Aldis Kušķis iesaka: latviešu Karmena Ņujorkā

kuskis

Šīs ir manas – Alda Kušķa (theTRAVELER.eu) - personīgas rekomendācijas, par kurām nav maksājis neviens no ceļošanas galamērķiem. Informācijas iegūšanā nav izmantotas brīvbiļetes un Eiropas Savienības līdzekļi.

Ir viens svarīgs iemesls, kāpēc ieteikt cilvēkiem pavadīt dažas dienas Ņujorkā Ziemassvētku-Jaungada laikā, ko citādi nav ieteicams darīt, - Elīna Garanča decembrī un janvārī, un Maija Kovaļevska februārī uzstājas galvenajā lomā Metropolitena operas Karmena iestudējumā. Tas ir fakts, kas aizkustina mūsu patriotiskās un mūzikas mīļotāju jūtas. Operas pirmizrāde – 31. decembra vakarā.

Vēl viens iemesls – notikumi muzejos, konkrēti, viss Vasilijs Kandinskis visos Gugenheima muzeja stāvos līdz 15. janvārim. Otrs muzeju valisMoMA ar moderno mākslu, Timu Bērtonu ieskaitot, trešais – Metropolitan Museum of art jeb MET ar klasiku.

Protams, Ziemsvētku laikā ir jāizstaigā 5. avēnija, jāredz lielā Rokfellera centra egle, jānoiet gar slidotavu un jāielūkojas smalko zīmolu veikaliņu skatlogos. Un, lai to visu paveiktu, jums būs nepieciešamas garos pārgājienos rūdītas kājas, jo stāsts par Ņujorkas taksometriem ir klasisks un mūžvecs... Ja ap 10 no rīta kādu vēl var noķert, tad 6 vakarā nekādi. Dažādībai - citi transporta veidi: metro vai pat velorikšas, kas lieliski papildina pilsētas burzmas un skaņu kakofoniju (rekomendējam - cilvēkiem ar jutīgu dzirdi ņemt līdzi ausu aizbāžņus!).

Ko darīt un redzēt: apmeklēt jau minētās kultūrvietas – operu un muzejus.

Ēšana: brokastu vieta – Balthazar cafe SoHo rajonā, kur pasniedz vislielāko caffe latte – bļodiņas izmēra traukā ar lielo karoti, mmm... Bet, ja pirms mākslas baudīšanas jums ienākusi prātā doma „paēdīšu un iešu uz operu”, nekas prātīgs nesanāks, jo vairumā gadījumu būs „paēdīšu un iešu garu ceļu kājām uz operu”, izņemot vienīgo kvalitatīvo vietu netālu no Metropolitena - Cafe Luxembourg, kur, kā jau visās labās un pieprasītās vietās, laikus jāparūpējas par rezervāciju. Te ir ļoti vienkārši un ļoti garšīgi – noskaņa ir viegli bohēmiska, virtuve – franču un amerikāņu stilu sajaukums.

Iepirkšanās: ja cilvēks labi jūtas kā viens no miljona, tad jādodas uz Macy’s, Bloomingdale un citiem lielajiem iepirkšanās centriem, kas svētku laikā burzmot burzmo. Bet, ja cilvēks grib justies kā atsevišķa vienība, tad jādodas uz SoHo dizaineru veikaliņiem, kur katrai lietai ir savs dizains, krāsa un izmērs, kur acs aizķeras un iedvesma rosās. SoHo - vieta ne tikai pirkšanai, bet arī pastaigai.

Kā nokļūt: tiešais reiss no Rīgas katru svētdienu.

 

Crosby Street Hotel

Londonas viesnīcas Soho dvīņumāsa, Ņujorkas karstākais jaunums, par ko visi viesnīcu apskatnieki tikai tagad sāk rakstīt. Par šo viesnīcu var teikt – atnācu un uzvarēju, jo tā nenoliedzami ir izgriezusi pogas savām stilīgajām Ņujorkas konkurentēm.

crosby

cros

Stils – anglisks, ļoti pārdomāts, skaists, daudz smalku dizaina detaļu, un pāri visam sajūta: cilvēki, kuri šo viesnīcu veidojuši, zina, ko dara, un zina, kur ir īstā vieta katram elementam. Visi šeit esošie dizaina priekšmeti izcili labi sadzīvo viens ar otru. Un tas nav brīnums – vairāku viesnīcu īpašnieku Firmdale Hotels dibinātāji Kita un Tims Kempi ir starptautiski atzīti dizaineri, un viens no Kitas principiem ir, ka „viesnīca ir vieta dzīvošanai, nevis ar mantām piepildīta telpa".

