Aldis Kušķis iesaka: Stambula - starp Eiropu un Āziju

Romas, Bizantijas, Latīņu un Otomanu impērijas galvaspilsēta, megametropole Stambula ir vienojošais posms starp Eiropu un Āziju ar stingri eiropeisku kvalitāti un stingri aziātisku domāšanu, turklāt tā ir vienīgā galvaspilsēta pasaulē, kas izvietota divos kontinentos. Stambula ir viena no Eiropā grandiozākajām, bizantiskākajām un vēsturiski nozīmīgākajām pilsētām ar lielāko lomu vairākus simtus gadu senos vēstures notikumos. Un, galu galā, tas ir viens no eksotiskākajiem maršrutiem, kas sasniedzams ar tiešo reisu no Rīgas.

Orientācijai: Eiropas pusē ir pilsētas vecākā daļa, no tās ved tiltiņš uz Eiropas puses ne tik veco daļu, un aiz tās ir jaunā pilsēta, un tad ir 2 tilti pāri Bosforam, kas ved uz Stambulas Āzijas pusi. Ir iespējams nedēļu nodzīvot tikai Eiropas vecajā daļā vai tikai vidēji vecajā daļā, bet salīdzinoši maz tūristu dodas uz Āzijas daļu.

kuskis

Šīs ir manas – Alda Kušķa (theTRAVELER.eu) - personīgas rekomendācijas, par kurām nav maksājis neviens no ceļošanas galamērķiem. Informācijas iegūšanā nav izmantotas brīvbiļetes un Eiropas Savienības līdzekļi.

Ko darīt un redzēt: latviešiem laikam tuvākas būs vēsturiskās lietas un vietas - Topkapi palace (impēriska vieta ar vēsturi un grandiozumu), Zilā mošeja, Ayasofya muzejs (sv. Sofijas katedrāle) un citas neskaitāmas vietas. Ir arī fantastisks modernās mākslas muzejs - viena no Tuvās Āzijas modernākajām un interesantākajām celtnēm.

Transports pilsētā ir visai traks, tāpēc labāk ņemt palīgā savas divas kājas (izstaigāt Veco pilsētu) vai izmantot kuģīšu satiksmi. Ar kuģīti var nokļūt līdz krasta joslai – bez stresa un sastrēgumiem, un Bosfora šaurumā ir arī vairākas salas, kas varētu būt atsvaidzinošs ceļamērķis pēc pilsētas burzmas. Vēl viena izjust vērta vieta ir Grand Bazaar, kur var (un arī ieteicams) gan kaulēties, gan apmaldīties, un tikt uzrunāts dažādās valodās (nebrīnieties, ja arī latviešu), jo turki ir vieni no pasaules labākajiem tirgotājiem. Neskatoties uz to, viņi visi ir pieklājīgi un korekti, un jūsu „Nē, paldies!” tiks saprasts un ņemts vērā.

Vēl - iedzert čai, īstu tēju, karstu, melnu un saldu, ko vajag dzert tad, kad varat to iedzert, - jo tikai tad tā ir kļuvusi par īstu tēju.

Turku pirts – tā ir manta! Labākā no ieteicamajām ir 1741. gadā sultāna Mehmeta I pilsētai dāvātā Cagaloglu Hamam – baltā marmorā un ar joprojām aplūkojamu Osmaņu greznību. Īpašs ieteikums - piemaksāt mazu naudiņu, lai pirts onka vai tante riktīgi izmasē un nomazgā. Tiem, kuri baidās no katras baktērijas, te gan nav ieteicams nākt, jo, kā jau mitrajā turku pirtī, ir daudz mitru vietu un dažas vietas ar pelējumiņu.

Īpaša lieta ir whirling dervishes, kas nav vis tūristu atrakcija, bet gan mentāli un reliģiski spēcīgs piedzīvojums - jo derviši apmēram stundu neapturami virpuļo skatītāju acu priekšā, nonākot transā, jo viņiem tā ir meditācija, un ietekmējot arī skatītājus. Par norises vietām gan jautājiet labu viesnīcu personālam, jo tās nav katru dienu un nezinātājam ir pamatīgi jāmeklē.

Ēšana: var un vajag ēst turku tradicionālos ēdienus, un tai pat laikā zināt, ka Stambula atrodas Eiropas un Āzijas supermodernās fusion virtuves vadošajās pozīcijās, tādēļ ieteicams meklēt jaunos restorānus, kas sakarā ar to, ka Stambula ir skatu pilsēta visos virzienos uz sauszemes un jūrā, piedāvā variantu labākā ēšana ir ar skatiem piedevās. Viens no tādiem ir restorāns 360 Istanbul ar fantastisku apkārtskatu no dzīvokļu un ofisu ēkas augšstāva, vasaras terasi, bāru, naktsklubu, DJ, dzīvo mūziku un, likumsakarīgi, tusiņu. Alternatīvai – Körfez, restorāns parkā, ūdens malā. Tā kā Körfez mājo Āzijas pusē, tad tā lieliskajai maltītei ir pievienotā vērtība – kamēr privātā laiva jūs vizina no Eiropas puses, jūs malkojat restorāna welcome drink.

