Baudi sauli piesardzīgi

Lielākajai daļai iedzīvotāju saulains laiks sagādā prieku, tomēr pārāk augsta gaisa temperatūra, var nodarīt ļaunumu veselībai. Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) atgādina, ka augsta gaisa temperatūra un neatbilstoša uzvedība karstā laikā var būt par iemeslu karstuma un saules dūrieniem un atsevišķos gadījumos var izraisīt nāvi.

Visbiežāk cilvēki cieš no karsta laika radītās ietekmes tad, ja organisms nespēj atdzist un kompensēt karstuma radīto ietekmi. Apstākļos, kad karstums pārsniedz 30 grādu robežu aicinām iedzīvotājus ievērot piesardzības pasākumus, lai izvairītos no karstuma dūriena un karstuma radītā nespēka. Jāatceras, ka arī jauni un veseli cilvēki nav pasargāti no karstuma radītā vājuma.

Simptomi, kam būtu jāpievērš uzmanība: galvassāpes, slikta dūša, intensīvas slāpes, miegainība, apsārtusi un sausa āda, pēkšņa ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, apjukums un/vai agresivitāte, krampji un samaņas zudums.

Karstā laikā SVA iesaka rīkoties šādi:

- Plānojiet savu dienu tā, lai Jūs varētu izvairīties no karstuma un pēc iepējas vairāk atrastos labi vēdināmās telpās. Ja iespējams, neuzturieties atklātā saulē laikā, kad karstums ir visintensīvākais (laikā no plkst.11 līdz plkst.15).
- Ja Jums tomēr jādodas ārā, uzturieties ēnā. Valkājiet cepuri un gaišas, vieglas un elpojošas drēbes, ieteicams no kokvilnas auduma. Ja kādu laiku plānojat uzturēties ārpus telpām, paņemiet līdzi pietiekamu ūdens daudzumu.
- Palieliniet izdzertā šidruma daudzumu un lietojiet to pirms Jūs sāk mocīt slēpes. Pamīšus lietojiet ūdeni ar augļu sulu vai minerālūdeni, dzeramo ūdeni. Centieties nelietot alkoholu, kafiju un tēju, jo šie dzērieni pastiprina dehidratāciju.
- Lietojiet saules aizsargkrēmu, lai neapdegtu;
- Lai atvēsinātos, ejiet vēsā dušā vai vannā.
- Ēdiet kā parasti. Centieties vairāk lietot aukstus ēdienus, it īpaši salātus un augļus, kas satur daudz ūdens.
- Iedzīvotājiem jābūt uzmanīgiem, lietojot uzturā pārtikas produktus, kas ātri bojājas. Šādi produkti ir piena, gaļas un zivju izstrādājumi, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti produkti vai pusfabrikāti. Minētos pārtikas produktus nepareizi uzglabājot un pēc tam lietojot uzturā, cilvēks var saslimt ar pārtikas toksisko infekciju jeb saindēšanos ar pārtiku, akūtām zarnu trakta infekcijām. Sabiedriskās ēdināšanas vietās un pārtikas veikalos, kurā pasniegtā ēdiena kvalitāte neliekas atbilstoša, cilvēkam ir tiesības atteikties no piedāvātā ēdiena vai produkta.
- Ievērojiet piesardzību peldoties. Atcerieties, ka pārkarsis cilvēks nedrīkst iet peldēties aukstā ūdenī!Aicinām atcerēties, ka karsts laiks veicina dažādu mikroorganismu, t.sk toksisko zilaļģu vairošanos ūdenskrātuvēs, tādēļ aicinām iedzīvotājus peldēties peldvietās, kuru ūdens kvalitāti uzrauga SVA.
- Gadījumā, ja uz ielas Jums paliek pārāk karsti, rekomendējam meklēt atvēsinājumu publiskās vietās: veikalos, kafejnīcās, telpās ar kondicionēšanas iekārtām utt.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.39073896sec.