TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Latvijā nepieciešams uzsākt darbu pie elektrisko skrejriteņu pārvietošanās regulējuma izstrādes

Pasaulē un Latvijā novērojams straujš elektrisko skrejriteņu popularitātes pieaugums, tomēr Latvijā šobrīd esošajā ceļu satiksmes regulējumā steidzami nepieciešamas izmaiņas. Lai veicinātu drošu elektrisko skrejriteņu iekļaušanos satiksmē, Latvijas Automoto biedrība (LAMB) un apdrošināšanas sabiedrība ERGO uzsāk informatīvo kampaņu “Ar cieņu brauksi, tālāk tiksi!”. Pēc provizoriskajiem kampaņas ietvaros veiktā pētījuma rezultātiem lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju elektriskos skrejriteņus uzskata par draudu satiksmei.

“Vērojot notiekošo citās valstīs un uzklausot citu valstu atbildīgo institūciju pārstāvju pieredzi, Latvijā šobrīd ir pēdējais brīdis, lai, kopīgi sadarbojoties ar atbildīgajām organizācijām, uzsāktu darbu pie tiesiskā regulējuma izveides, definējot, kurā kategorijā ierindojas elektriskie skrejriteņi kā ceļu satiksmes dalībnieki un kādi ir to pārvietošanās noteikumi. Šos jautājumus aktualizēsim kampaņas laikā, aicinot iesaistītās puses uz diskusiju. Bet, kamēr nav izstrādāti detalizēti ceļu satiksmes noteikumi, aicinām ikvienu satiksmē pārvietoties ar cieņu, kā arī vienmēr pārliecināties par savu un citu satiksmes dalībnieku drošību,” mudina LAMB prezidents Juris Zvirbulis, uzsverot – “Ar cieņu brauksi, tālāk tiksi!”.

Ienākot arvien jauniem elektrisko skrejriteņu nomātājiem un pārdevējiem Latvijas tirgū, ir prognozējams būtisks šo pārvietošanās līdzekļu lietotāju īpatsvara pieaugums, kas varētu radīt papildu draudus ceļu satiksmes dalībnieku drošībai esošā regulējuma ietvaros. Tādēļ satiksmes drošības saglabāšanai un uzlabošanai Latvijā nepieciešams definēt elektrisko skrejriteņu un, iespējams, arī citu elektrisko divriteņu braucamrīku statusu un regulējumu ceļu satiksmes noteikumos. Strauji pieaugot jaunai un neregulētai satiksmes dalībnieku grupai, vienlaikus būtiski pieaug arī draudi visiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

“Elektrisko skrejriteņu braucēju galvaspilsētas ielās kļūst arvien vairāk. Vairums šo satiksmes dalībnieku pārvietojas pa gājēju celiņiem, nereti radot bīstamas situācijas uz tiem, gan arī šķērsojot ceļa braucamo daļu. Diemžēl jau pērn un arī šogad ERGO ir saņēmusi vairākus apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par negadījumiem, kuros cietuši elektrisko skrejriteņu braucēji. Vairākos gadījumos cilvēki krituši no skrejriteņiem, strauji bremzējot, kā rezultātā gūtas traumas. Pieteikts arī negadījums OCTA ietvaros, kad notikusi sadursme starp automašīnu un elektriskā skrejriteņa braucēju,” stāsta apdrošināšanas sabiedrības ERGO valdes locekle Baltijas valstīs Ingrīda Ķirse.

I. Ķirse arī uzver, ka, rūpējoties par visu ceļu satiksmes dalībnieku, tai skaitā gājēju drošību, šobrīd būtu nepieciešams gan veikt nepieciešamos papildinājumus ceļu satiksmes noteikumos, gan arī papildus izglītot satiksmes dalībniekus, aicinot respektēt citam citu.

Saskaņā ar spēkā esošajiem ceļu satiksmes noteikumiem elektriskie skrejriteņi (ja to ražotāja norādītais maksimālais braukšanas ātrums nepārsniedz 25 km/h) ir uzskatāmi par sporta un atpūtas inventāru. Attiecīgi ar tiem drīkst pārvietoties pa velosipēdistu un gājēju infrastruktūru, ievērojot ceļu satiksmes noteikumus, neapdraudot un cienot citus satiksmes dalībniekus.

Informatīvo kampaņu “Ar cieņu brauksi, tālāk tiksi!” organizē LAMB un apdrošināšanas sabiedrība ERGO. To atbalsta Ceļu satiksmes drošības direkcija, Valsts policija un apvienība “Pilsēta cilvēkiem”. Kampaņa daļēji tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.

Par LAMB

Autoklubam LAMB kā sabiedriskai organizācijai ir vairāk nekā 20 gadu pieredze satiksmes drošības procesu analīzē. Dalība Starptautiskajā automobiļu federācijā (FIA), kurā ir miljoniem biedru 145 pasaules valstīs, sniedz zināšanas par satiksmes drošības aktualitātēm piecos kontinentos, tādējādi paverot iespēju salīdzinājumiem un labākās prakses meklējumiem Latvijas satiksmes drošībai.

Par ERGO Baltijas valstīs

ERGO ir viena no vadošajām apdrošinātāju grupām Baltijas reģionā, kas piedāvā plašu apdrošināšanas pakalpojumu klāstu, tai skaitā nedzīvības, dzīvības un veselības apdrošināšanu. ERGO pakalpojumiem, ekspertu zināšanām un finansiālajai stabilitātei Baltijas valstīs uzticas vairāk nekā 650 000 klientu.

ERGO apdrošināšanas sabiedrības Baltijā ietilpst ERGO Apdrošinātāju grupā, kas ir viena no Vācijas un Eiropas lielākajām grupām. ERGO ir pārstāvēta vairāk nekā 30 pasaules valstīs, koncentrējoties uz biznesu Eiropā un Āzijā. ERGO akcionārs ir Munich Re, kas ir viens no lielākajiem pārapdrošinātājiem un risku pārvaldītājiem pasaulē.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12758088sec.