Līdz ar atkusni autovadītājus apdraud melnais ledus, krītošs sniegs un bedres

Līdz ar straujo atkusni par 25 % pieaudzis pieteikto atlīdzību skaits nelaimes gadījumu apdrošināšanā; autovadītājus apdraud "melnais ledus", krītošs sniegs un bedres.

Līdz ar straujo atkusni un lietu, kas Latviju piemeklējis pēdējo dienu laikā, daudzviet apstākļi kļuvuši ikdienas gaitām bīstami – cilvēkus apdraud slidenas ietves un ceļi, kā arī no jumtiem krītošs sniegs. Apdrošināšanas akciju sabiedrības "BTA Baltic Insurance Company" (turpmāk – BTA) statistika liecina, ka šonedēļ BTA saņemto atlīdzību pieteikumu skaits nelaimes gadījumu apdrošināšanā, salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, pieaudzis par 25 %, savukārt KASKO apdrošināšanā arvien vairāk klientu ziņo par sadursmēm vai nobraukšanu no ceļa "melnā ledus" dēļ, kā arī par transportlīdzekļu bojājumiem, kas radušies, iebraucot bedrēs, vai no ēku jumtiem krītoša sniega vai ledus rezultātā.

Lietus, mainīgā gaisa temperatūra un straujais atkusnis daudzviet netīrītās un nekaisītās ietves pārvērtis ledū, kā rezultātā cilvēku pārvietošanās kļuvusi apgrūtināta un veicinājusi traumu gūšanas risku. Kā liecina BTA statistika, šīs nedēļas pirmajās trīs dienās ir saņemts par 25 % vairāk pieteikumu par gūtajām traumām, tai skaitā lielākā daļa no traumām gūtas, pakrītot uz slideniem ceļiem vai nodarbojoties ar ziemas aktivitātēm. Daļa cilvēku guvuši tikai sasitumus, bet virkne klientu guvuši nopietnākas traumas, piemēram, smadzeņu satricinājumu, kaulu lūzumus, meniska plīsumu u.c. traumas. Par dažādām traumām, kas gūtas gan pakrītot uz slideniem ceļiem, gan nodarbojoties ar ziemas aktivitātēm vai gūstot traumas sadzīviskās situācijās, šī gada janvārī BTA apdrošināšanas atlīdzībās jau izmaksājusi 134 tūkstošus eiro.

Mainoties laikapstākļiem, pasliktinājušies arī braukšanas apstākļi uz ielām un šosejām. Neraugoties uz to, ka dienas laikā gaisa temperatūra ir virs nulles, naktīs vietām iespējama gaisa temperatūras samazināšanās zem nulles, kas veicina apledojuma jeb tā saucamā "melnā ledus" veidošanos. Šādos laikapstākļos būtiski palielinās ceļu satiksmes negadījumu risks, ko var izraisīt neatbilstoša ātruma izvēle vai nepietiekamas distances ievērošana. Tā piemēram, šonedēļ BTA saņēmusi jau vairākus atlīdzību pieteikumus par negadījumiem, kuru iespējamais cēlonis bijis "melnais ledus". Viens no negadījumiem noticis Priekuļu novadā, netālu no Bērzkroga. Iespējamā "melnā ledus" dēļ transportlīdzeklis Volvo ar piekabi saslīdēja un apgāzās. Negadījuma rezultātā transportlīdzeklis pamatīgi bojāts, un visticamāk nebūs labojams. Šobrīd plānotā apdrošināšanas atlīdzības summa varētu sasniegt 75 tūkstošus eiro. Kāds cits negadījums iespējamā "melnā ledus" dēļ noticis ceļa posmā Nereta – Ilūkste. Kāds klients nespēja novaldīt savu transportlīdzekli Ford, kad tas saslīdēja, kā rezultātā transportlīdzeklis nobrauca no ceļa, iebrauca grāvī un apmeta kūleni. Arī šī negadījuma rezultātā transportlīdzeklis ir pamatīgi bojāts. Plānotā apdrošināšanas atlīdzības summa varētu būt septiņi tūkstoši eiro.

