Kā sākt rūdīties ūdenī ziemas spelgonī?

Ziemā peldēties āliņģī vai atklātā ūdenī – ne visiem pietiktu dūšas šādam pasākumam, taču Latvijā ir vairāki simti ziemas peldētāju, sauktu par roņiem, kuri apvienojušies klubos – lai būtu ne tikai interesantāk, bet arī drošāk. Vienu no senākajiem un tradīcijām bagātākajiem ziemas peldēšanas klubiem "Jelgavas roņi" jau daudzus gadus vada aktīvs ziemas peldētājs Aleksandrs Jakovļevs.

Veselīgs dzīvesveids vai sacensības

Aleksandrs ar ziemas peldēšanos nodarbojas kopš 1996. gada, kad draugi viņu uzaicināja klubā, bet draudzība ar aukstu ūdeni ir daudz senāka – mamma jau vairāk nekā 30 gadus katru rītu un vakaru laistās ar aukstu ūdeni, un abi ar māsu dabūjuši kontrastdušu izbaudīt jau bērni būdami.  Arī Aleksandra sievai un bērniem patīk nodarbes aukstā ūdenī. Jelgavas klubā ir 50 roņi, visi kā viena liela ģimene ar savām tradīcijām, puse biedru peld uz rezultātu, otra puse – veselīgam dzīvesveidam. Ziemas peldētājiem notiek daudz dažādu pasākumu. Jaunās sezonas pirmās ziemas peldētāju sacensības – ikgadējais "Jelgavas roņu kauss" – pērn pirmo reizi bija arī pasaules kausa "Winter Swimming World Cup" posms. Visas sezonas laikā plānoti arī dažādi citi atraktīvi roņu pasākumi, ko organizē ziemas peldētāju klubi Latvijā, pulcējot arī roņus, kuri ziemā peld tikai pašu priekam un veselībai, ne uz rezultātu.

Ja ir interese, ar ko sākt?

Aleksandrs iesaka pirms ziemas peldes uzsākšanas vispirms pakonsultēties ar ģimenes ārstu, lai nenodarītu lielu kaitējumu savai veselībai, kā arī apzināt citu roņu pieredzi – kā un ko labāk darīt. Ziemas peldēšanās ir norūdīšanās augstākā pakāpe, bet, lai to sasniegtu vai tai tuvotos, roņi iesaka ūdens procedūras veikt katru dienu. Sadraudzēties ar auksto ūdeni var visdažādākajos veidos – norīvējoties ar mitru dvieli, ejot vēsā vai kontrastdušā, staigājot pa rasu un sniegu. Nākamais solis ir ielēkt āliņģī vai dīķī pēc pirts. Galvenais ir regularitāte, pakāpeniskums un vēlme to darīt savas veselības labad.

Arī zinātniski pierādīts, ka organisma regulāra norūdīšana ir ļoti svarīga cilvēka veselības nostiprināšanai – peldes ziemā reizi vai divas nedēļā palielina spēju pretoties vīrusu un saaukstēšanās slimībām, nostiprinot imūnsistēmu.

Aleksandrs Jakovļevs ir pārliecināts, ka ikvienam būtu jānodarbojas ar ziemas peldēšanu, jo tā uzlabo veselību un garastāvokli.

Ieteikumi tiem, kas saņēmušies baudīt ziemas peldēšanu:

  • Pirms peldēšanas ir nepieciešama iesildoša fiziska slodze, lai ķermenis būtu gatavs aukstajam ūdenim.

  • Lai saglabātu ķermeņa siltumu, kas peldot aizplūst caur galvu, ir jāvelk cepure.

  • Ūdenī jāiet lēnām, lai ķermenis spēj pielāgoties aukstumam un lai izvairītos no elpas trūkuma.

  • Pēc peldes jāvelk sauss un silts apģērbs, apavi un cimdi, kā arī ieteicams dzert karstu tēju vai sulu. Aleksandra recepte – tēja ar medu un ingveru.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52824187sec.