Ceļošana pēc pandēmijas: drošības perspektīva

Covid-19 pandēmijai ir milzīga ietekme uz fizisko ceļošanu gan lietišķu, gan personisku iemeslu, piemēram, atpūtas, dēļ, taču pāreja uz digitālajām tikšanos un saziņas alternatīvām tomēr nespēj apmierināt visas mūsdienu vajadzības. Joprojām pastāv tikšanās, kurās ir nepieciešama fiziska klātbūtne, un tas nozīmē, ka joprojām ir pieprasījums pēc braucieniem. Tas pats attiecas uz atvaļinājumiem, kas turpmākajos gados veicinās tūrisma nozares atlabšanu, it sevišķi ņemot vērā panākumus vakcīnu izstrādē. Ceļošana tikai var iegūt mazliet citādu formu, jo Covid-19 ietekme noteikti būs jūtama ne vien ceļošanas fiziskajos aspektos, bet arī digitālajā jomā, kur parādās jauni apdraudējumi. Kaspersky sniedzot prognozes attiecībā uz pēc pandēmijas ceļošanas drošību, norāda, ka  iespējams, lielākā problēma turpmāk būs konfidencialitāte.  

No stikla jeb caurspīdīgais pasaules pilsonis

Tā kā ir jānosaka infekcijas izplatīšanās un jākontrolē pandēmija, tika ieviesti dažādi ļaužu izsekošanas paņēmieni. Gan kad ir jāreģistrējas tiešsaistē, lai paēstu restorānā, gan kad vārds un adrese ir jāuzraksta uz lapiņas, ieejot bārā, jūs nododat personas datus svešiem cilvēkiem. Kaut gan vienīgais iemesls ir, lai mediķi var piekļūt šiem datiem un izmantot tos, kad tiek konstatēta infekcija, tādējādi apkarojot tālāku izplatīšanos, esam novērojuši, piemēram, policijas vai attiecīgās vietas darbinieku neatļautu piekļuvi šādiem datiem. Neizbēgamā fiziskās atrašanās vietas izsekošana rada milzīgu konfidencialitātes apdraudējumu, kas nav atrisināts. Faktiski noziedznieki var piekļūt šiem datiem un izmantot tos turpmākajos uzbrukumos, piemēram, pikšķerēšanas, surogātpasta vai ļaunprogrammatūru, teiksim, izspiedējvīrusu, uzbrukumos.

Turklāt dažas valstis pieprasa no ceļotājiem ne tikai medicīniskos izmeklējumus, bet arī plašu personisko informāciju, iespējams, piespiežot instalēt izsekošanas lietotnes, kas nodrošina pastāvīgu, mērķtiecīgu novērošanu. Ir grūti prognozēt, cik ilgi tiks īstenota šāda kārtība, bet dažās valstīs tā var palikt spēkā.

Izsekošanas lietotnēm var būt daudz funkciju; tās var ne tikai reāllaikā ievākt atrašanās vietas datus, bet arī piekļūt viedtālruņa vietējiem datiem. Pagaidām nav paredzams, cik ilgi tiks izmantotas šādas lietotnes un kāda būs to nākotne, pat kad pandēmija beigsies. Nākotnē var rasties citi pieprasījumi pēc šāda veida izsekošanas, piemēram, noziedznieku novērošanas vai jaunās veselības aizsardzības krīzēs. Lietotnes un dati nekur nepazudīs, un mums ir jāseko līdzi, kā tie vēlāk tiks izmantoti.

Dīvainā kārtā pandēmija un attiecīgi ieviestie ierobežojumi patiesībā var palielināt konfidencialitāti citā sakarā. Pagājušajā gadā mēs pētījām redzamo un dzirdamo uzlaušanu (tā teikt, lūrēšanu pār plecu), kas ir bieži sastopama problēma ceļojumos. Tā kā daudzās valstīs joprojām ir spēkā stingri atstatuma starp personām noteikumi un pašlaik tiek izmantotas citas pārvadājumu procedūras, vairākus šādus informācijas okšķerēšanas elementus būs grūtāk īstenot, un tādējādi noteiktā mērā var paaugstināties fiziskās drošības un konfidencialitātes rezultātu līmenis šajā konkrētajā jomā. Protams, ja tiks atviegloti fiziskās distancēšanās ierobežojumi, ceļotājiem atkal vajadzēs būt piesardzīgiem, lai izvairītos no pārlūkošanas pār plecu.

Protams, tūrisma nozares digitalizācija nesākās pandēmijas dēļ un nav saistīta ar Covid-19 infekcijas izsekošanu vien. Sākot no biļešu iegādes līdz pat viesnīcas numura iekārtojumam, ceļošana kļūst arvien digitālāka un rada arvien lielākus riskus. Lūk, daži citi svarīgi apsvērumi, kas jāņem vērā, atstājot mājas.

