3 interesantas lietas par asinsdesām

Asinsdesas ir tradicionāls ēdiens Latvijas un citās Eiropas virtuvēs, kā arī tās pazīst Amerikā, Āzijā un pat Āfrikā. Gada nogalē asinsdesas ir viens no pieprasītākajiem produktiem, atzīst gaļas pārstrādes uzņēmuma NOO Cepeškungs pārdošanas vadītājs Juris Grīnbergs. Lielā mērā tas saistīts ar tradīciju, ka rudenī un īsi pirms Ziemas saulgriežiem jau izsenis tika gatavotas asinsdesas.

“Agrāk asinsdesas un putraimdesas prata pagatavot gandrīz katrā mājā, bet mainoties dzīvesveidam, tagad pārsvarā gandrīz visu patēriņam nepieciešamo daudzumu nodrošinām mēs – gaļas pārstrādātāji. Tomēr, ja saņemam atsauksmi, ka asinsdesa ir pildīta ar grūbām un pagatavota tieši tā, kā vecmāmiņa kādreiz gatavoja mājās – tikai no dabīgām un svaigām izejvielām, tas mums ir lielākais kompliments! Asinsdesām izmantojot kvalitatīvas izejvielas, tiek iegūtas tiešām garšīgas asinsdesiņas, kas pēc cepšanas kārdinoši smaržo un arī labi garšo. Mūsu vērojumi liecina, ka steidzīgajā dzīves ritmā cilvēki aizvien lielāku vērību pievērš tam, lai pagatavotu ātri, tomēr viņiem ir arī svarīgi, lai ēdiens labi garšotu. Viens no šādiem ēdieniem ir tieši asinsdesas, ko var likt galdā jau pēc 15-20 minūtēm!” novērojis NOO Cepeškungs pārdošanas vadītājs Juris Grīnbergs.

Pazīst visā pasaulē

Atkarībā no reģiona, dažāda izmēra asinsdesu desu pagatavošanā izmanto cūku, liellopa, aitu, pīļu un kazu asinis, kā arī maizi, taukus, kartupeļus, sīpolus, miežu putraimus, auzas. Asinsdesu pildījumā Spānijā, Portugālē un Āzijas valstīs kartupeļi bieži tiek aizstāti ar rīsiem. Apvienotajā Karalistē asinsdesas ir pazīstamas ar nosaukumu “Black pudding”, ir populāras un uzskatāmas par delikatesi. Piemēram, pat viesnīcā Londonā tradicionālās angļu brokastis var tikt papildinātas ar asinsdesas šķēli.

Ziemas saulgriežos gandrīz uz katra galda

Arī Latvijā, asinsdesas ir iemīļots un zināms kārums, it sevišķi aukstajos ziemas mēnešos – jo īpaši Ziemas saulgriežu svētku galdā. Gaļas pārstrādāji ir papildinājuši esošās un izveidojuši arī dažādas jaunas asinsdesu receptes, līdz ar to sortimentā to ir daudz un dažādas. Tievās un mazās desiņas ir pagatavojamas visātrāk un lieliski sader kopā ar brūkleņu mērci. Savukārt putraimdesas arī mūsdienās vēl aizvien tradicionāli gatavo pēc senām receptēm, ko daudzu gadu garumā pilnveidojušas mūsu vecmāmiņas un vecvecmāmiņas. Produkts ir diezgan specifisks, bet pagatavots ar dažādu pildījumu, pasniegts ar skābo krējumu, brūkleņu ievārījumu, vai kādu savai gaumei atbilstošu čatniju, mērci iegūst aizvien jaunus cienītājus.

Cep uz pannas un cepeškrāsnī

Asinsdesas uz pannas var izcept ātrāk (var iedurt pāris vietās ar dakšiņu, lai neplaisā apvalks), toties cepeškrāsnī ceptajām vienmērīgi veidojas kraukšķīgāka dabīgā apvalka garoziņa. Cepot uz pannas, kad tā silta, asinsdesu sadursta ar dakšiņu un liek cepties uz pannas. Cep no katras puses aptuveni 10 minūtes, ik pa laikam apgriežot uz otru pusi. Cepšanas metodes var būt dažādas – var, piemēram, izmantot cepšanai paredzēto stikla trauku, tajā ielejot nedaudz eļļu vai pievienojot kādu citu cepšanai paredzēto taukvielu. Var cept arī bez taukvielām, cepešpannā ieklājot cepampapīru.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.24223304sec.