Nenovērtētais pārtikas produkts piens

Bieži dzirdams apgalvojums, ka piens domāts tikai bērniem, lai tie augtu veseli un stipri. Savukārt pieaugušie nereti aprobežojas vien ar pienu pie kafijas, nezinot, ka produkts patiesībā ir vērtīgs jebkurā vecumā. Uztura speciāliste Inga Pūce atspēko izplatītos priekšstatus un norāda vairākus iemeslus, kādēļ cilvēkam tas nepieciešams dažādos dzīves posmos visa mūža garumā.

Piens ir labs uzturlīdzeklis, kas satur ļoti svarīgus olbaltumus ar visām neaizstājamām aminoskābēm. Tajā ir ap 100 dažādu cilvēka organismam vajadzīgo uzturvielu, tajā skaitā kalcijs un vērtīgi vitamīni. “Latvijas platuma grādos cilvēkiem trūkst saules, kas ir labākais D vitamīna avots. Šis vitamīns stiprina imūnsistēmu un kopā ar pienā esošo kalciju rūpējas par kaulu veselību, turklāt tas ietekmē gēnus, kas atbild par dažādām slimībām. Piemēram, zinātnieki ir izpētījuši, ka risku saslimt ar ļaundabīgo audzēju varētu samazināt uz pusi, ja tiktu pietiekamā daudzumā uzņemts D vitamīns, kas atrodams arī pienā. Tā trūkums organismā var būt arī viens no liekā svara iemesliem,” saka I. Pūce. Ja vitamīns trūkst, jādomā, kā to pienācīgi uzņemt ar uzturu, jāpēta etiķetes un jāskaita līdzi. Piemēram, 200ml Trikata piena satur 30% no ieteicamās D vitamīna dienas devas pieaugušam cilvēkam.

Pienu ir vērtīgi iekļaut kā lielāku bērnu, tā arī pieaugušo cilvēku ēdienkartē, uzsver I. Pūce. Ja ir piena cukura jeb laktozes nepanesība, tad to var aizvietot ar pienskābiem produktiem, piemēram, rūgušpienu, paniņām, kefīru vai jogurtu.

Piens visvairāk vajadzīgs


•    Bērniem līdz skolas vecumam, jo tas ir vērtīgs olbaltumvielu, D vitamīna un kalcija avots. Bērna gremošanas sistēma daudz vieglāk pārstrādā piena, nevis gaļas olbaltumu. Kalcijs nepieciešams kauliem, un vislabāk tas uzsūcas tieši no treknāka piena. Ņemot vērā Latvijas klimatisko zonu, dzīvesveidu, ēšanas ieradumus un stresa līmeni sabiedrībā, mazajiem līdz skolas vecumam ieteicams lietot 2-3 glāzes šķidros piena produktus (vislabāk svaigpiena, paniņu vai kefīra veidā).
•    Grūtniecēm, jo tas palīdz uzturēt sārmainu vidi un nodrošina kalcija devu, kas īpaši svarīga pēdējā trimestrī, kad auglim attīstās kaulu sistēma. Ja māte to neuzņems pietiekamā daudzumā ar uzturu, tad pati var palikt bez zobiem un matiem, jo bērns iztukšos grūtnieces rezerves. Dienā vajadzētu uzņemt trīs kalcija porcijas (viena porcija ir 200ml piena vai skābpiena, 30g siera, 150g pilnpiena biezpiena). Kalcija līmeni asinīs regulē jau minētais D vitamīns.
•    Vecākiem cilvēkiem, īpaši sievietēm menopauzē, kad organisms stipri “pārskābinās”. Kalcijs ir viena no spēcīgākajām minerālvielām, kas piedalās organisma pH līdzsvara uzturēšanā. Turklāt glāze silta piena pirms gulētiešanas veicina melatonīna izdalīšanos, kas atbild par miega kvalitāti. D vitamīns savukārt stiprina imūnsistēmu, kas uz vecumu mēdz darboties gausāk.
•    Sportistiem ieteicams uzņemt vismaz 3-4 porcijas dienā, jo lielas fiziskās slodzes dēļ organisms pārskābinās. Tas savukārt ir iemesls dažādām muskuļu un kaulu problēmām, kā arī imunitātes traucējumiem.
•    Cilvēkiem, kuri strādā vidē, kur ir paaugstināts ķīmiskais piesārņojums, jo piens ir izcils atindētājs.
•    Sievietēm, kurām ir neauglība vai novirzes hormonālā sistēmā, jo piena tauki ir sieviešu dzimumhormonu priekšteči.
“Latvijas zemnieku saimniecībās saražoto pienu var pārvērst produktos ar augstu pievienoto vērtību. Tādēļ esam sākuši ražot Trikata pienu, pievienojot tam vērtīgo D vitamīnu. Tā mēs atsaucamies aktuālajām vietējo patērētāju vajadzībām,” saka Anita Skudra, “Latvijas Piens” valdes priekšsēdētāja. “Piens ir vitāli svarīgs visa vecuma cilvēkiem. Turklāt produktu var lietot daudz un dažādos veidos, piemēram, kā labu bāzi kokteiļiem vai mērcēs saldā krējuma vietā, kā izejvielu paniņām vai papildinājumu brokastu putrai. Vislabāk to regulāri uzņemt tāpat vien, izdzerot glāzi piena bez piedevām.”

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.32577109sec.