Zirgu lielākie ienaidnieki – "barotāji un paijātāji"

„Zirgu, kuri ganās ganībās, lielākie ienaidnieki ir garāmbraucēji un gājēji, kuriem nepietiek tikai papriecāties par šo cēlo dzīvnieku skaistumu tos pavērojot. Ļoti bieži šiem ļaudīm šķiet, ka viņu galvenais uzdevums ir zirgu pabarot, kā arī izlienot caur elektrisko ganu, vēl tos pabarot. Diemžēl zirgam šāda cilvēku „labvēlība“ var beigties letāli,” informē „Augusta stallis“ pārstāvji.

Zirgiem nevajag jūsu cienastus!

Āboli, maizes klaipiņš, burkāni, pat paprika, kartupeļi, salātu lapas, gurķi – šī ir tikai neliela daļa no ēdienkartes, ko garāmgājēji piedāvā zirgiem. Patiesība ir tāda, ka zirgu ikdienas ēdienkarte sastāv gandrīz tikai no siena vai zāles. Ar papildu sabalansētu barību tiek baroti sporta zirgi vai tie, kuriem tā tiešām ir nepieciešama. Burkāni, āboli, maize – zirgiem tiek dota ļoti ierobežotā daudzumā un tikai zirgu īpašnieks izlemj, cik daudz un kad to darīt.

Zirgu veterinārārste Kristīne Pīra: “Tāds ļoti tiešs salīdzinājums, bet – zirgs nav cūka. Zirgs, pirmkārt, ir zālēdājs. Nezinātājam var likties, ka tā ir vienveidīga ēdienkarte, taču patiesībā zāle pļavā nesastāv tikai no pieneņu lapām. Bet gan no ļoti, ļoti daudziem augiem, kurus zirga gremošanas trakts ar noteiktiem bioķīmiskiem, mikrobioloģiskiem, absorbcijas procesiem un zirga vielmaiņas īpatnībām, sašķeļ un uzsūc. Zirgam nav gremošanas fermentu, lai, piemēram, sašķeltu papriku. Kā rezultātā, iedodot lietas, ko zirgs nevar pārstrādāt, var tikt izraisīti gremošanas trakta traucējumi: caureja, kolikas utt.”

„Augusta stallis“ saimniece Iveta: “Mēs, zirgu īpašnieki, lūdzam visus tos, kuri dodas savās gaitās garām zirgiem, kuri savā nodabā ganās, papriecāties un – doties tālāk. Zirgiem nevajag jūsu cienastus un mums nevajag negulētas naktis, neplānotus izdevumus, stresu un asaras tikai tāpēc, ka kārtējo reizi cilvēka muļķība ir uzvarējusi!”

Kad paijātājs var nonākt slimnīcā…

Vēl viena „nelaime“, esot tā dēvētie “paijātāji”. Cilvēki, kas „izlaužas“ cauri elektriskajam ganam, lai tikai tiktu pie zirga un to “papaijātu”.

“Esmu redzējusi, ka vecāki ar bērniem rokās un pie rokas ir vārda tiešā nozīmē ielīduši pie zirgu bara, stāv un tos glauda.

Tāpēc šiem ļaudīm informācija, kas, cerams, liks aizdomāties: Zirgs ir ne tikai ļoti spēcīgs, bet arī ļoti bailīgs dzīvnieks. Neierasts troksnis (piemēram, maisiņa čaukstoņa, no kura vēlaties izvilkt cienastu zirgam); pārāk straujas kustības; bērna sajūsmas spiedziens – un zirgs var sabīties un – spert. Vai bars, sacenšoties par kārumu, var sakauties. Un skaistais zirgu “paijāšanas” brīdis var beigties pašam paijātājam nonākot slimnīcā,” skaidro “Augusta stallis” saimniece.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13796592sec.