugu sabužināt nedaudz stiprāk vai iedod vēl kādu cukura graudu vai burkānu. Šodien ir diena, lai uz brīdi apstātos no ikdienas steigas un novērtētu šos majestātiskos dzīvniekus, kas cilvēkiem bijuši draugi un lieli palīgi jau vairāku gadsimtu garumā.

Kaut gan nav zināms, no kurienes šī diena ir izcēlusies, "Es mīlu zirgus" diena ir gana labs iemesls, lai uzzinātu kaut ko vairāk par šiem dzīvniekiem. Pastāv aptuveni 350 zirgu šķirnes un katram no zirgiem ir aptuveni 205 kauli. Taču arābu šķirnes zirgiem ir par vienu ribu pāri mazāk kā pārējiem. Līdz 19 gadu vecumam zirga vecumu var noteikt pēc zobiem, bet vecākais zirgs ir miris 62 gadu vecumā un dzīvoja laikā no 1760. gada līdz 1822. gadam.

Pasaulē ir vairāk kā 75 miljoni zirgu un aptuveni 10 miljoni no šī skaita atrodas Ķīnā. Taču, lai gan tas izklausās pēc ļoti liela skaitļa, zirga loma cilvēka ikdienā ir mainījusies. Ja agrāk zirgi bija gan transportlīdzeklis, gan palīgs lauku darbos un kravu pārvadāšanā, tad tagad lielākajā daļā valstu zirgu uztur cilvēki, kam aizraušanās ar zirgiem vairāk saistās ar sportu vai hobiju, kas arī savā veidā kļūst par dzīvesveidu. Proti, šobrīd zirgs nav pašsaprotams mājdzīvnieks kuram katram. Zirgu reizēm pat varētu dēvēt par luksus mājdzīvnieku, jo tam vajadzīgs gan apjomīgs uzmanības daudzums, gan arī prāvas naudas summas.

Taču, lai vai kā, zirgi vēl joprojām ir ļoti mīlēti dzīvnieki. Kaut gan pasaulē zirgu audzēšana tradicionāli ir bagātu ļaužu nodarbošanās, tad Latvijā zirgaudzētāju vidū miljonāru nav. Nozare vairāk balstās uz senām tradīcijām un entuziasmu. Šobrīd Latvijas Jātnieku federācijas mājaslapā reģistrēti 72 biedri – zemnieku saimniecības, sporta klubi un zirgaudzētavas, kas vēl joprojām nodarbojas ar jāšanas sportu vai zirgu audzēšanu. Vecākā un lielākā Latvijas zirgaudzētava ir Burtnieku zirgaudzētava, kurā šobrīd ir aptuveni 100 zirgu. No šīs zirgaudzētavas nāk arī zirgs, kurš Latvijai pirms nu jau vairākiem gadu desmitiem atnesa slavu zirgkopības nozarē. No Burtniekiem nāk ērzelis Rastijs, kurš kopā ar vācu jātnieci Ullu Zalcgēberi kļuva gan par divkāršu Olimpisko spēļu čempionu, gan vairāku pasaules čempionātu uzvarētāju.

Šobrīd olimpisko lāpu jāšanas sportā turpina nest paralimpiskās iejādes sportists Rihards Snikus, kurš ar uzticamo zirgu King of Dance jau otro reizi ir kvalificējies Paralimpiskajām spēlēm. Savukārt pēc 2015. Gada kopvērtējuma konkūrā jeb šķēršļu pārvarēšanā par labākajiem Latvijas Republikas jātniekiem atzīti Kristaps Neretnieks, Andis Vārna un Aleksandrs Šakurovs.

Vislabāk "Es mīlu zirgus" dienu atzīmēt apmeklējot kādu no Latvijas zirgaudzētavām un, paņemot līdzi kādu gardumu, doties izjādē un izbaudīt gan sēdēšanu zirga mugurā, gan izjādes laikā redzamos dabas skatus. Staļļa apmeklējums noteikti der arī ikvienam, kurš pirms tam zirgam nav pat tuvojies, jo teju visi staļļi un zirgaudzētavas piedāvā  gan apmācības, gan izjādes, gan arī ekskursijas pa stalli visiem, kuri grib kaut uz brīdi būt blakus šiem skaistajiem dzīvniekiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.33379698sec.