TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Latvijas tūrisma piedāvājums – nīderlandiešiem, kaimiņiem lietuviešiem un somiem

Pirmais darba posms spraigajā izstāžu sezonā ir bijis veiksmīgs un izpelnījies patīkamu ievērību. Nacionālo stendu LIAA Tūrisma departaments gada pirmajā mēnesī organizēja trijās izstādēs - no 10.līdz 15. janvārim starptautiskajā tūrisma izstādē “Vakantiebeurs 2017” Nīderlandes pilsētā Utrehtā, no 19. līdz 22. janvārim ziemeļvalstīs nozīmīgākajā izstādē “Matka Nordic Travel Fair 2017” Helsinkos un no 20. līdz 22. janvārim kaimiņvalstī lielākajā izstādē “Adventur 2017” Viļņā.

“Apmeklētāju nacionālajā stendā bija daudz, un brīvajās dienās – it īpaši. Drošības jautājums pasaulē kļūst arvien nozīmīgāks, un ir gluži dabiski, ka tūrisms uz kaimiņu zemēm un tuvākajām valstīm kļūst arvien populārāks,” atzīst LIAA Tūrisma departamenta vadošā eksperte Inguna Žīgure.

Sevišķi spilgti tas bija jūtams nacionālajā stendā Somijā un Lietuvā, bet arī Nīderlandes izstādes apmeklētāji izrādīja interesi par mūsu tūrisma iespējām. Jaunieši vaicāja par pilsētu brīvdienu piedāvājumu, ģimenes ar bērniem – par sev atbilstošām atpūtas iespējām, bet jo liela apmeklētāju daļa vēlējās uzzināt sīkāk par kempingiem, velo tūrismu un aktīvā tūrisma piedāvājumu.

“Somijā, tāpat kā daudzās citās Eiropas valstīs, sirmgalvju paaudze kļūst arvien kuplāka. Tas ir liels sabiedrības segments, ko noteikti ir vērts uzrunāt. Mūsu sirmgalvji ir aktīvi, labprāt ceļo, un viņiem ceļošanai netrūkst ne laika, ne līdzekļu,” uzsver Sanna Mammi no “Hasan Communications” mūsu stenda apmeklējuma laikā.

Sirmgalvji, un ne tikai viņi, bet arī cilvēki pusmūžā ļoti bieži priekšroku dod ceļošanai ar kemperi, viņi labprāt dodas pastaigās dabā, brauc ar divriteni. Ne tikai izstādē Helsinkos, bet it īpaši Utrehtā, kur dzīvo vieni no aktīvākajiem velobraucējiem pasaulē, daudz jautājumu bija par velomaršrutiem un veloinfrastruktūru.

Atpūta, kas sasniedzama motorizētā veidā, bija uzmanības centrā arī Viļņā, tikai kaimiņi kempera vietā braucot ar ģimenes automobili.

“Daudzi lietuvieši pie mums jau ir bijuši, un viņiem izstādē gribējās uzzināt ko jaunu. Iepriekš apmeklētās Liepājas vietā, piemēram, viņi interesējās par Tērveti,” stāsta LIAA Tūrisma departamenta vecākā eksperte Kristīne Mickāne.

Tuvās kaimiņvalsts Lietuvas iedzīvotājiem svarīgs bijia arī gada svarīgāko notikumu kalendārs. Ja solīsim ko aizraujošu, viņiem nebūšot grūtību pie mums atbraukt.

Nacionālajā stendā Utrehtā, Helsinkos un Viļņā strādāja nozares pārstāvji no visiem mūsu kultūrvēsturiskajiem novadiem. Darbs stendā daudziem no viņiem nesa patīkamus pārsteigumus. Tā, piemēram, Sanita Pinupe priecājās, ka ne mazums somu zina Daugavpils vārdu. Acīmredzot Marka Rotko mākslas centra un pašas Daugavpils – Latvijas otras lielākās pilsētas vārds ir pratis viņus sasniegt.

