TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Darījumu tūrismam ir trīskārt lielāks pienesums kā atpūtas tūrismam

"Tūrists, kurš ierodas Latvijā atpūtas braucienā, dienā vidēji tērē 130 eiro un gada griezumā tas mūsu valsts ekonomikai kopumā dod 99 miljonus eiro lielu pienesumu. Katrs darījumu tūrists, kurš ierodas Rīgā, atstāj te vidēji trīs reizes vairāk. Abu šo tūrisma veidu veicināšanā ļoti daudz darījis Rīgas Tūrisma attīstības birojs (RTAB), pateicoties kuram Rīga iezīmēta darījumu tūrisma kartē," domnīcas "Rīga kā Baltijas darījumu tūrisma dzinējspēks" paneļdiskusijā minēja RTAB valdes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds.

Lai Rīga varētu kļūt ne vien par Baltijas, bet visa Ziemeļu reģiona darījumu tūrisma centru, nepieciešama cieša un savstarpēji koordinēta nozares pārstāvju, politikas veidotāju un tās realizētāju sadarbība. Šim tūrisma segmentam ir liels potenciāls, kura tālālai attīstīšanai nepieciešams visu iesaistīto pušu atbalsts un izpratne.  

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro domnīcā norādīja, ka tūrisma nozare veido 4,3% no iekšzemes kopprodukta. Tomēr attīstot Rīgas kā darījumu tūrisma centra potenciālu, tās pienesums Latvijas tautsaimniecībai būtu ievērojami lielāks. Ministrs uzsvēra, ka nepieciešamā infrastruktūra šī tūrisma veida attīstīšanai mums ir, taču vēl būtu nepieciešams arī moderns, liels konferenču centrs ar apmēram 3000 vietu ietilpību. Tas ļautu rīkot visa Ziemeļeiropas reģiona līmeņa konferences, kuras nozarei un mūsu valsts ekonomikai kopumā dotu ievērojamu pienesumu.

Domnīcas dalībnieki atzina, ka neapšaubāma Latvijas priekšrocība ir Starptautiskā lidosta "Rīga", kura apkalpoto pasažieru skaita ziņā ir lielākā Baltijā, kā arī tiešā prāmju satiksme ar Skandināvijas valstīm. "Darījumu tūristi dodas uz noteiktu mērķi konkrēta iemesla dēļ, un parasti atbrauc tikai uz vienu dienu. Darījumu tūrisms jākoncentrē ap Rīgu, jo te ir visvieglāk ierasties, arī pavadīt dienu Rīgā izmaksā ievērojami lētāk, kā tāds pats laika posms Parīzē, Berlīnē, Londonā vai kādā citā pasaules lielajā pilsētā," teica Ralfs Nemiro.

Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs uzsvēra, ka konferenču centra izbūve galvaspilsētai darījumu tūrisma jomā ļautu daudz labāk izmantot tās potenciālu – izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu, valodu zināšanas un mentalitāti. Rīgas mērs arī norādīja, ka šāda objekta būvniecībā pašvaldība ir ieinteresēta sadarboties ar valsti un ir gatava izskatīt katru variantu. Pēc viņa teiktā konferenču centrs varētu tapt publiskās un privātās partnerības projekta ietvaros. "Mēs esam ļoti ieinteresēti darījumu tūrisma attīstībā, un Rīga šobrīd ir uz pareizā ceļa," norādīja O.Burovs.

RTAB rīkotā domnīca bija pirmais šāda veida pasākums, kurā nozares pārstāvji ar ārvalstu ekspertiem un politikas veidotājiem diskutēja par Rīgas kā darījumu tūrisma potenciāla attīstīšanu Baltijas un Ziemeļeiropas mērogā. Tas ir nozīmīgi ne tikai Rīgas, bet valsts tautsaimniecības un izaugsmes kontekstā, jo darījumu tūrisms ir spēcīgs ekonomikas attīstības dzinējspēks.

Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs (RTAB) izveidoja MEET RĪGA zīmolu 2010. gada nogalē, lai popularizētu Rīgu kā darījumu un pasākumu tūrismu Eiropas valstīs. MEET RĪGA uzdevums ir veicināt un nostiprināt Rīgas un Latvijas statusu kā ideālai konferenču, kongresu un korporatīvo pasākumu norises vietai Ziemeļeiropā, palīdzot konferenču, kongresu un korporatīvo pasākumu organizētājiem atrast vispiemērotāko vietējo pakalpojumu sniedzēju reģionā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49148297sec.