TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Iemēģināts velomaršruta posms Ogres upes ielejas dabas parkā

Aprīlis Ogres novadā noslēdzās ar tūrisma aktivitātēm – vides semināru un testa velobraucienu Ogres upes ielejas dabas parkā.

Šīs aktivitātes norisinājās Latvijas Vides aizsardzības fonda finansētā projekta “Lejasdaugavas novadu iedzīvotāju iesaiste velo un ūdenstūrisma maršrutu par godu Latvijas simtgadei izstrādē, kā arī vides izglītošanā” ietvaros.

Ogres novada pašvaldības un Ogres novada Tūrisma informācijas centra organizētajos pasākumos interesenti tika aicināti piedalīties, lai iepazītos ar tūrisma un sportisko aktivitāšu iespējām dabā Ogres novadā, gūtu ieskatu par dabas parku “Ogres upes ieleja” un paplašinātu zināšanas par novada pagastiem.

Dabas parkā “Ogres upes ieleja”, kura platība ir 7516 ha, ietilpst Ērgļu novada Ērgļu un Sausnējas pagasts; Ogres novada Mazozolu, Taurupes, Meņģeles, Madlienas, Ogresgala un Krapes pagasts; Lielvārdes novada Lēdmanes pagasts un Ķeguma novada Rembates pagasts.

Atklājot pasākumu, Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis uzsvēra, cik Ogres novada daba ir skaista un daudzveidīga, kas veicina tūrisma attīstības iespējas novadā un uzņēmējdarbības attīstību pagastos, nodrošinot tūristiem un ceļotājiem nepieciešamos pakalpojumus. E. Helmanis arī atgādināja, ka novada pašvaldības vadība atbalsta jebkuras labās ieceres aktivizēt dzīvi pagastos, un ar tūrismu saistītie projekti ir viena no šādām iecerēm. Domes priekšsēdētājs arī informēja, ka novada pašvaldība ir uzsākusi sadarbību ar Ērgļu novada pašvaldību, lai tuvākajā nākotnē varētu realizēt trošu tiltu izbūvi pār Ogres upi un citiem pasākumiem tūrisma iespēju paplašināšanai dabas parkā.

Testa velobrauciena un vides semināra dalībniekus laipni sagaidīja Meņģeles pagasta pārvaldes vadītāja Ieva Jermacāne un tautas nama vadītāja Ilze Jankuna.

Velobrauciens sākas, apmetot līkumu ap ainavisko Zvanu ezeru Meņģeles centrā. Pirmā pietura testa velobraucienā – skatu tornis un Dullā Daukas birzs uz Meņģeles un Taurupes robežas. Daudzi no pasākuma dalībniekiem atklāja, ka bija lasījuši par šo tūrisma objektu, taču savām acīm vēl nebija redzējuši. Nu viņiem bija izdevība uzkāpt skatu tornī un palūkoties uz visām debespusēm skaistajā Vidzemes ainavā un, iejūtoties zinātkārā zēna Dullā Daukas lomā, pajautāt – sak’, kas ir tur tālumā, aiz horizonta.

Pa Dullā Daukas taku aizejot līdz vides semināra norises vietai – lapenei Dullā Daukas birzī, pasākuma dalībnieki sastapa tur divus ceļotājus, dāmu un kungu, ieturot maltīti. Turklāt kungs sēdēja ratiņkrēslā. Izrādās, abi ceļotāji mērojuši visai tālu ceļu, lai iepazītu Vidzemi, t.sk. Ogres novadu, – no Skrundas apkaimes. Jāpiebilst, ka vides semināra un pusdienu pauzes laikā varēja vērot, ka skatu tornis ne mirkli nestāvēja dīkā – ik pa brīdim ceļa malā piestāja auto un braucēji kāpa tornī. Tas liecina, ka intereses par šo vietu cilvēkiem ir, un dod pārliecību, ka šī interese tikai pieaugs.

Pēc ļoti interesantā vides semināra, kurā J. Smaļinska stāstījums daudziem lika aizdomāties par dabas vērtībām, ko ikdienā varbūt pat nepamanām, velobrauciena dalībnieki devās tālāk. Piestājot pie Aderkašu pareizticīgo baznīcas un uzkāpjot Aderkašu pilskalnā, savas zināšanas par dabu atkal varēja papildināt, noklausoties J. Smaļinska interesanto stāstījumu.

Velobrauciens turpinājās līdz Aderkašiem, kur ceļu krustojumā viena no izvietotajām norādes zīmēm liecināja, ka Meņģele velobraucējiem palikuši 8 km aiz muguras. Dodoties tālāk Madlienas virzienā, varēja vērot lauku ainavas, šķērsot Taurupes un Madlienas pagastu robežu, palūkoties uz trīs pagastu robežas 1911. gadā celto biedrības “Austrums” kultūras namu, kas šobrīd ir privatizēts un netiek izmantots kultūras vajadzībām.

Nogriežoties Meņģeles virzienā un piestājot pie grants karjera, velobraucējiem atkal ir izdevība atsvaidzināt aizmirstās zināšanas par Latvijas dabu – šoreiz par iežiem un to veidošanos.

Velobrauciena galapunkts – Meņģeles Tautas nams. Braucot pa lauku ceļu un vērojot skaistās ainavas, uzartos un sējai gatavos laukus, drīz vien galapunkts ir klāt. Lielākajai daļai velobrauciena dalībnieku tas ir liels atklājums – Meņģelē nokļūt nevis pa ierasto autoceļu, bet gan ar lielu līkumu pa ainavisko pagasta teritoriju.

Kopumā pievarēti ap 24 km – tāds nieks vien ir kārtīgam velobraucējam, taču pietiekami daudz iesācējam. Velomaršruta Nr. 12 posms Ogres upes ielejas dabas parka teritorijā ir notestēts. Jācer, ka būs gana daudz interesentu, kas pa šo maršrutu, braucot ar velosipēdu (var arī iet kājām vai braukt ar auto), dosies izzināt Latviju un Ogres novadu.

Nākamais testa velobrauciens, jau krietni garākā maršrutā, plānots jūnijā – pirms Jāņiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44063401sec.