35% Latvijas sabiedrības vēlētos īslaicīgi strādāt no ārvalstīm

Attālināts darbs daudziem no mums kļuvis par normu arī laikā, kad valstī nav pasludināta ārkārtas situācija ar mājsēdi. Gandrīz puse – 46% no Latvijā strādājošajiem norāda, ka viņiem ir iespēja strādāt attālināti – liecina septembrī Tet veiktās sabiedrības aptaujas* rezultāti. Turklāt robežas izplešas gan darba vides noteikumos, gan arī sabiedrības uztverē. Aptaujā 35% respondentu norādīja, ka vēlētos uz laiku strādāt attālināti arī no ārvalstīm, un šobrīd ārkārtas situācijas stingro ierobežojumu laikā šī iespēja varētu būt īpaši vilinoša.

57% sabiedrības norāda, ka iespēja uz laiku strādāt no ārvalstīm ir būtiska priekšrocība, izvēloties darba devēju. Savukārt tikai 18% strādājošo atzīst, ka viņu darbavieta nodrošina šādu iespēju. Aptaujas rezultātos redzama izteikta tendence – jo jaunāki respondenti, jo izteiktāka ir vēlme uz laiku strādāt no ārvalstīm. Ja kopumā šo vēlmi apstiprina 35%, tad vecumā no 18-29 gadiem tie ir jau 52%, savukārt vecumā no 30-39 gadiem – 46% respondentu. Šie dati rāda, ka darba devējiem būs jākļūst arvien elastīgākiem, lai apmierinātu darba ņēmēju vēlmes un vajadzības.

Elastīga darba vide ir uzņēmumu jaunā ikdiena. Pavasarī tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Tet uzsāka praksi, darbiniekiem sniedzot iespēju strādāt no ārvalstīm līdz trīs mēnešiem gadā. Tet Cilvēku un vides dienesta direktore Ingrīda Rone: "Līdz šim 30 Tet darbinieki izmantojuši iespēju uz laiku strādāt no ārvalstīm un vēl vairāki darbinieki to plāno darīt tuvākajā laikā. Esam jau pārliecinājušies, ka šādi ir iespējams organizēt darbu produktīvi un arī stiprināt darbinieku mentālo veselību, domājot par labbūtību ilgtermiņā. Vienlaikus darbs no ārvalstīm attīsta pašorganizācijas prasmes un disciplinē ievērot dienas plānu, sadalot laiku starp efektīvu darbu un kvalitatīvu atpūtu. Tas savukārt rezultējas darbinieku apmierinātībā un papildu enerģijā jauniem izaicinājumiem. Pēc mūsu komandas pieredzes, ieguvumu noteikti ir vairāk nekā izaicinājumu un interesanti, ka visbiežāk darbinieki šo iespēju izmantojuši, lai stiprinātu attiecības ar ārvalstīs dzīvojošajiem tuviniekiem un draugiem."

Plānojot darbu no ārvalstīm, būtiski pārliecināties, ka būs pieejams drošs tehniskais aprīkojums, stabils internets un ir vienoti komandas sadarbības principi. Tāpat jāpievērš uzmanība ceļojuma apdrošināšanai un rūpīgi jāpārbauda Covid-19 nosacījumi darbam izvēlētajā vietā ārpus Latvijas. Šobrīd gan virknē Eiropas valstu ierobežojumi ir mazāki nekā Latvijā, tādēļ šis, iespējams, ir ļoti atbilstošs laiks, kad izmantot iespēju strādāt attālināti ārpus Latvijas.

Izvēloties strādāt no ārvalstīm, jāņem vērā normatīvo aktu un nodokļu aspekti. Darbiniekiem un atsevišķās situācijās arī uzņēmumam var iestāties pienākumi, kas saistīti ar nodokļu rezidences reģistrāciju un nodokļu nomaksu, sociālās apdrošināšanas piemērošanu citā valstī. Tieši tādēļ, lai samērotu administratīvi sarežģītus izaicinājumus un nodokļu nomaksas pienākumus ar iespējām strādāt attālināti, Tet ir noteicis attālināta darba iespēju no ārvalstīm līdz trim mēnešiem kalendārā gada laikā. Tet korporatīvo attiecību direktore un nodokļu eksperte Elīna Rītiņa: "Ierobežots laiks noteikts, samērojot atšķirīgu valstu uzturēšanās termiņu ierobežojumus un citus noteiktos pienākumus. Valstīs, ar kurām Latvija noslēgusi starpvalstu nodokļu konvencijas, lielākoties pieļaujams 183 dienu periods, bet ir valstis, ar kurām šādi starpvalstu līgumi nav noslēgti, un termiņi var būt īsāki. Taču jāapzinās, ka ne tikai uzturēšanās dienu skaits, bet arī citu apstākļu un pazīmju kopums var ietekmēt nodokļu rezidences izmaiņas, piemēram, faktisko darba pienākumu maiņa, amats, darbinieka personīgie apstākļi, to skaitā personas vitālo interešu centrs – vieta, ar kuru saista nekustamais īpašums, ciešākas personiskās attiecības vai citi iemesli. Tādēļ mēs Tet aicinām kolēģus saskaņot attālinātu darbu no ārvalstīm jebkuram termiņam pirms došanās ceļā."

Līdz šim Tet darbinieku vidējais perioda ilgums, strādājot no ārvalstīm, bijis 21 diena. Karīna Korotkova, Tet produktu īpašniece, izmantoja iespēju strādāt no Spānijas pilnus trīs mēnešus. "Rūpīga izpēte, interneta tests, vēl esot Latvijā, un brīvdienas ceļojuma sākumā deva man iespēju sagatavoties un noskaņotiem pilnvērtīgam darbam no Spānijas. Jāatzīst, ka laika zonas atšķirība par tikai vienu stundu un neierasti karstie rīti radīja arī savus izaicinājumus, taču kopumā esmu ļoti gandarīta par savu pieredzi – izdevās gan kārtīgi pastrādāt, gan pilnvērtīgi atpūsties un gūt daudz jaunu iespaidu, uzkrāt spēku jauniem izaicinājumiem, attīstīties kā personībai un uzlabot savu dzīves kvalitāti," par savu pieredzi stāsta Karīna.

Cita šoruden veiktā aptauja**, kurā piedalījās 900 mazie un vidējie uzņēmumi, rāda, ka 49% šo uzņēmumu ikdienas darba modelis apvieno gan darbu klātienē, gan attālinātu darbu. 40% norāda, ka ikdienā strādā klātienē, savukārt 10% - attālināti. Atšķirīga situācija gan vērojama IT nozarē, kur 39% uzņēmumu ikdienā strādā attālināti.

*Norstat Latvijas sabiedrības aptauja, 09.2021., respondentu skaits: 1005

** Norstat Mazo un vidējo uzņēmumu telefonaptauja, 14.08.-20.10.2021., respondentu skaits: 900

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55839992sec.