Skaidrs skats zilos dūmos – smēķēšanas aizliegumi

                                         

Smēķētājiem Eiropā klājas aizvien grūtāk – aizvien vairāk valstis ievieš smēķēšanas ierobežojumus vai vispārīgus aizliegumus sabiedriskās vietās. Lasiet kur ārvalstīs joprojām var aizdegt cigareti un kur labāk no tā izvairīties.

 

Norvēģija

Kopš 2004.gada jūnija Norvēģijas visās sabiedriskās ēdināšanas vietās, viesnīcās un sabiedriskajā transportā smēķēšana ir aizliegta. Valstī pašam smēķētājam nedraud sods, viņa vietā soda nauda jāmaksā pašam iestādījumam. Bet, ja smēķētāji konkrētā vietā pieķerti jau otro reizi, uzņēmumam var draudēt pat slēgšana.

 

Zviedrija

Kopš 2005.gada 1.jūnija smēķēšana aizliegta visās slēgtās telpās, kurās tiek pasniegti dzērieni vai ēdieni. Joprojām ievilkt dūmu var bāru, kafejnīcu un restorānu daļās, kas atrodas ārpus telpām. Sodi pagaidām netiek piespriesti, vienīgais no apkalpes puses tiek norādīts uz smēķēšanas aizliegumu. Ja aizrādījums netiek ņemts vērā, vainīgais tiek lūgts iestādījumu atstāt.

 

Latvija

Kopš 2006.gada 1.jūlija smēķēšana restorānos, bāros, kafejnīcās un diskotēkās atļauta tikai īpaši tam paredzētās vietās – telpās ar ierīkotu ventilāciju. Iestādījumos, kas netiek atbilstoši piemēroti smēķēšana ir aizliegta. Tāpat smēķēt aizliegts desmit metru zonā no kinoteātriem, teātriem, bankām, pasta nodaļām. Smēķēšana kāpņu telpās arī tiks aizliegta.

 

Polija

Strikti smēķēšanas ierobežojumi Polijā noteikti tikai vilciena stacijās.

 

Čehija

Kopš 2006.gada 1.janvāra Čehijā aizliegts smēķēt autobusu pieturas vietās, kā arī visās sabiedriskajās ēkās, skolās, kinoteātros, teātros un sporta hallēs. It sevišķi pirmajās aizlieguma ieviešanas nedēļās policija pret likuma pārkāpējiem izturējās sevišķi stingri – tie tika pat apcietināti.

 

Austrija

Kopš 2005.gada smēķēšanas aizliegums ieviests visās Austrijas sabiedriskajās vietās. Sods var sasniegties pat līdz 720 eiro – tik liels soda apmērs spēkā stājas gan tikai no 2007.gada. Kopš 2006.gada 1.janvāra smēķēt aizliegts visās dzelzceļa stacijās. Tomēr lielākās stacijās iekārtotas atsevišķas smēķētāju zonas. Tam, kurš neturas pie likuma, pagaidām var tikt uzlikts sods, kas izpaužas kā tīrīšanas darbi.

 

Ungārija

Visās sabiedriskajās iestādēs smēķēšana Ungārijā ir aizliegta.

 

Itālija

Kopš 2005.gada darbojas strikts smēķēšanas aizliegums. Sabiedriskās ēdināšanas iestādēs smēķēt atļauts tikai atsevišķās telpās ar atsevišķi ierīkotu ventilāciju. Ja īpašnieks tomēr smēķēšanu pieļauj arī kopējās lietošanas telpās. Draud soda nauda. Bet viesiem, kur pieķerti smēķējot, jārēķinās ar soda naudu līdz pat 250 eiro.

 

Malta

Kopš 2004.gada oktobra Maltā visos sabiedriskajos iestādījumos, ieskaitot kinoteātrus, bārus, restorānus, diskotēkas un viesnīcas, smēķēšana ir aizliegta. To darīt atļauts tikai speciāli norādītās zonās.

 

Maķedonija

Kopš 2006.gada sākuma sabiedriskās ēkās un birojos, kā arī restorānos un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās smēķēšana ir aizliegta. Tāpat nav atļauta jebkādu tabakas produktu reklamēšana. Restorānos smēķētājiem jāierāda atsevišķa telpa, kuros ēdienu vai dzērienu pasniegšana ir aizliegta. Likuma neievērošana draud ar sodu līdz pat 4000 eiro!

 

Grieķija

Nevienā no ES valstīm nesmēķē tik daudz, cik Grieķijā. 51% vīriešu un gandrīz 40% sieviešu smēķē regulāri. Tāpēc valstī atļauts smēķēt gandrīz it visur izņemot Slimnīcas un sabiedrisko transportu.

 

Turcija

Turcijā nepastāv smēķēšanas aizliegumi, tomēr smēķēšana tiek ierobežota kinoteātros, teātros, sabiedriskajā transportā un muzejos.

 

Šveice

Kopš 2005.gada 11.decembra smēķēt Šveicē aizliegts vilcienos un dzelzceļa stacijās. Tiem, kas aizliegumu neievēro jāmaksā sods 25 Šveices franku (aptuveni 16 eiro) apmērā. Savukārt Tesīnas reģionā smēķēšana turpmāk tiks aizliegta arī iestādēs, kur tiek pasniegti dzērieni un ēdieni, ja vien uzņēmums neierīkos smēķētājiem atsevišķi paredzētu telpu, kas izdarāms līdz 2006.gada oktobrim, kad aizliegums stāsies spēkā.

