Aldis Kušķis iesaka: iepazīsti pārsteidzošo Boutique China

kuskis

Šīs ir manas – Alda Kušķa (theTRAVELER.eu) - personīgas rekomendācijas, par kurām nav maksājis neviens no ceļošanas galamērķiem. Informācijas iegūšanā nav izmantotas brīvbiļetes un Eiropas Savienības līdzekļi.

Pasaules politika apgalvo, ka Ķīna ir viena, ir pat termins One China policy. Bet Ķīna ir tik liela, ka tā ir liela pašā Ķīnas Tautas Republikā, turklāt blakus tai ir Honkonga (atsevišķa administratīvā teritorija ar savu likumdošanu, honkongiešiem nav vajadzīgas vīzas braukšanai uz Latviju), un uz salas ir Taivāna (atsevišķa valsts ar savu galvaspilsētu Taipeju). Šīs ir 3 dažādas Ķīnas. Cilvēki, kuri baidās no lielās, sarkanās Ķīnas, to dara velti, ja vien viņi negrasās doties kaut kur dziļi Ķīnas provincē. Arī imperiālistiski rūpniecisko Ķīnu var ieraudzīt tikai industriālajās pilsētās.

Ķīnas galvaspilsētā Pekinā nekādu šausmu nav, un komunisma tur arī nav, komunisti atrodas parlamentā un jau sen pārvērtušies par multimiljonāriem, biznesmeņiem un profesoriem.

Visa Ķīna saredzama pāris gadu garā ceļojumā, bet trīs galvenās metropoles var ieteikt mēģināt ieraudzīt viena neilga ceļojuma laikā. Lielākās Ķīnas pilsētas, kurp iesakām doties, ir dažādas. Pekina ir lielā Ķīna, bet galvenokārt - liela, moderna pilsēta, Honkonga – Āzijas vēsturiskais finanšu centrs un eiropeiskākā pilsēta visā reģionā, Taipeja - moderna pilsēta, kas veiksmīgi konkurē ar Honkongu un Singapūru.

 

Côté Cour, Beižina

kina

Pekinā ik gadu atveras jaunas, lielas luksusa viesnīcas, jo pasaules vadošie hotelier zīmoli uzskata par nepieciešamību tur būt. Bet smeķīgāki ir mazie projekti, kas lielākoties atrodami mūsu maskačkas līdziniekā – Pekinas vecpilsētas rajonos hutongos. Tur Pekina redzama tāda, kāda tā bija pirms 200-300 gadiem.

Šobrīd hutongos notiek renovācijas, un modernie ķīnieši, kas ieelpojuši Eiropas vai visas plašās pasaules gaisu, vai arī sasnieguši zināmu labklājības līmeni (var arī abi motīvi kopā), izpērk tur īpašumus kā karstus pīrādziņus, kamēr tie vēl nav nojaukti lielo projektu celtniecībai, jo dzīvot hutongā tagad ir stilīgi. Protams, veco īpašumu mantojums ir problēmas ar kanalizāciju, elektrību un visas citas iespējamās problēmas.

kina kina
Viena no hutongas must see un must be vietām ir viesnīca Côté Cour, renovēts 14 istabu īpašums, kas iekārtots pēc zināmas analoģijas ar Marrākešas riadām – vienstāvu ēka, kas no ielas puses apjozta ar augstām sienām, un iekšējais pagalms, kam apkārt izkārtotas istabas. Šī viesnīca tika atvērta pirms pāris gadiem un tūlīt kļuva par dizaina mīlētāju galamērķi (kur, ja ne dzīvot, tad vismaz paviesoties). Vieta ir patīkama galvenokārt dēļ interjera – ar smalku gaumi piemeklēti Tibetas paklāji, antīkas detaļas un priekšmeti, ķīniešu dzeja, kas iegrebta gultas galvgalī... Arī serviss ir izmeklēts. Viss eiropiešu gaumē un ar 21. gadsimta komforta zīmēm, bet ar ļoti lielu cieņu pret vēsturisko vidi un mūsdienu Ķīnas laika elpu (piemēram, jaunākā ķīniešu māksla un jumta lounge, kas kā kuģis paceļas virs vidējā hutongu namu līmeņa).

Cenas: no 124 eiro

Ēšana: restorānā CourtYard, ar moderno ķīnieši virtuvi, neuzbāzīgu servisu, Latvijas līmeņa cenām, augšstāva lounge, iekārtotu modīgajā apbružātajā stilā un skaistu skatu

Iepirkšanās: pērciet tēju!

Ko darīt un redzēt: te vienmēr ir, ko darīt – atliek vien doties pastaigā uz Aizliegto pilsētu

Sezona: aprīlis-jūnijs, septembris-oktobris

Kā nokļūt: Rīga-Helsinki-Beižina

Svaigums: atvērta 2007. gadā

The Best: gandrīz vai francisks saimnieces – ķīnietes – šarms

 

Very Very Good Bead&Breakfast (VVGBBB), Taipeja

kina

Viesnīca ar atraktīvu nosaukumu (kas simtprocentīgi sevi attaisno), franciski šanhajisku interjeru un stilu un uzsvaru uz Ķīnas vēsturi un mūsdienām.