Iepirkšanās: Grand Bazaar jūs atradīsit visu. Stambula ir arī Āzijas dizaina galvaspilsēta, kas nozīmē, ka turku jaunie dizaineri ir pieejami plašā izvēlē, piemēram, veikalā Designer Dreams Stambulas modes pīlārā rajonā Nisantasi.

Sezona: maijs, jūnijs, septembris, oktobris.

Kā nokļūt: ar tiešo reisu Rīga-Stambula.

Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus

Ilgus gadus labākā dzīvošana Vecajā pilsētā bija Four Seasons, kas bija izbūvēts bijušajā cietumā. Tam nebija pārāk daudz skatu, toties no jumtstāva bāra varēja lūkoties uz katedrāli un mošeju. Bet tad Stambula kļuva par vienu no nedaudzajām pasaules pilsētām ar divām Four Seasons viesnīcām, un tagad, kā pienākas, ar skatu uz Bosforu, ir jaunais Four Seasons at the Bosphorus. Ar lielu baseinu Bosfora malā, un - ne bijušajā cietumā.

Viesnīca iekārtota vēsturiskā 19. gadsimta pilī, saglabājot Otomanu impērijas greznību un pievienojot mūsdienu komfortu. Īsts Four Seasons, par ko daži saka, ka tas ir stīvs, un tikpat daudzi – ka lieliski konservatīvs un orientēts uz servisu, jo atbildes Straight away! un Certainly! ir šīs viesnīcu ķēdes korporatīvā pazīme. Labākā kombinācija cilvēkiem, kuri grib atpūsties „tā kā pie ūdens, tā kā ar baseinu, bet pilsētas centrā, ar skatu uz Bosforu” (jūsu izklaidei - klasiskā mūzika zem ūdens). Un, jā – pilnīgai laimei iesakām istabas tieši pilī, nevis jaunajā piebūvē.

Cenas: no 330 eiro

Svaigums: atvērta 2008. gadā

The Best: lielākais un labākais SPA un āra baseins Stambulā

 

A’jia Hotel Istanbul

Gluži cits stāsts – pirmā boutique viesnīca Stambulas Āzijas pusē, un uz to no Eiropas puses Vecās pilsētas ir aptuveni pusstundu garš brauciens, baudot skatus. Tikai 16 istabas, kas katra dizainēta atšķirīgi - bez arābiskās greznības un ar modernu skatu uz dzīvi.

A’jia ir arī populāra burziņa vieta vietējiem stambuliešiem, ar uzsvaru uz svinībām ģimenei vai citam šauram lokam – viesnīcā (kuras nosaukums japāņu valodā nozīmē Āzija) ir vērojams un jūtams īsti aziātisks zen miers.

Cenas: no 250 eiro

Svaigums: uzbūvēta 1870. gadā kā turīgu ļaužu privātmāja, renovēta 2004. gadā

The Best: mezonīna istabas ar iebūvētu Filipa Starka vannu blakus gultai

 

Hotel Les Ottomans

Šī ekstravaganti atjaunotā 18. gadsimta pašā villa atrodas Stambulas Eiropas pusē. Ēkas vēsture ir ne mazāk zīmīga – līdz pat 20. gadsimta sākumam tā bija viena no iespaidīgākajiem sava laika privātīpašumiem (teju 5000 m²), tad 20.-30. gados tai bija lemts kļūt par akmeņogļu un smilšu noliktavu.

Pēc apjomīgas restaurācojas Les Ottomans piedāvā tikai 10, toties unikālus numurus – katram no tiem dots kāda sultāna sievas vārds un tie ir arī attiecīgi iekārtoti – kā gatavi sagaidīt valdnieci atgriežamies. Vairums no numuriem ir 2-stāvu, dažāda izmēra – sākot no 50 m² un beidzot ar 140 m². Piedāvājumā viesiem ietilpst Caudalíe vinoterapijas SPA, bārā - džezs u.c. dzīvā mūzika katru vakaru.

Cenas: no 870 eiro

Svaigums: atvērta 2006. gadā

The Best: ja jums netīk no vai uz lidostu mērot garo ceļu ar auto, varat to nomainīt pret viesnīcas motorjahtu

 

Raksts publicēts ar theTRAVELER.eu atļauju, un sadarbībā ar žurnālu "Kas Jauns"

www.thetraveler.eu

thetraveler

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19944978sec.