Jūsu mītne, nevis mājas

Droši vien zināt frāzi „jūtieties kā mājās”, ko mēdz izmantot viesnīcas un citi apmešanās pakalpojumu sniedzēji. Godīgi sakot, jums ir jāsaprot, ka tās nav jūsu mājas! Pieaugot viedierīču skaitam, jūs varat apjukt tās tehnikas vidū, kas jums jau ir mājās, bet vietās, kuras jums nepieder, jūs vispār nevarat kontrolēt apkārtējās lietu interneta ierīces. Vai jūsu numurā ir viedtelevizors ar kameru? Kā ir ar mikroklimata viedregulēšanu, balss asistentiem, izklaides piedāvājumiem un visiem citiem mazajiem palīgiem, kas ir iebūvēti modernajās apmešanās vietās? Ikviens no tiem var apdraudēt konfidencialitāti vai izraisīt drošības problēmas, ja tam pievienojat savas ierīces. Pat elektrības kontaktligzda ar USB pieslēgvietu tālruņa uzlādēšanai var apdraudēt ierīces drošību vai fizisko stāvokli. Arī viesnīcas un sarīkojumu vietas izmanto pašreizējo periodu, kad ir maz tūristu, lai renovētu un modernizētu telpas, un tas nozīmē, ka tuvākajā laikā kļūs vairāk šādas iebūvētas tehnikas.

Mājas ir vieta, kur tālrunis automātiski izveido savienojumu ar Wi-Fi

Iespējams, jūs ceļojat ar vairākām ierīcēm, piemēram, viedtālruņiem, planšetdatoriem, piezīmjdatoriem, e-grāmatu lasāmierīcēm un tamlīdzīgi. Vai tad nav ērti izmantot vietējo Wi-Fi viesnīcās, restorānos vai citās vietās? Varbūt tiek nodrošināts pienācīgs savienojuma ātrums, un jums nav jāraizējas par izdevumiem, pat ja atrodaties ārpus sava vietējā vai viesabonēšanas tīkla. Bet vai jūs kādreiz aizdomājaties, kas kontrolē tīklu, ar kuru izveidots savienojums? Kādu veidu datus jūs izpaužat vai kuras vietnes atverat? Tas var nebūt operators, bet noziedznieki var okšķerēt pa jūsu datplūsmu, ievākt konfidenciālus datus vai pat mēģināt uzbrukt jūsu ierīcēm. Šifrēšana ne tikai vietējā ierīcē, bet arī attālos savienojumos ir tikpat nepieciešama kā lidmašīnas biļete.

Pašapkalpošanās konsjeržs

Ne visiem patīk digitālās biļetes, vai reizēm nav iespējams iztikt bez papīra iekāpšanas kartes. Tagad viesnīcās un citās vietās ir publiski pieejami pašapkalpošanās stendi — parasti ar planšetdatoru vai datoru. Doma ir vienkārša: jūs piesakāties e-pasta kontā vai citur, kur saglabājāt biļeti, atverat to un izdrukājat. Tas aizņem tikai dažas minūtes, bet… vai jūs neko neaizmirsāt? Izrakstīšanās satraukumā var piemirsties „Iziet” un „Notīrīt pārlūkošanas datus”. Daudzas šādas ierīcē joprojām saglabā pilnu piekļuvi visiem datiem, piemēram, e-pastam, dokumentiem un personiskajam kalendāram, kad izmantojat noteiktu starptautisko pakalpojumu sniedzēju, kam ir milzīgs portfelis, kontus. Tas ne tikai apdraud jūsu datus, bet arī rada risku, ka noziedznieki tos ļaunprātīgi izmantos. Viņi var sūtīt surogātpastu vai pikšķerēšanas e-vēstules jūsu kontaktpersonām un sociālajos medijos.

Kas atrodas jums līdzās?

Covid-19 dēļ daudzi pakalpojumi, it sevišķi biļešu pārdošana un rezervēšana, pārcēlās no bezsaistes uz tiešsaisti. Pat pirms pandēmijas bija grūti nodrošināt, ka digitālajā vidē sazināties ar vajadzīgo personu, un bieži vien pikšķerētāji un citi noziedznieki ļaunprātīgi izmantoja šo problēmu. 2020. gadā ļaudis kļuva vēl neaizsargātāki. Šādi noziedznieki pieķērās pandēmijas tematam un cenšas iedzīvoties, izmantojot sociālo inženieriju, lai maldinātu ļaudis. Ir bijušas viltus e-vēstules par atceltu lidojumu atmaksu, viltus ziņas no valsts iestādēm un pat no tiem, kas mēģina pārdot viltotus piederumus, piemēram, maskas.

Secinājums

Tā kā fiziskā un digitālā vide turpina saplūst, drošība kļūst vēl svarīgāka nekā līdz šim. Pandēmija piespieda ieviest jaunus ierobežojumus un digitālos procesus, lai aizsargātu iedzīvotāju veselību, un tas savukārt nosaka gan lietišķo, gan atpūtas ceļojumu nākotni. 2020. gada pārmaiņu ietekme uz ceļošanu turpināsies daudz ilgāk par pandēmiju. Tas nozīmē, ka savas drošības uzlabošana kļūst par nepieciešamību un jūsu aizsardzība fiziskajā un digitālajā vidē ir vislielākā vērtība, kad izejat no mājām. Pats galvenais piesardzības pasākums ir apzināties riskus un pievērst pastiprinātu uzmanību saviem datiem un uzvedībai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.40425992sec.