Tās saimniece ir viena no Taipejas slavenākajām catering lēdijām, kas, iemantojusi pieredzi un cieņu ar dažādu pasākumu apkalpošanu, vispirms atvēra savu restorānu ar nosaukumu Very Very Good Table, pēc tam Very Very Good Bistro, abus vienā ielā.

Nesen tiem piepulcējusies stilīgākā Āzijas kūciņērija vai bonbongārija Very Very Good Bon Bon, bet virs restorāna realizēts nākamais projekts – VVG Bed&Breakfast. Tas viss atrodas Taipejas vistusīgākajā un radošākajā rajonā un kopā ar stilīgiem vietējo dizaineru preču veikaliņiem veido patīkamu un radošu gaisotni 500 metru rādiusā.

Viesnīca pēc sajūtas nemaz nav viesnīca – jo te ir tikai divas ļoti ērtas istabas ar personisku servisu (protams, angļu valodā) un ķīniski-eiropeisku komfortu.

kina
Istabas: Fancia 70 kvadrātmetru, Evon – 50 kvadrātmetru, katru iespējams rezervēt kopā ar ēdamistabu un virtuvi, vai arī rezervēt tikai ēdamistabu un virtuvi, ja dzīvojat kur citur, bet vēlaties paēst garšīgu maltīti stilīgā un privātā gaisotnē. Var ņemt arī visu kopā, un saņemt absolūtu privātumu.

Cenas: no 140 eiro

Ēšana: jānoiet stāvu zemāk uz VVGT - iespējams, interesantāko ēšanas vietu Taipejā, kur pasaules fusion virtuve satiekas ar ķīniešu virtuvi tā, ka eiropietis to visu saprot un ar prieku bauda

Iepirkšanās: 500 m rādiusā ap VVGBBB

Ko darīt un redzēt: labā kompānijā lūkot nakts tirgu ar čūsku rīšanu

Sezona: septembris-novembris, marts-maijs

Kā nokļūt: Rīga-Helsinki-Šanhaja-Taipeja

Svaigums: atvērta 2006. gadā

The Best: tā nemaz nav viesnīca

 

Jia, Hongkonga

Jia viesnīcu ķēdes sākotne ir Singapūrā, bet Honkongas Jia dizainu veidojis neviens cits kā Filips Starks – viesnīca lepojas ar to, ka ir pirmā no Āzijas viesnīcām, kuras tapšanā roku pamatīgi pielicis dižais dizainers.

kina

Vieta, kur redzēt un just moderno Ķīnu, strādāt, dzīvot, dzert, ēst un tusēt visu zemju radošo profesiju pārstāvjiem. Te ir viņu tusiņš - vakaros sanāk apmākslas aprindas un iet vaļā radoši bohēmiskas norises.

kina

Jia dizains valda pār funkcionalitāti, acis un gaumes sajūtas pārņemošā dizaina dēļ var pieciest arī dažas neērtības. Piemēram, neērtas brokastis – tās notiek lounge, kur nav neviena normāla galda vai krēsla, kur apsēsties ar šķīvi un dakšiņu.

Jia mandarīnu valodā nozīmē ‘mājas’, un tas arī jūtams – Jia ir ļoti dzīvojama vieta, jo pat vidējā līmeņa istabu var lietot gan kā guļamistabu, gan viesistabu vai ēdamistabu. Tas ir pamatoti - Honkongā mēdz būt šausmīgs laiks, gan ar taifūniem, gan lietiem, un tad ir nepieciešami ļoti dzīvojami numuri.

Viesnīca atrodas ļoti tuvu modes rajonam Fashion Walk, blakus parkam, un atslodzei no bohēmas var izmantot ērtu vietu jogging u.c. sportiskām nodarbēm.

kina

Cenas: no 166 eiro

Ēšana: var arī neiet ārā no mājas - viesnīcā ir labs restorāns, bet, ja tomēr ārā, tad jāatrod kāds China Club biedrs kā ieejas karte Honkongas visslavenākajā ēšanas vietā: China Club ir privāts klubs ar lielu daudzumu ēšanas vietu, ieskaitot bārus, bet klasiskās pusdienas notiek Lielajā zālē ar klasisko Ķīnas virtuvi tās labākajās izpausmēs, bet visam piedevās - labākā Ķīnas modernās mākslas kolekcija

Iepirkšanās: apģērbs no Shanghai Tang - zīmola, kas ražo ķīniešu drēbes Eiropai un ASV (un ko pērk arī paši ķīnieši)

Ko darīt un redzēt: skatīt antīko rajonu Hollywood road, kur bez antikvārām vērtībām ir arī mākslas galerijas

Sezona: oktobris-decembris

Kā nokļūt: Rīga-Helsinki-Honkonga

Svaigums: atvērta 2004. gadā

The Best: duplex penthouse

 

Raksts publicēts ar theTRAVELER.eu atļauju, un sadarbībā ar žurnālu "Kas Jauns"

www.thetraveler.eu

thetraveler

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37176394sec.