Tāpat kā Latgales kolēģei, darba netrūka arī, piemēram, ventspilniecei Maritai Lesiņai un it īpaši – Uģim Lielpēteram, kura kempings “Ezerkrasts” Siguldas pusē tika ierīkots tikai pagājušajā vasarā, bet, jādomā, jau drīz kļūs ļoti pieprasīts no dažādu valstu ceļotāju puses.

Neierastu akcentu nacionālajam stendam Helsinkos un Viļņā radīja Valmiermuižas alus muciņa, no kuras stenda apmeklētājiem tika ielieta degustācijas tiesa. Alutiņu nogaršojušie atzina, ka tas ir labs un šis gads, kad Rīgas – Gaujas reģionam ir piešķirts Eiropas gastronomijas reģiona tituls, varētu būt īstais, kad vajadzēs aizbraukt uz Latviju.

Arī pašu stendu, kas tradicionāli bija ieturēts zaļajā – dabas un dzīvības - krāsā, šajā gadā rotāja foto ar laipnu aicinājumu pie gardu un veselīgu ēdienu galda.  

Helsinkos dienu pirms izstādes “Matka” sākuma, 18. janvārī, Latvijas vēstniecībā Somijā Eiropas gastronomijas gadam mūsmājās bija veltīts pat īpašs uzvedums. Bija uzaicināti apmēram 40 žurnālistu un blogeru, kas raksta par ēdienu, ceļojumiem un dzīves stilu, un sarīkots gastronomisks ceļojums mežā, pie Gaujas un pļavā.

Annina Linnoinena no sabiedrisko attiecību firmas, kas piedalījās viesu atlasē, stāsta, ka ielūgums uz sarīkojumu uzņemts ar lielu interesi. Somijā gastronomijas jomas aprakstītāju esot daudz un daudzi viņu publikācijām sekojot. “Mums visiem patīk garšīgi paēst, patīk ceļot, pat ceļot galvenokārt tāpēc vien, lai labi paēstu. Tas šobrīd ir modē.”

Par cienastu gādāja restorāns “3”, par gastronomijai veltīto teatrālo uzvedumu – Gundegas Skudriņas komanda, par visu kopā – “Live Riga” sadarbībā ar LIAA pārstāvniecību Somijā un LIAA Tūrisma departamentu.

Nesena aptauja liecina, ka katru trešo tūrisma braucienu somi izvēlas, ņemot vērā galamērķī piedāvāto virtuvi. Sevišķu uzmanību gastronomijai velta somu jaunieši, studenti, biznesa ceļotāji un Helsinkos un tās apkārtnē dzīvojošie.

Gastronomijas sarīkojuma beigās vēstniecībā skanēja atzinības aplausi. Ne tikai tie, bet arī jau pirmās publikācijas Somijas presē (piemēram, viinilehti.fin) liecina, ka vēlme žurnālistus pārsteigt ar garšas kārpiņu lutināšanu bija izdevusies.  

Atsaucīgi bija arī somu žurnālisti, kas preses brokastu laikā apmeklēja Latvijas galdiņu un priecājās, ka mums ir jaunumi, par kuriem varētu uzrakstīt savas valsts medijiem. Lielu ievērību izpelnījās, piemēram, pēc restaurācijas atvērtais Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Rīgas Motormuzejs, jaunā pastāvīgā ekspozīcija par Pirmo pasaules karu Latvijas kara muzejā un 2 šokolādes muzeji, kurp vēlētos doties gan lielie, gan mazie.

Pēc neoficiālas informācijas, izstādes “Matka” Somijā apmeklētāju skaits turpināja augt arī šajā gadā un par vairākiem tūkstošiem pārsniedza pērnā gada statistiku – 67 tūkstošus interesentu. Par pārējām izstādēm dati vēl nav pieejami.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.72020602sec.