Uzzini 25 interesantus faktus par ASV Brīvības statuju

Brīvības statuja, kuras formālais nosaukums ir "Brīvība apgaismo pasauli" (Liberty Enlightening the World), veidota neoklasicisma stilā Brīvības salā, Ņujorkā, ASV.

Statujas autors ir francūzis Frederiks Ogists Bartoldi. Tās izstrādē piedalījies arī inženieris Gustavs Eifelis (Eifeļa torņa projektētājs). Iepazīsti 25 interesantus faktus par zīmīgo orientieri Ņujorkas panorāmā - Brīvības statuju, kura kļuvusi par vienu no pazīstamākajiem ASV simboliem!

1. Statujas "galva" pirmoreiz publikai tika demonstrēta Pasaules izstādes laikā Parīzē, 1878. gadā.

2. Brīvības statuja atveidota pēc romiešu brīvības dievietes tēla līdzības.

3. No pamatnes līdz lāpas augšgalam statuja ir 93 metrus augsta. Tā sver 204 tonnas.

4. "Brīvības lēdijai" ir 879. apavu izmērs, bet vidukļa apkārtmērs – 33,5 metri.

5. Lai sasniegtu skatu platformu statujas kronī, apmeklētājiem jāmēro 354 pakāpieni.

6. Ik gadu Brīvības statuju apmeklē aptuveni četri miljoni cilvēku. Salīdzinājumam – Eifeļa tornī ierodas ap sešiem miljoniem tūristu, bet "Londonas acs" panorāmas rats vilina apmēram trīsarpus miljonus interesentu gadā.

7. Septiņas smailes Brīvības statujas kronī simbolizē septiņus pasaules okeānus un septiņus kontinentus, norādot uz brīvību kā visaptverošu jēdzienu.

8. Statujas struktūra izgatavota no dzelzs. Tā klāta ar vara plātnēm, kuras oksidācijas dēļ laika gaitā kļuvušas zaļas. Lai gan to var nodēvēt par zināmu bojājumu, apsūbējums vienlaikus pasargā statuju no tālāka nodiluma vides faktoru iespaidā.

9. Statujas idejas autors ir Eduārs Labulē, bet izstrādātāji franču skulptors Frederiks Ogists Bartoldi un inženieris Gustavs Eifelis, kurš, kā zināms, ir arī Eifeļa torņa projektētājs.

10. Lai izgatavotu statujas vara detaļas, tika izmantoti 300 dažādu veidu āmuri.

11. Lai gan "Brīvības lēdijas" kājas novērotājam redzamas tikai daļēji, patiesībā tām blakus atrodas salauztas važas un ķēdes. Turklāt statujai ir gaisā pacelta labā kāja, kas simbolizē atbrīvošanos no apspiešanas un verdzības.

12. Par spīti pozitīvajai statujas simboliskajai nozīmei, sākotnēji afroamerikāņi ASV valdošā rasisma un diskriminācijas dēļ to uzskatīja par drīzāk ironisku Amerikas simbolu.

13. Statujas oriģinālā lāpa 1984. tika aizstāta ar jaunu detaļu, kura izgatavota no apzeltīta vara.

14. Statujas un tās pjedestāla būvniecības izmaksas pielīdzināmas aptuveni 10 miljoniem ASV dolāru, ņemot vērā valūtas mūsdienu vērtību.

15. 1982. gadā tika atklāts, ka statujas galva patiesībā uzstādīta ar aptuveni 0,7 metru novirzi no figūras centra ass.

16. Statujas 300 vara detaļas ASV nonāca 214 konteineros uz franču kuģa "Isere" klāja, kurš gandrīz nogrima vētras laikā Atlantijas okeānā.

17. 1984. gadā ASV Brīvības statuja tika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

18. Stiprā vējā statuja var šūpoties ar septiņu centimetru nobīdi, bet tās lāpa – pat ar aptuveni 11 centimetru nobīdi.

19. 1944. gadā Brīvības statujas kroņa apgaismojums tika uzstādīts mirgošanas režīmā, Morzas kodā atveidojot burtu "V" (no angļu valodas vārda "victory" jeb "uzvara") – trīs īsi un viens garš signāls. Šādi tika atzīmēta Sabiedroto uzvara Otrā pasaules karā.

20. 16 gadus (no 1886. līdz 1902.) statuja kalpoja arī kā bāka, izgaismojot ceļu jūrasbraucējiem gandrīz 40 kilometru attālumā no krasta.

21. 1886. gadā, pēc statujas uzstādīšanas, tā bija augstākā dzelzs konstrukcija pasaulē.

22. Kopumā reģistrēti divi pašnāvības gadījumi (1929. un 1932. gadā), nolecot no Brīvības statujas, tomēr zināms, ka daudziem cilvēkiem pašnāvības mēģinājumi, lecot no statujas kroņa, bijuši nesekmīgi viņiem izdevies izdzīvot.

23. Daudzviet pasaulē uzstādītas statujas replikas, tostarp mazāka Brīvības lēdijas versija Parīzē, kā arī Lasvegasā.

24. 2019. gada oktobrī tika atzīmēta statujas 133. jubileja.

25. Pēc teroristu uzbrukumiem 2001. gada 11. septembrī statuja drošības apsvērumu dēļ tika slēgta. Tās pjedestāls apmeklētājiem no jauna durvis vēra 2004. gadā, bet pati statuja – 2009. gadā. Tomēr šobrīd kroņa skatu platformā vienlaikus var uzturēties ierobežots skaits cilvēku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51335406sec.