TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Zemgalē satiekas Latvijas tūrisma informācijas centru darbinieki

2019. gada 30.oktobrī Latvijas tūrisma informācijas organizāciju asociācija "LATTŪRINFO" un  Bauskas tūrisma informācijas centrs, sadarbībā ar LIAA Tūrisma departamentu organizēja Latvijas tūrisma informācijas sniedzēju izbraukuma tūrisma informācijas dienu Bauskā. 

Dienas moto bija "Svinam Latvijas TICiem 25!", jo 1994. gadā Latvijā sāka strādāt pirmie tūrisma informācijas sniedzēji – tūrisma informācijas centri jeb TIC un tūrisma informācijas punkti jeb TIP. Tādēļ šī informācijas diena bija iecerēta kā TICu un TIPu satikšanās, lai ne tikai izrunātu Latvijas tūrisma aktualitātes, bet arī satiktos ar agrākajiem TICu un TIPu vadītājiem un darbiniekiem un iepazītos ar Bauskas tūrisma piedāvājumu.

Informācijas dienā LATTŪRINFO valdes priekšsēdētāja Ingrīda Smuškova prezentēja nupat apkopoto informāciju par 25 gados paveikto Latvijas tūrisma informācijas centros un galvenajiem izaicinājumiem nākamajos gados. Sarunā tika skarta gan Latvijas tūrisma vēsture – kā tapa tūrisma informācijas centri Latvijā, gan šodienas aktualitātes.

Tūrisma vēstures interesantākos stāstus pastāstīja bijušie TICu vadītāji un veidotāji. Pirmais tūrisma informācijas sniedzējs tapa vēl agrāk nekā pirms 25 gadiem – 1993. gada rudenī Nīcā. Tās izveidotājs bija Andris Maisiņš, kurš vēlāk bija arī Liepājas tūrisma informācijas biroja pirmais vadītājs. Savukārt pirmais tūrisma informācijas centrs bija tapis Salacgrīvā 1994. gadā, par kura izveidi un darbību atcerējās toreizējā tā izveidotāja un pirmā vadītāja, tagad Biznesa augstskolas "TURĪBA" pasniedzēja Daina Vinklere un viņas toreizējā kolēģe Solvita Kukanovska.

Par Kokneses TIC tapšanu stāstu stāstīja tā pirmā vadītāja Daina Liepiņa, kura šodien pasniedz tūrisma produktu veidošanas lekcijas pieaugušajiem tālākizglītības programmās. Arī Tukuma TIC ir viens no 25gadniekiem un par tā tapšanu, kā arī par pirmo izlaidumu 1994.gada Rīgas Tūrisma skolā stāstīja Aiga Petkēvica, kuras darbs šodien ir saistīts ar Kurzemes plānošanas reģiona tūrisma projektiem. Pasākumā piedalījās arī agrākā Ogres TIC vadītāja Aivita Heniņa, Pāvilostas TIC vadītāja Irina Kurčanova, Siguldas TIC vadītāja Gunta Zaķīte, Valmieras TIC vadītāja Ilze Liepa, Ķekavas TIC vadītājs Juris Žilko, kā arī kādreizējā Latvijas tūrisma informācijas biroja Rīgā speciāliste Iveta Šņepste, kura šobrīd vada Preiļu TIC. Pārējiem kolēģiem viņu īsie stāsti par to, kā tapa TICi Latvijā, kādi tik nav bijuši to pienākumi, lai galarezultātā attīstītu gan tūrisma uzņēmējdarbību, gan radītu vietas atpazīstamību. Garāks stāstījums šajā dienā bija par Bauskas TICu, kuru prezentēja tā pirmā un šobrīdējā vadītāja Inese Turkupole-Zilpure, kura dalījās ar Bauskas TIC pieredzi un paveikto 20 gadu laikā.

Ikvienā runā galvenais secinājums bija, ka svarīgākais paveiktais darbs šajos vairāk nekā 20 gados ir tas, ka TICu cilvēki ir kā viena liela ģimene, kurā var rast atbalstu, ja ir nepieciešams padoms kādā grūtā jautājumā vai apliecinājums, ka kāda izdomātā doma ir pareiza. Kā svarīgākais paveiktas darbs vai sasniegums, kas paveikts līdz šim, nelielā TICistu aptaujā tika fiksēts, ka katrā vietā TIC ir izveidojis vietējo tūrisma, kas sadarbojas un neuzskata viens otru par konkurentu, bet gan par sadarbības partneri. Ka TIC misija ir ne vien radīt katram sava galamērķa atpazīstamību, bet arī iedvesmot vienam otru – gan uzņēmēju, gan kolēģi. Lielākais gandarījums TIC darbā – tas ir interesants un radošs ik dienu.

Nākotnes izaicinājums – nezaudēt kontaktus ar uzņēmējiem un būt labiem viņu sadarbības partneriem. Turpināt pārliecināt politiķus, ka ieguldījums rekreācijā un tūrismā sniedz pienesumu vietējai ekonomikai kopumā. Jaunās tehnoloģijas un informācijas izplatīšanas kanāli aicina domāt moderni. Vienlaikus ir jāspēj saglabāt savu identitāti un nepazaudēt patriotiska jūtas. Tāpat kā līdz šim arī nākotnē TICi būs vietējo galamērķu veidotāji un, domājams, arī pārvaldītāji. Tikai galamērķi kļūs lielāki un ar plašāku un tai pat laikā spēcīgāku piedāvājumu.

Šķiet, pasākuma sirsnīgākā daļa bija jubilāru – vecāko tūrisma informācijas centru – 20 un 25gadnieku sumināšana. Kā izrādās – 25 gadus šogad svin Salacgrīvas, Tukuma un Limbažu TIC, kā arī Nīcas TIP. Savukārt 20gadnieku sarakstā atrodami bija Bauskas, Jēkabpils, Kokneses, Madonas, Preiļu, Sabiles un Ventspils TIC vārdu. Katram piemiņā par šo jubileju tika "Latvijas čivinātājs" – maza putniņa skulptūriņa, jo, kā tika secināts pasākumā, tūrisma informācijas centru darbinieki ir kā putniņi, kas čivina un stāsta citiem, cik pie mums Latvijā ir skaisti, ko var skatīt tuvākā vai tālākā apkārtnē un ka ceļot ir vērtīgi. Interesanti, ka "čivinātāju" dabu apliecināja paši dalībnieki dienas pusdienlaikā, kad, kā jau svinībās pienākas, tika notiesāta lielā jubilejas kūka.

Sarunas nerimās arī pēc tam, jo ar viedokļiem par iepazīto Bauskas puses tūrisma piedāvājumu – Bauskas rātsnamu, Bauskas muzeja interaktīvo programmu, Bauskas alus darītavu un saimniecību "Vaidelotes" bija jādalās nepārtraukti. Tāda ir Latvijas TICu brālības organizētās informācijas dienas, lai ne vien apmainītos ar aktuālo informāciju par Latvijas tūrismu, bet ikreiz iepazītu arī kāda galamērķa nozīmīgākos, aktuālākos vai jaunākos piedāvājumus. Līdzīgi plānojas arī 2020. gada 25. aprīlī iecerētais nu jau 7. Latvijas tūrisma informācijas tirgus, kurš notiks Kuldīgā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49033594sec.