Padomi ceļotājiem uz Āziju

Sakot ardievas Latvijas vasarai, daudzi sāk lūkoties pēc atpūtas un jaunu iespaidu iespējām siltākos un saulainākos pasaules nostūros. Tiem, kuri plāno spert soli Āzijas plašumos, kas vilina ar savu krāšņumu, eksotiskajiem kontrastiem, kultūras bagātību un senās vēstures mantojumu, tūroperators un ceļošanas eksperts "Novatours" iesaka, ko ielāgot un ņemt vērā, turp dodoties.

Pēdējos gados arvien vairāk ceļotāju vēlas doties iepazīt Taizemi, Vjetnamu, Šrilanku, Indiju, kā arī citas Āzijas reģiona valstis. Kad Latvijā jau valda rudens vai ziema, šīs valstis lutina ar lieliskiem, saulainiem un īsteni vasarīgiem laika apstākļiem. Āzijas spilgtākās pērles katra sagaida ar sev īpaši raksturīgo:

•    Taizeme – ar nezūdošiem smaidiem tās iedzīvotāju sejās, masāžām un lielisko ielu ēdienu;

•    Vjetnama – ar īpaši gardu kafiju, laipniem un draudzīgiem ļaudīm, kā arī pārsteidzošām dabas ainavām;

•    Šrilanka – ar tēju, neskaitāmiem festivāliem cauru gadu un adrenalīnu modinošām sporta aktivitātēm;

•    Indija – ar krāsām, garšām un smaržām, visapkārt valdošo garīgumu, kā arī pārsteidzošo arhitektūru.

Āzija lutina savus viesus ar virkni priecējošu pārsteigumu, tomēr tā arī slēpj sevī Eiropietim svešādas paražas, ieradumus, rituālus un ikdienas niekus, kurus ir vērts izzināt jau pirms došanās ceļā.

Atbilstošs apģērbs

Garīgumam un reliģijai Āzijā ir vērienīga loma. Tāpat kā to arhitektūras pieminekļiem, kas ir krāšņi, grandiozi, vienlaicīgi, dvešot gan bijību, gan apbrīnu. Dodoties uz kādu no krāšņajiem tempļiem, klosteriem, pilīm vai kādu citu ievērības cienīgu vietu, lai arī daba, visticamāk, lutinās ar patiesi lieliskiem un pat karstiem laika apstākļiem, jāparūpējas, lai apģērbs segtu arī elkoņus un ceļgalus. Pretējā gadījumā to var uzskatīt par necieņu. Tāpat jāpievērš uzmanība apaviem. Ja citi izvēlētās apmeklējuma vietas viesi, dodoties iekšā, novelk savus apavus, tas jādara visiem.   

Skaidras naudas norēķini

Laikā, kad Eiropā savu uzplaukumu piedzīvo bezskaidras naudas norēķini, Āzijā joprojām priekšroka tiek dota skaidras naudas norēķiniem. Šajās valstīs bankas norēķinu kartes, lielākoties, joprojām netiek pieņemtas, bet, ja tiek pieņemtas, var gadīties, ka par tās izmantošanu tiek iekasēta papildu komisijas nauda (2,5 - 3% no rēķina summas). Līdz ar to ir ieteicams vienmēr parūpēties par skaidras naudas esamību makā.

Norādītā cena nav gala cena

Āzijā tirgošanās iet roku rokā ar kaulēšanos. Tirgotāji to sagaida un ar smaidu sejā spēlē tirgošanās flirta spēli ar ikvienu, kas vēlas ļauties šim izaicinājumam. Izņemot retas viesnīcas un restorānus, sākotnējā cena var tikt nokaulēta vismaz par 40%. Kaulēšanās attiecas gan uz preču iegādi, gan uz pakalpojumu izmantošanu – transports, restorāni, u.t.t. Galvenie spēles noteikumi ir uzburt sejā platu, patiesu smaidu un ļauties iepriekš neparedzamiem sarunu labirintiem. Sarunu spēles mērķis ir darīt priecīgu pārdevēju un pircēju.  