Kā ik katru gadu, arī šogad līdz ar atkusni autovadītājus uz ceļa apdraud bedres. "Pēdējo dienu laikā pie mums vērsušies jau vairāk nekā 10 KASKO un KASKO Bedres polišu īpašnieki, kuru automašīnām nopietni bojātas riepas, iebraucot bedrēs," atzīmē BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore Iveta Rijniece. "Sliktā ceļa seguma dēļ transportlīdzeklim radīto bojājumu novēršana var izmaksāt ievērojamu summu. Piemēram, pērn klients ar savu 2011. gada transportlīdzekli BMW iebrauca bedrē, sabojājot riepas, diskus, aizsargstieni un priekšējos automašīnas lukturus. Par šī transportlīdzekļu bojājumu novēršanu izmaksājām apdrošināšanas atlīdzību gandrīz 1500 eiro. Un šādi gadījumi ik sezonas ir vairāki desmiti. Jāatzīmē, ka šādus transportlīdzekļu bojājumus atlīdzina tikai KASKO un KASKO Bedres apdrošināšanas polišu ietvaros. Ņemot vērā, ka saskaņā ar sinoptiķu prognozēm ir gaidāms ziemas "otrais vilnis", paredzams, ka ceļu stāvoklis pēc ziemas pasliktināsies vēl vairāk, un bedres nopietni apdraudēs autovadītājus. Attiecīgi prognozējam, ka pieteikto negadījumu skaits par transportlīdzekļu bojājumiem, kas gūti, iebraucot bedrē, varētu pārsniegt pērnā gada līmeni, jo pērn laikapstākļi bija salīdzinoši labvēlīgāki autovadītājiem".

Analizējot šajā nedēļā saņemtos apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus, BTA aicina autovadītājus būt vērīgiem, novietojot stāvēšanai savus transportlīdzekļus. Kā liecina BTA statistika, šīs nedēļas pirmajās trīs dienās jau vairāk nekā 10 klientu vērsušies BTA ar atlīdzību pieteikumiem par transportlīdzekļu bojājumiem, kad no ēku jumtiem krītošs sniegs un ledus bojājis transportlīdzekļu virsbūvi, motora pārsegu, vējstiklus un pat vadības sistēmas. No jumta krītošs sniegs bojājis vairākus transportlīdzekļus Rīgā, Bauskā, Valmierā, kā arī kādam klientam šādā veidā automašīna tika bojāta Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

BTA aicina autovadītājus, ziemas laikā pārvietojoties ar automašīnu, notīrīt sniegu ne tikai no automašīnu stikliem, bet arī no virsbūves, jo sniegs, kas nav notīrīts no automašīnas, var izraisīt ceļu satiksmes negadījumu un apdraudēt citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību. Piemēram, šonedēļ BTA no kāda klienta saņēma apdrošināšanas atlīdzības pieteikumu par transportlīdzekļa bojājumiem, kas radušies brīdī, kad no pretim braucoša kravas transportlīdzekļa jumta pagrieziena brīdī nokrita ledus gabals, kas bojāja transportlīdzekļa Volvo vējstiklu un pagrieziena rādītāja lampu.

Šī gada janvārī BTA par dažādiem transportlīdzekļu bojājumiem apdrošināšanas atlīdzībās jau ir izmaksājusi 1,3 miljonus eiro.

BTA aicina autovadītājus būt vērīgiem un uzmanīgiem uz ceļa, izvēlēties atbilstošu braukšanas ātrumu, ievērot distanci, kā arī ņemt vērā, ka ir liela varbūtība, ka zem peļķes ir bedre, tāpēc savlaicīgi, iespēju robežās, ir ieteicams samazināt braukšanas ātrumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Latvija
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.83335996sec.