 

Nīderlande

Kopš 2004.gada 1.janvāra smēķēšana aizliegta sabiedriskās vietās un ēkās, viesnīcās, restorānos, kā arī dzelzceļa stacijās un autoostās.

 

Beļģija

Beļģijā no 2007.gada 1.janvāra smēķēšana tiks aizliegta visos restorānos. Izņēmumi būs bāri un kafejnīcas, tomēr tajos vismaz 50% telpas jāparedz nesmēķētāju zonu ierīkošanai.

 

Francija

Kopš 2005.gada nogales smēķēšana aizliegta vilcienos un citos sabiedriskā transporta līdzekļos. Ja kāds tomēr uzdrošinās riskēt, tam var draudēt sods 45 eiro apmērā.

 

Lielbritānija un Skotija

Kopš 2006.gada 26.marta smēķēšana Skotijas restorānos, bāros, kinoteātros, teātros, birojos un fabrikās vairs nav atļauta. Ja šie noteikumi netiek ievēroti jārēķinās ar naudas sodu 50 angļu mārciņu (72 eiro) apmērā. Anglijā, Ziemeļīrijā un Velsā līdzvērtīgs likums tiks ieviests 2007.gada vidū.

 

Īrija

Īrijā kopš 2004.gada marta smēķēt aizliegts darba vietās, sabiedriskajā transportā un slēgtās sabiedriskajās telpās, piemēram, bāros. Ja liegums netiek ievērots, draud liels naudas sods – vaininiekam var nākties šķirties no 3000 eiro lielas naudas summas.

 

Spānija

Pretsmēķēšanas likums Spānijas vilcienos kopš ieviests 2005.gada 1.februāra. Tomēr vilcinu maršrutos, kas ilgst vairāk par piecām stundām, vēl tiek piedāvāti smēķētāju vagoni. Visā valstī smēķēšana kopš 2006.gada 1.janvāra aizliegta biroju ēkās, kultūras iestādēs, iepirkšanās centos un sabiedriskajā transportā. Arī gastronomiskās iestādēs lielākoties ieviestas nesmēķētāju zonas. Lielākiem iestādījumiem ar platību virs 100 m2 atļauts ierīkot smēķētāju zonas, tomēr tās kopā nedrīkst aizņemt vairāk nekā vienu trešdaļu telpas. Mazākos bāros, īpašnieks pats drīkst izlemt, vai uzņēmums būs smēķētājiem draudzīgs, vai tomēr nē. Likuma neievērošana draud ar sodu no 30 līdz pat 600 eiro.

 

Spānijai piederošajās Baleāru salās kopš 2005.gada jūlija smēķēt aizliegts valdības ēkās, birojos, bankās un slimnīcās, kā arī bāros, kafejnīcās un restorānos. Likuma ietvaros smēķēt joprojām atļauts iestādījumos, kuros netiek sagatavoti vai tikai pasniegti ēdieni, kā arī kokteiļbāros un diskotēkās.

 

Portugāle

Arī Portugālē tuvākajā nākotnē (sīkāka informācija vēl netiek publiskota) smēķēšana sabiedriskās vietās tiks aizliegta. Tomēr, tāpat kā Spānija, tālo maršrutu vilcienu pārbraucienos joprojām pastāvēs smēķētāju vagoni.

 

Arī ārpus Eiropas daudzos ceļojumu galamērķos smēķēšana aizliegta daļēji vai pilnībā.

 

Kuba

Kopš 2005.gada sākuma Kubā jāievēro strikti smēķēšanas aizliegumu sabiedriskās ēkās, birojos, teātros, sarīkojumu ēkās, kinoteātros, kā arī sabiedriskajos transporta līdzekļos un taksometros. Tā kā cigarešu pirkšana un pārdošana vecumā zem 16 gadiem ir aizliegta, tika likvidēti arī cigarešu automāti. Restorānos smēķēt atļauts vairs tikai speciāli tam paredzētās vietās.

 

ASV

Smēķēšana valstī aizliegta visās sabiedriskajās ēkās, kā arī iekšzemes reisos. Īpaši strikti smēķēšanas aizliegumi visās sabiedriskajās vietās ir Ņujorkas un Kalifornijas štatos.

 

Kanāda

Arī Kanādas sabiedriskās lietošanas ēkās, bāros, diskotēkās un restorānos smēķēšana ir aizliegta.

 

Singapūra

Tāpat arī Singapūrā par smēķēšanu sabiedriskās ēkās, sabiedriskā transporta līdzekļos, liftos u.c. draud naudas sods.

 

Taizeme

Savukārt Taizemē smēķēšana telpās ar gaisa kondicionieriem (piemēram viesnīcu istabās un restorānos) ir aizliegta.

 

Austrālija

Izbaudīt kārtējo ikdienas tabakas devu Austrālijā iespējamas tikai mājās vai citās privātās telpās. Bāros, restorānos, kā arī pludmalē smēķēšana ir aizliegta. Vēl nesen tika diskutēts par smēķēšanas aizliegšanu braukšanas laikā pat ar privāto automašīnu.

 

Jaunzēlande

Kopš 2004.gada pastāv vispārējs smēķēšanas aizliegums visās darba vietās. Tam sekojoši smēķēšana tika aizliegta arī sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, kā bāros un restorānos.

 

Urugvaja

Urugvaja ir pirmā valsts Latīņamerikā, kurā kopš 2006.gada 1.marta smēķēšana tikta aizliegta visos restorānos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.8539319sec.