Automobiļi pirmoreiz apsteiguši rotaļlietas Eiropas bīstamāko preču sarakstā

Eiropas bīstamāko preču sarakstā mehāniskie transportlīdzekļi pirmo reizi apsteiguši rotaļlietas, kā arī elektroierīces un aprīkojumu,  liecina Eiropas Komisijas (EK) ziņojums “Safety Gate” par 2021. gadu.

Ik gadu EK publicē pārskatu “Safety Gate”, kur apkopo iepriekšējā gada brīdinājumus un valstu iestāžu veiktās darbības, reaģējot uz tiem. Kopumā 2021. gadā, izmantojot šo sistēmu, valstu iestādes, kas piedalās drošības tīklā, apmainījās ar 2142 brīdinājumiem.

Kopš 2003. gada iniciatīva un sistēma “Safety Gate” ļauj Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEK) valstīm, EK un Apvienotajai Karalistei ātri apmainīties ar informāciju par bīstamām nepārtikas precēm, kas apdraud patērētāju veselību un drošumu, veikt atbilstošus turpmākos pasākumus un izņemt šādas preces no tirdzniecības.

Attiecībā uz mehāniskajiem transportlīdzekļiem veiktās darbības galvenokārt bija saistītas ar atsaukšanu pēc tam, kad tika konstatētas tehniskas problēmas, savukārt attiecībā uz rotaļlietām galvenā uzmanība tika pievērsta bīstamu ķīmisko vielu, kā arī podziņelementu klātbūtnei. Turklāt problēmas, par kurām visbiežāk ziņots attiecībā uz elektroierīcēm un aprīkojumu, ir saistītas ar aktīvo daļu iedarbību un pārkaršanas problēmām.

Ņemot vērā patēriņa jomā novērojamo pārorientēšanos uz tiešsaistes iepirkšanās platformām, ir izstrādāti arī jauni instrumenti, lai labāk aizsargātu patērētājus, kuri iepērkas tiešsaistē, un lai no tirgus izņemtu bīstamās preces. Saskaņā ar šiem mērķiem Komisija arī ievieš jaunu e-uzraudzības rīku, ko sauc par “tīmekļa pārmeklētāju” un kas palīdzēs valstu iestādēm atklāt tiešsaistē piedāvātus nedrošus produktus, par kuriem ziņots “Safety Gate”.

Minētais rīks identificēs un automātiski izveidos visu šādu piedāvājumu sarakstu, kas ļaus tiesībaizsardzības iestādēm atklāt pakalpojumu sniedzēju un pieprasīt šo piedāvājumu faktisku atsaukšanu. Tādējādi tas palīdzēs saskaņot pašreizējo sadrumstaloto pieeju un risinātu problēmas, kas saistītas ar bīstamu preču pārdošanas tiešsaistē pārraudzību.

““Safety Gate” vēlreiz ir apliecinājis, ka tas ir būtisks rīks, lai pasargātu patērētājus no bīstamām precēm. Esmu arī gandarīts, ka sistēma nepārtraukti tiek modernizēta un pilnveidota. Ir ļoti svarīgi, lai “Safety Gate” tiktu pielāgota jaunajai patēriņa videi. Tādējādi mēs varam nodrošināt, ka “Safety Gate” joprojām var būt iedarbīgs vienotā tirgus instruments, kas aizsargā patērētājus jebkādos apstākļos. Šī sistēma arī ir palīdzējusi nodrošināt, ka cīņā pret pandēmiju izmantotais aprīkojums atbilst visaugstākajiem standartiem,” sacīja par tieslietām un patērētājiem atbildīgais EK komisārs Didjē Reinderss.

Turpinoties pandēmijai, uzraudzības pasākumi ietvēra preces, kas saistītas ar Covid-19. Tika saņemti daudzi brīdinājumi par individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, it īpaši aizsargmaskām. Visbiežāk tika ziņots par šādiem pieciem riskiem, proti, miesas bojājumu, ķīmisko vielu, aizdegšanās, aizrīšanās un elektriskā šoka risku. Kopumā “Safety Gate” tika izplatīti 4965 paziņojumi par turpmākiem pasākumiem, kas liecina, ka dalībvalstis cieši uzrauga brīdinājumus un bieži vien šādos turpmākos pasākumos ietver savās valstīs veiktos papildu pasākumus.

Ziņojums liecina, ka 2021. gadā 30 valstīs, kas piedalās ātrās brīdināšanas sistēmas tīklā (ES27, kā arī Islandē, Lihtenšteinā un Norvēģijā), tā vispārējā izmantošana kļuva plašāka, tādējādi pasargājot patērētājus no bīstamām precēm.

Komisija 2021. gada 30. jūnijā iesniedza arī priekšlikumu jaunai Ražojumu vispārējā drošuma regulai, ar ko aizstāj pašreizējo Produktu vispārējās drošības direktīvu. Regulas mērķis ir modernizēt vispārīgo satvaru nepārtikas patēriņa preču drošuma jomā, lai saglabātu tā nozīmi, kuru tas pilda kā patērētāju drošības tīkls, un risinātu ar produktu drošumu saistītās problēmas, ko rada jauni ar tehnoloģijām saistīti produkti un pieaugusī tiešsaistes pārdošana.

Starptautiskā līmenī, ņemot vērā ES un Amerika Savienoto Valstu (ASV) ciešās tirdzniecības attiecības un līdzības starp abiem tirgiem, Eiropas Komisija sāk neformālu dialogu par patērētāju aizsardzību ar ASV Patēriņa preču drošuma komisiju, lai vēl vairāk stiprinātu sadarbību. Šā dialoga gaitā uzmanība tiks pievērsta e-komercijas izaugsmei, plašākai jaunu tehnoloģiju ieviešanai, ražošanas un mazumtirdzniecības globalizācijai un neaizsargāto patērētāju grupu īpašajām vajadzībām. Tas seko pirmajam neoficiālajam dialogam par patērētāju aizsardzību, ko martā rīkoja komisārs Reinderss un ASV Federālās tirdzniecības komisijas priekšsēdētāja Lina Kānax.

Komisija pārvalda “Safety Gate” publisko tīmekļa vietni, kurai ir moderna un lietotājdraudzīga saskarne, kas atvieglo paziņošanas procesu. Lapas tiek tulkotas visās ES valodās (kopš 2022. gada – arī īru valodā), islandiešu un norvēģu valodā. Ja uzņēmumiem radušās bažas par savu tirgū laisto preču drošumu, tie var arī izmantot Business Gateway, lai ātri un efektīvi brīdinātu valsts iestādes.

Vēl viens pasākums patērētāju aizsardzības jomā ir Produktu drošuma solījums, kurā izklāstītas konkrētas brīvprātīgas darbības, ko veic tirdzniecības vietas, lai no savām platformām izņemtu nedrošu preču piedāvājumus. Līdz šim vienpadsmit tiešsaistes tirdzniecības vietas jau ir parakstījušas šo vienošanos, lai sadarbotos ar dalībvalstīm nolūkā izņemt bīstamas preces no savām tīmekļa vietnēm. Tās ir: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy un Joom. Ir pieejams arī jaunākais Produktu drošuma solījuma progresa ziņojums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 21.04.2024 Liepājas restorānu nedēļa aicina Liepājas reģiona TIB
Liepājas ēdināšanas uzņēmumi visus ēdienu mīļotājus un gastronomijas entuziastus aicinās doties īpašā garšu ceļojumā Liepājas restorānu | Skatīt vairāk
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


1st-studio.com
,


Jurmala Golf Club & Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16292691sec.