Haotiskā ielu satiksme

Āzijas pilsētās virmo dzīvība un visspilgtāk tā redzama ielu satiksmē. Eiropietim tā var būt patiess pārbaudījums. Šķērsot ielu, izvairoties no neskaitāmajiem motorolleriem, rikšām, automašīnām, ieskaitot taksometrus, kā arī velosipēdiem, var šķist patiesi izaicinoši. Braucamrīku vadītāji ne tikai ignorē satiksmes noteikums, bet ignorē arī gājējus. Tā vietā, lai respektētu arī lēnīgākos ceļa veicējus – kājāmgājējus, un dotu tiem ceļu vai apstātos, transportlīdzekļu vadītāji tos vienkārši apbrauc, bieži vien skaļi signalizējot un pietuvojoties pārlieku tuvu. Tāpat sākotnēji mulsinoša var šķist nemitīgā signalizēšana, bet šis ir vienīgais veids, kā citiem transportlīdzekļu vadītājiem un gājējiem likt par sevi manīt, lai izvairītos no sadursmes. Tomēr, pārvarot sākotnējo izbrīnu vai bailes, transporta plūsmā ir viegli iekļauties, jo šķietamajā haosā tomēr pastāv savi noteikumi.  

Nebaro pērtiķus

Āzijas daba ir krāšņa. Tā pārsteidz gan ar savu bioloģisko daudzveidību, gan kuplo skaitu dažādu dzīvnieku, kas šeit raduši mājvietu. Viens no manāmākajiem Āzijas zvēriem ir pērtiķis, kas mīt drošsirdīgi tuvu cilvēkam. Pretoties vilinājumam, sadraudzēties un pabarot mīlīgos, gudros un apburošos pērtiķēnus, var būt patiesi grūti. Tomēr ir ieteicams, no tā atturēties. Cilvēkam barojot šos mīlīgos zvērēnus, tie pierod pie tā, zaudējot savu dabisko prasmi, paši iegūt barību. Tāpat tie asociē cilvēku ar barības iegūšanu, tāpēc bieži vien rodas situācijas, kad pērtiķi apzog cilvēkus vai pat uzbrūk tiem. Tāpat jāielāgo, ka izveicīgie pērtiķēni ir spilgtas personības, kurus nevajag kaitināt, jo viņi māk un, noteikti, spēs sevi aizstāvēt.   

Sagatavojies foto modeļa lomai

Eiropas iedzīvotāju citādais izskats Āzijas iedzīvotājiem ir apbrīnas vērts, tāpēc viņi ceļojošos valsts viesus vēlas iemūžināt foto. Ceļotājam, noteikti, ir jābūt gatavam uzklausīt nevienu vien lūgumu foto atļaujai. Visticamāk, drošsirdīgais foto lūdzējs vēlēsies tapt iemūžināts ar ceļotāju kopīgā foto. Ļoti iespējams, ka tiks lūgts nofotografēties kopā ar valsts piederīgā bērnu, jo tā tiks uzskatīta, kā īpaša svētība bērnam. Ļaujoties šim lūgumam, ceļotājs tiks apveltīts ar pateicību, neaprakstāmām emocijām un, iespējams, jauniem draugiem.  

Ēdiena kultūra

Āzija lepojas ar savu daudzveidīgo kulināro bagātību, kas sakņojas jau neskaitāmu gadu desmitu senās tradīcijās. Tas attiecas gan uz ēdiena pagatavošanu, gan mielošanos. Ja Āzijas ziemeļos izplatītāk ir ēst ar irbuļiem, tad dienvidos – ar dakšiņu un karoti vai rokām. Tāpat jāņem vērā, ka, lielākoties, restorānos ēdiens tiks pasniegs, nevis, sadalot to pa porcijām, kā tas ir ierasts Eiropā, bet atsevišķi pa sastāvdaļām un katram ēdājam būs iespēja veidot ēdienu atbilstoši savai gaumei un vēlmēm. Tomēr īpašas pieminēšanas vērts ir ielu ēdiens, kas ir obligāts kulinārais baudījums, viesojoties Āzijā. Šī ēdiena īpašais šarms ir acumirklīgums. Tas tiek pagatavots patiesi ātri un pasūtītājam klātesot. Pavārs, kā veikls žonglieris, saliks vēlamās izejvielas un uzburs neatkārtojamu garšu piedzīvojumu.  

Par "Novatours"

"Novatours" ir vadošais tūroperators Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kas nodrošina šodien iegādāto pakalpojumu stabilitāti arī nākotnē. Tūroperators organizē brīvdienu un ekskursiju braucienus ar čarterlidojumiem. "Novatours" garantē kvalitatīvus, uzticamus un drošus ceļojumu risinājumus pat uz vistālākajiem galamērķiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14733505sec.