Realizēts Eiropas nemateriālās kultūras mantojuma izzināšana projekts

No 2018.gada 1. septembra Biznesa augstskolas Turība Valodu katedra partnerībā ar Horvātiju, Rumāniju, Slovēniju, Poliju un Čehiju realizēja Erasmus+ projektu „Cultural knowledge and language competences as a means to develop 21st century skills”.

Projekta mērķis bija uzlabot valodas kompetences un iegūt zināšanas par Eiropas bagāto nemateriālās kultūras mantojumu. Projekts rezultējās ar Eiropas kultūras apguves mācību kursa “Culture-based multilingual blended-learning language course for adult learners” izstrādāšanu, kurā ietverti 18 moduļi 10 valodās: angļu, latviešu, vācu, franču, slovēņu, horvātu, čehu, poļu, rumāņu un ungāru.

Iepazīstoties ar moduļos iekļautajiem stāstiem un kultūras mantojumu var atklāt daudz jauna par valstīm un reģioniem, kas šķiet tik pazīstami. Kā piemēram- Kurentu svētki, kas ir jautrs ziemas karnevāls, ko var izbaudīt Slovēnijas pilsētā Ptujā. Un vai zinājāt, ka Lipicas zirgaudzētava ir slavena ar visskaistākajiem Lipizana jeb Lipicas zirgiem, kas tika speciāli audzēti karaliskās ģimenes vajadzībām? Tur darbojas arī jāšanas skola.

Vai arī Rumānijas moduļa stāsts, kas iepazīstina ar interesantu tradīciju - kopā ar svētceļniekiem doties Vasarsvētku svētceļojumā uz Şumuleu Ciucu, kur var aplūkot franciskāņu baznīcu, klosteri un trešās lielākās ērģeles Transilvānijā. Ja izlasa stāstu par Rumānijas puišu deju konkursu, kur māksla veiksmīgi apvienota ar zinātni, var uzzināt par projektu, kura mērķis ir caur deju apgūt programmēšanas prasmes. To var apskatīt Starptautiskajā Kalotaszegas Tautas mūzikas un deju festivālā.

Kurš gan nezina Poliju? Un tomēr, Polijas moduļa stāsts par pēckara un postkomunisma mantojumu Vroclavā ir gana interesants. Pilsēta piesaista ar 13.gadsimta tirgus laukumu, daudzveidīgajām rūķu statujām vai Tumskas jeb Mīlētāju tiltu. Aizejot uz pilsētas senāko daļu- Katedrāles salu, var sastapt pat īstu laternu aizdedzinātāju. Un Vroclavā var sagaidīt vēl citus pārsteigumus.

Stāsts par keramikas izstrādājumu veidošanu, mēbeļu gatavošanu no kaula, kā arī tradicionālajiem ēdieniem un vēlmi saglabāt Ziemassvētku tradīcijas arī nākamajām paaudzēm atrodams citā Polijas modulī.

Čehijas modulis piedāvā interesantu stāstu par iespēju apmeklēt leļļu muzeju ar aptuveni 50000 priekšmetiem Krudimā, un varbūt pat iespēju satikt un parunāt ar slavenu mūsdienu leļļu meistaru Miroslavu Trejtnaru. Otrs moduļa stāsts aicina doties uz Studnici vai kādu no Austrumbohēmijas ciematiem Hlinsko reģionā, kur februārī vai marta sākumā notiek krāsains un jautrs karnevāla gājiens, saukts „Masopustní průvod” (latviski Ķekatas), kas saglabājies kā tradīcija no 13. gadsimta. Maskās tērpti ļaudis staigā no mājas uz māju, novēlot labu veselību, prieku, bagātīgu ražu. Tajā laikā var nobaudīt arī tradicionālos čehu svētku ēdienus- tādus kā cepta cūkgaļa ar kāpostiem un klimpām.

Savukārt, Horvātijas moduļa stāsts aicina aizbraukt uz Sinju un noskatīties festivāla Sinjska Alka galveno notikumu - 300 gadus saglabātu bruņinieku turnīru vai doties uz Korčulas salu, kas slavena ar zobenu deju Moreška. Var noskatīties neparastu pasākumu Horvātijas ziemeļrietumos- Kastavas reģiona Zvaniķu karnevālu janvārī. Cits stāsts iepazīstina ar Dalmācijas a capella dziedāšanas tradīciju, kā arī tradicionālo Ziemeļhorvātijas suvenīru- piparkūku sirdi.

Latvijas moduļi ļauj tuvāk iepazīties ar savdabīgajām tradīcijām, kas tiek piekoptas suitu un lībiešu kultūras telpās, no cita skatu punkta palūkoties uz mūsu rudens uz ziemas tradicionālajiem svētkiem, kā arī dziļāk izzināt latviešu ornamentu nozīmi.

Esat aicināti apmeklēt projekta mācību platformu un mājas lapu, lai iepazītos ar visiem stāstiem!

Mācību platforma: http://e-culture.eu/

Projekta mājas lapa: http://culture-language.eu/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Biznesa augstskola Turība
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.39001203sec.