Crosby ir NY mērogiem maza viesnīca – te ir tikai 86 numuri un, kā jau katrā sevi cienošā boutique viesnīcā, neviens numurs neatkārto otru. Skaists iekšējais dārzs-pagalms vieglā marokāņu stilā, kas kopā ar apkārt esošo SoHo palīdz uz mirkli pazaudēt lielpilsētas sajūtu. Īpašs elements - dabisko materiālu lampas (mūsu Mamma lampa gara radinieces).

cros

Cenas: no 380 eiro

Svaigums: atvērta 2009. gada oktobrī

The Best: tas, ka izgriezusi pogas visiem

 

The Plaza

Viena no Ņujorkas vēsturiskākajām viesnīcām, atrodas pašā-pašā centrā, 5. avēnijā.

 Vēl pirms 5 gadiem tā bija viesnīca, kur cilvēki stāvēja rindā, gaidot laipnu atļauju ieiet vestibilā un pabūt tur kaut vai mirkli. Skatoties uz sienām un lustrām, varēja saprast, ko nozīmē jēdziens „Pelnrušķīte ballē”... Tolaik viesnīcai bija 800 numuru un vairāk nekā 100 gadu ilga vēsture.

plaza

plaza

Tagad tā ir atjaunota un nesen atkal vērusi durvis, palikuši tikai 282 numuri, bet 152 ierīkoti t.s. servisa apartamenti jeb condominium: cilvēks iegādājas šo numuru un apmetas tajā, kad dzīvo Ņujorkā, bet numura apkalpošanu veic viesnīca.

Zinātāji rauc degunus un saka, ka viesnīca pazaudējusi savu seju un vēsturi, ka sabojāts nacionālais lepnums, ka renovācija ir bijusi „par stipru” un zudusi vēstures smarža. Savukārt menedžments apgalvo, ka renovācijā maksimāli centušies saglabāt visu vēsturisko, lielākos ieguldījumus veicot modernizēšanā. Numuri ir nedaudz paplašināti un sajūta - tīra un svaiga, kā jau tikko pēc atjaunošanas. Mainījusies arī publika – veco aristokrātiju aizstājusi jaunā paaudze, tāpat kā veco naudu – jaunā.

Cenas: no 525 eiro

Svaigums: atvērta pēc renovācijas 2008. gadā

The Best: atrašanās vieta – 5. avēnija, Centrālparks, 57. iela ar izsmalcināto zīmolu veikaliem...

 

The Greenwich hotel

Viesnīcas īpašnieks - viens no pasaules kino lielajiem vārdiem Roberts de Niro – savā viesnīcā savienojis dažādas pasaules un kultūras, kā arī izstādījis prāvu daļu dizaina un mākslas darbu no savām privātajām kolekcijām.

Greenwich ir 88 palieli numuri, kas atbilst boutique kategorijai pēc Ņujorkas standartiem.

green

Raksturīgs ir apmeklētāja izbrīns par to, vai tiešām šeit viss ir mākslīgi vecināts, nevis vecs? Viesnīca nesen pilnībā uzbūvēta no jauna, bet gan sienas, gan grīdas, gan citas ēkas sastāvdaļas rada iespaidu, ka māja ir vismaz simtgadīga.

green

Var just, ka viesnīcas saimnieks šeit ielicis sirdi un dvēseli, bet šķiet, ka, kā jau viesnīcu biznesa sākumā, dažviet māksla ņēmusi virsroku pār prasmi „noapaļot” koncepciju un realizēt to līdz galam.

Ļoti skaists iekšējais dārzs un iespaidīga atpūtas istaba – tumšsārtos toņos, ar skaistu kamīnu, mākslas darbiem un paklāju -, kur gara acīm redzami angļu un amerikāņu džentlmeņi un gaisā plīvo tikko jaušama cigāru un konjaka smarža... Ja vien Amerika nebūtu pārstājusi smēķēt...

Cenas: no 360 eiro

Svaigums: atvērta 2008. gadā

The Best: no Japānas atvesta 250 gadus sena koka un bambusa māja-nojume, kas iebūvēta viesnīcas telpās - Shibui SPA

 

 

Raksts publicēts ar theTRAVELER.eu atļauju, un sadarbībā ar žurnālu "Kas Jauns"

www.thetraveler.eu

thetraveler

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 30.04.2024 TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 29.04.2024 ️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19670916sec.