TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Veclaicene uzvar nozīmīgajā Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu konkursā

Alūksnes Tūrisma informācijas centra iesniegtais pieteikums "Aizsargājamo ainavu apvidus "Veclaicene"" uzvarējis Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu EDEN (European Destinations of Excellence) nacionālajā konkursā "Veselības un labjūtes tūrisms 2019".

Šī gada konkursa tēma bija - veselības un labjūtes tūrisms, kura galvenais motīvs ir fiziskā un garīgā labsajūta. Konkursa rīkotājs ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

Konkursa uzvarētājs – Veclaicene – ir fantastiska un pat vietējiem tūristiem vēl maz zināma un atklājama vieta. Veclaicenes stiprā puse žūrijas skatījumā noteikti bija spēja prezentēt šo vietu kā vienotu galamērķi, kurā viens pakalpojums papildina citu, prasmīgi tiek izmantoti vietējie resursi – daba, ainava, vietējie iedzīvotāji, viņu prasmes un radošums, vietējie produkti, tehnoloģijas - tas viss sasaistīts kopā vienotā piedāvājumā, izveidoti arī aktīvā tūrisma maršruti, tostarp, veselības takas, - uzsvērusi Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava.

Saņemot balvu, Alūksnes Tūrisma informācijas centra vadītāja Iveta Veļķere sacīja: "Mēs cenšamies radīt un piedāvāt iespēju brīvdienas pavadīt Veclaicenē, padzīvojot pie dabas un izmantojot labumus, ko piedāvā vietējie amatnieki, ražotāji un pati daba. Tā ir iespēja klusumā sadzirdēt dabu un būt daļai no tās. Vairāku gadu darbs pie Veclaicenes teritorijas attīstīšanas ir vainagojies panākumiem, un esam ļoti priecīgi par to!"

Alūksnes novada pašvaldība ir gandarīta, ka viena no nozīmīgākajām novada tūrisma attīstības teritorijām ir novērtēta ar tik nozīmīgu balvu. Aizsargājamo ainavu apvidus "Veclaicene" teritorijā pašvaldība ir veikusi ievērojamus finanšu ieguldījumus, lai mūsdienīgi papildinātu dabas vērtības ar jauniem, tūristiem interesantiem pakalpojumiem. Pašvaldība pateicas Veclaicenes iedzīvotājiem, amatniekiem, ražotājiem un visiem citiem sadarbības partneriem, kas ir palīdzējuši tapt aizsargājamo ainavu apvidus "Veclaicene" tūrisma piedāvājumam!

Aizsargājamo ainavu apvidus "Veclaicene" ir 20 892 ha liela teritorija, kurā tiek aizsargāta īpaši skaista un daudzveidīga Ziemeļvidzemei raksturīga ainava un kultūrvide. Šis apvidus ietver vairāk nekā 40 dažāda lieluma un dziļuma ezerus, unikālo Kornetu-Peļļu ezeru virkni, Alūksnes un Hānjas augstieņu paugurus, Vaidavas upi dažādos tās tecējuma posmos, Grūbes ūdenskritumu. Šajā teritorijā izveidotas vairākas dabas takas, te atrodas nostāstiem bagāti dažāda izmēra akmeņi, Opekalna luterāņu baznīca - visaugstāk virs jūras līmeņa  novietotā baznīca Latvijā, senās muižas ēkas Romeškalnā, Jaunlaicenē, Ziemeros, atraktīvais Jaunlaicenes muižas muzejs un Mišu Medus muzeju, Veclaicenes seno lietu krātuve. Te apkārtnes zemnieku saimniecībās var iepazīt savvaļas zirgus un mājdzīvniekus, var satikt vietējos mājražotājus ar dažādu preču klāstu, izstaigāt Latvijas-Igaunijas pierobežas ceļus, meža ceļus un takas. Veclaicene – vieta, kur gūt fizisko un garīgo labsajūtu. Teritorijā atrodas dažādi Eiropas Savienības nozīmes aizsargājamie biotopi, kā arī īpaši aizsargājamas augu, putnu, sūnu, ķērpju, sikspārņu, bezmugurkaulnieku sugas.

Lai teritorijā mērķtiecīgi virzītu apmeklētāju plūsmu, kopš 1997. gada dažādu projektu ietvaros veidotas tūrisma takas, izgatavotas norādes un informācijas stendi, kā arī organizēti dažādi izzinoši un apvidu popularizējoši pasākumi. Lai sistematizētu ainavu apvidus piedāvājumu, izveidotu pārdomātu maršrutu tīklu, vienotu norāžu sistēmu, viegli pieejamas un izprotamas kartes, 2017.-2019. gadā Alūksnes novada pašvaldības realizējusi projektu "Aizsargājamo ainavu apvidus "Veclaicene" infrastruktūras uzlabošana antropogēnās slodzes mazināšanai un pieejamības nodrošināšanai", kas šo apvidu padara vēl simpātiskāku un interesantāku tūristiem. Ainavisko dabas skatu baudīšanai uzcelti divi skatu torņi - Dzērves kalnā Kornetos un Dēliņkalnā, pie pieciem ezeriem iekārtotas Dabas mājas ar izglītojošu ekspozīciju un nakšņošanas iespējām. Atbilstoši 21. gadsimta informācijas ieguves tradīcijām izveidoti četri pašapkalpošanās informācijas punkti un mobila aplikācija "Veclaicene", kas Veclaicenes labumus padara pieejamākus un saprotamākus ikvienam viesim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69436717sec.