Baltijas valstīs ienāk koronavīruss

Bīstamā koronavīrusa infekcijas COVID-19 uzliesmojums Ķīnā 2019. gada nogalē un tā tālāka izplatīšanās pasaulē radījusi satraukumu.

Daudzas valstis koronavīrusa izplatības dēļ pieņēmušas īpašus piesardzības mērus ceļotājiem. Vairāk par tiem lasi ŠAJĀ rakstā.

Diemžēl arī Baltijas valstis nav pasargātas no šī vīrusa. Igaunijā 2020. gada 26. februārī konstatēts valstī pirmais saslimšanas gadījums ar koronavīrusa infekciju COVID-19. Zināms, ka inficētais ir Irānas pilsonis, kas ielidojis Rīgā no Irānas, bet uz Igauniju no Latvijas galvaspilsētas devies ar autobusu satiksmes kompānijas "Lux Express" autobusu.

Arī Lietuvā konstatēts pirmais saslimšanas gadījums ar Covid-19. 28. februārī Šauļu Republikāniskajā slimnīcā ievietota sieviete, kura 24. februārī atgriezās Kauņā no Itālijas ziemeļu pilsētas Veronas apmeklēšanas. Jau 26. februārī Lietuvā tika izsludināta valsts līmeņa ārkārtējā situācija, kas ļāvusi brīvāk veikt jaunā koronavīrusa "Covid-19" izplatības draudu kontrolēšanai nepieciešamos pasākumus.

Latvijas Republikas Veselības Ministrija ziņo, ka Latvijā šobrīd nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19. Līdz šim veiktie pasākumi Latvijā ir šādi - 24. februārī, Valsts operatīvā medicīniskā komisija lēma paplašināt koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ierobežojošos pasākumus, nosakot papildu valstis un teritorijas, no kurām atgriežoties, ir jāveic īpaši piesardzības pasākumi.

Par koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi tikušas noteiktas - Ķīna, Dienvidkoreja, Irāna, Itālijas Lombardijas un Veneto apgabali.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir izplatījis rekomendācijas ārstniecības iestādēm un ārstiem, kā rīkoties, ja ir akūtas respiratoras saslimšanas gadījumi personai, kura 14 dienu laikā pirms saslimšanas apmeklēja koronavīrusa skartās valstis vai teritorijas, vai bija kontaktā ar slimnieku, kurš ir saslimis pēc ceļojuma uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.

Vienlaikus arī paši pacienti aicināti ziņot ārstniecības personālam par novērotajiem simptomiem - attiecīgi informējot savu ģimenes ārstu, vai arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD). NMPD šādiem gadījumiem ir izstrādāts rīcības algoritms ar kuru iepazīstināts zvanu pieņemšanas dienests, brigādes dienests, kā arī reģionālās nodaļas.

Kādi ir koronavīrusa infekcijas Covid-19 simptomi:

Vīrusa pazīmes ir pastiprināta svīšana, drudzis, klepus, apgrūtināta elpošana u.c.

Cilvēkiem ar novājinātu imunitāti, gados vecākiem un ar hroniskām slimībām slimojošiem (piemēram, diabēts, onkoloģiskām slimībām, hroniskām plaušu saslimšanām) var dominēt arī netipiski simptomi, piemēram, caureja.

Ja parādās kāds no infekcijas simptomiem, nekavējoties jāzvana 113. Nedrīkst doties uz ārstniecības iestādēm pats, jo tā palielinās risks aplipināt citus.

Lai samazinātu akūtu elpceļu infekciju vispārējo risku, visiem ceļotājiem jāievēro šādi ieteikumi:

•    izvairieties no tuva kontakta ar cilvēkiem, kuri slimo ar akūtām elpceļu infekcijām;

•    bieži mazgājiet rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi;

•    izvairieties no neaizsargāta kontakta ar lauksaimniecības vai ar savvaļas dzīvniekiem;

•    izvairieties no tirgus apmeklējumiem, kur pārdod dzīvus dzīvniekus vai apstrādā dzīvnieku liemeņus;

•    cilvēkiem ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem vajadzētu ievērot distanci no citiem, klepojot un šķaudot izmantot vienreiz lietojamās salvetes un mazgāt rokas;

•    ja ceļojuma laikā vai 14 dienas pēc tā parādās simptomi, kas norāda uz elpošanas ceļu slimībām (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, apgrūtināta elpošana), nepieciešams vērsties pēc medicīniskās palīdzības un informēt ārstu par ceļojumu.

Aktuālākai informācijai par koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 uzliesmojumu var sekot līdzi SPKC tīmekļa vietnē spkc.gov.lv, t.sk., pieejami ieteikumi iedzīvotājiem un izglītības iestādēm, rekomendācijas ceļotājiem, kā arī biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par koronavīrusa izraisītu uzliesmojumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19185805sec.