Ārsti iesaka, kā uzlabot miega kvalitāti

Sākoties rudenim, daudzās ģimenēs notiek izmaiņas dienas režīmā – rītos jāceļas agrāk, lai palīdzētu bērniem sataisīties uz bērnudārzu vai skolu, vakaros jāpalīdz mācībās, un darba apjoms salīdzinājumā ar atvaļinājumu laiku pieaug. Miegam paliek mazāk laika un sekas drīz vien ir redzamas pat uz sejas. Miegainība, žāvāšanās, zili riņķi ap acīm. Kā šādā situācijā parūpēties par kvalitatīvu miegu, skaidro ārste psihoterapeite Maija Šetlere, fizioterapeits Artūrs Tinte un diētas ārste Lolita Neimane.

«Cilvēka organisms ir sakārtots 24 stundu ritmam. Piemānīt to principā nevar, tāpēc nav tādu ilglaicīgu risinājumu, kā ar dažām stundām kompensēt 8 stundu miegu. Protams, katram cilvēkam organisms darbojas individuāli un pielāgojas vajadzībām, teiksim, cilvēkiem, kuri strādā diennaktis un naktsmaiņās, bet tiekot pie miega, organisms pats kompensē, ko iekavējis,» skaidro M.Šetlere. Stress par to, ka visu neizdodas paspēt, bieži vien noved pie miega traucējumiem. To simptomi ir mundruma zudums, nespēja koncentrēties, miegainība, nespēks, aizkaitināmība, darba kvalitātes zudums un galvas sāpes.

Sāls un ūdens – slikta miega garants

«Viens no būtiskākajiem laba miega faktoriem ir optimāls svars. Liekais svars samazina miega kvalitāti. Viens no pirmajiem miega traucējumiem ir krākšana. Jāatzīst, ka cilvēki, kuri strādā nakts maiņu darbā, ir vieni no pirmajiem, kuri var potenciāli iedzīvoties liekajā svarā – apsargi, tālbraucēji, arī mediķi,» stāsta dietoloģe L.Neimane. Svara problēmu gadījumā īpaši jāpiedomā pie atbilstošas guļvietas iekārtošanas.  

«Svarīgi, protams, ir nepieēsties pirms miega. Ieteicams neēst vismaz trīs stundas pirms gulētiešanas, un vakariņām izvēlēties vieglus ēdienus – skābpiena produktus, dārzeņus, iedzert dažādas augu tējas,» skaidro speciāliste. Arī dzert ūdeni vakarā ir labi, bet saprātīgās devās, lai naktī nebūtu jāmostas un jādodas uz tualeti. Savukārt sliktākais scenārijs ir saēsties kaut ko sāļu, piemēram, siļķi un sadzerties ūdeni. Sāls aiztur šķidruma izdalīšanos no ķermeņa, tādēļ no rīta būs aizpampusi seja un riņķi zem acīm.

Kāds cilvēks, tāda gulta

Ne mazāk svarīga ir guļvieta. «Labam miegam vajag izvēlēties piemērotu gultu, matraci un spilvenu. Gultai jābūt stabilai, ar nečīkstošu konstrukciju, matracim - atbilstošam cilvēka svaram un neizgulētam. Spilvenu vajadzētu izvēlēties atbilstoši gulēšanas paradumiem. Ja vairāk guļat uz sāniem, tad augstāku un cietāku, ja uz vēdera vai muguras, tad zemāku un mīkstāku,» iesaka A.Tinte.

No gultas piederumiem miega kvalitāte ir atkarīga lielākā mērā, nekā varam iedomāties. Ja matracis ir izgulēts, tad tas nenotur ķermeni pareizi un no rīta mostamies ar sāpošiem, nomocītiem muskuļiem. Turklāt naktī vairākas reizes varam nevajadzīgi pamosties, ieripojot gultas bedrēs. Šodien matraču piedāvājums ir gana plašs, un katrs var izvēlēties sev tīkamāko – mīkstāku vai cietāku, ar atsperēm vai putām. Matraci vislabāk izvēlēties, veikalā tajā ieguļoties. Arī spilvenus vēlams piemērīt jau veikalā, jo liela auguma vīrietim būs vajadzīgs citādāks spilvens nekā smalkai sievietei.

Labam miegam vajadzīga vēsa telpa un silta sega, kas ir vismaz 20–30 cm garāka par gulētāju. Segu var izmantot pat piecus gadus, bet vislabāk to mainīt ik pēc trīs gadiem.

Aicina uz bezmaksas ārstu konsultācijām

JYSK Miega dienās, kas no 11.līdz 13.septembrim norisināsies tirdzniecības centrā Spice Home, varēs saņemt bezmaksas ārstu konsultāciju par veselīgu miegu. 11.septembrī apmeklētājus uzklausīs diētas ārste Lolita Neimane, 12.septembrī ārste psihoterapeite Maija Šetlere un 13.septembrī fizioterapeits Artūrs Tinte.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


1st-studio.com
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.44536304sec.