Gluži kā pilsētas - plašākās rūpnīcas pasaulē

Rūpnīcas, kas stiepjas vairāku futbola laukumu garumā, liek pasaules ekonomikai griezties mežonīgos ātrumos. Darbs milzīgajās ēkās neapstājas ne uz sekundi - tajās ražo automašīnas, kosmosa kuģus, lidmašīnas un pat mežģīnes.

Mūsdienu piepildītie veikalu plaukti nebūtu iespējami bez garajām ražošanas lentēm. Tās veicina pasaules ekonomikas attīstību, rada jaunas darbavietas, kā arī vienkāršo un paātrina ražošanas procesu.

Taču tās uz uzņēmumu pleciem noteikti uzliek arī milzīgu atbildību. Rūpnīcās, kurās vienlaikus darbojas tūkstošiem cilvēku, jo īpaši ir jārūpējas par drošību, taču ne vienmēr viss notiek, kā plānots.

Raidījumā “AZF: Sprādziens Tulūzas rūpnīcā”, ko varēs skatīties jau piektdien, 4. februārī, kanālā “National Geographic”, būs stāsts par kādu minerālmēslu fabriku Francijā, kurā 2001. gada 21. septembrī nogranda milzīgs sprādziens.

Gaidot raidījumu, “National Geographic” aicina iepazīt vairākas no platības ziņā iespaidīgākajām rūpnīcām pasaulē. Kāda no tām atrodas arī Latvijā. Vai zini, kura tā ir?

Rūpnīca ar milzīgākajām durvīm pasaulē

NASA transportlīdzekļu montāžas ēka, kas atrodas Kenedija kosmosa centrā, Floridā, ir pasaulē augstākā vienstāva celtne - tā sasniedz 160 metrus. Ēku uzbūvēja 1966. gadā, lai izveidotu raķeti “Saturn V” ceļojumam uz Mēnesi. Toreiz tas bija lielākais uzbūvētais kosmosa kuģis.

Ikoniskā celtne šobrīd kalpo kā NASA kosmodroms, kas vienlaikus spēj uzņemt dažāda veida raķetes un kosmosa kuģus – tur tos sagatavo savām misijām.

Ēkā izbūvētas arī lielākās durvis pasaulē. Tās ir teju 140 metrus augstas, un to pilnīgai atvēršanai vai aizvēršanai nepieciešamas 45 minūtes. Durvis ir iebūvētas ēkas augstākajās daļās – divas no tām atrodas ēkas austrumu pusē, bet pārējās - rietumu. Pa tām iespējams izvest raķetes vertikālā pozīcijā, lai tās nogādātu līdz starta platformai.

Uz ēkas atrodas arī lielākais Amerikas karogs, kas ir 64 metrus garš un 34 metrus plats – tas ir uzgleznots ārpusē, uz fasādes sienas.

Apmeklētāju iecienītā lidmašīnu ražotne

“Boeing Everett” rūpnīca Vašingtonas štatā ir lielākā rūpnīca pasaulē. Teju 400 000 kvadrātmetrus plašajā ražotnē top vairāki “Boeing” lidaparāti. Ēkas celtniecība sākās 1966. gadā.

Rūpnīcā strādā tūkstošiem cilvēku, kas ir iesaistīti gaisa kuģu ražošanā, izstrādē, aviācijas drošības noteikumu uzraudzīšanā un citos darbos. Katru gadu ēku kompleksu apmeklē neskaitāmi daudz ļaužu no visas pasaules, tostarp arī prezidenti, starptautiskās amatpersonas, astronauti un citi pasaulē zināmi cilvēki, lai apskatītu iespaidīgo celtni un uzzinātu, kā tajā norit ražošanas process.

Milzīgajā ēkā atrodas arī muzejs, restorāni un kafejnīcas, ugunsdzēsēju depo, teātris un veikals. Zem rūpnīcas ir izbūvēts vairāk nekā trīs kilometrus garš gājēju tunelis.

Kilometriem garas ražošanas līnijas

Pasaulē lielākā dzelzs rumaku rūpnīca ir “Volkswagen” ražotne Vācijā. Tā nodrošina visu, kas nepieciešams uzņēmuma automašīnām – sākot ar vajadzīgo instrumentu ražošanu un beidzot ar vienu no pasaulē lielākajiem krāsošanas cehiem. Gada laikā tajā saražo vairāk nekā 800 tūkstošus automobiļu.

Populārā auto zīmola rūpnīcas ēkas platība ir vairāk nekā seši kvadrātkilometri. Pati rūpnīca aizņem 1,6 kvadrātkilometrus, taču celtnē atrodas arī, piemēram, noliktavas, administrācijas telpas, kā arī 50 dažādi restorāni, kas nodrošina ikdienas maltītes visiem darbiniekiem un viesiem. Kopējais ražotnes lielums pielīdzināms Monako Firsistes platībai, kas rūpnīcu apsteidz vien par 0,6 kvadrātkilometriem.

Ražošanas līnijas tajā ir patiesi iespaidīgas - 300 metrus platas un 2,5 kilometrus garas. 98% rūpnīcas darba ir robotizēts, taču, neskatoties uz to, milzīgajā ēkā strādā vairāk nekā 65 tūkstoši cilvēku.

Mežģīnes un audumi no vējainās Liepājas

Aptuveni piecus futbola laukumus gara ēka - varētu šķist, ka tajā ražo automašīnas vai lidmašīnas, taču patiesībā tur slēpjas vietējais Liepājas uzņēmums “Lauma Fabrics”. Uzņēmuma rūpnīcu uzcēla 1969. gadā, lai nodrošinātu tekstilizstrādājumus visai Padomju Savienībai. Šobrīd tā ir 115 645 kvadrātmetrus plaša.

Mūsmāju uzņēmums ir viens no vadošajiem elastīgās trikotāžas, mežģīņu, izšuvumu, lentu ražotājiem Eiropā un lielākais apakšveļas materiālu ražotājs Austrumeiropā. Tāpat “Lauma Fabrics” ražo arī dažādus medicīnas izstrādājumus, piemēram, elastīgās saites un kompresijas zeķes.

Ikvienā rūpnīcā ir izstrādāti stingri nosacījumi, lai darbs ritētu tā, kā tam ir jānotiek. Novirzes no normas ir bīstamas un var radīt neatgriezeniskas sekas. Raidījumā “AZF: Sprādziens Tulūzas rūpnīcā”, kas kanālā “National Geographic” būs skatāms jau šajā piektdienā, atskatīsimies uz vienu no visu laiku lielākajām rūpnīcu katastrofām Francijas vēsturē kopš Otrā pasaules kara.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17995214sec.