TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Parki, kas iedvesmo visos gadalaikos

Zemgales Plānošanas reģiona izstrādātajos jaunajos trīs dažādos tūrisma maršrutos ar kopējo nosaukumu “Aizraujošs ceļojums piļu un muižu parkos” ir iekļauti vairāk nekā pussimts Zemgales un Ziemeļlietuvas redzamākie piļu un muižu parki, kas visos gadalaikos lepojas ar floras un faunas daudzveidību, ir vēsturisku notikumu liecinieki, kalpo kā vieta, kur izglītoties, atpūsties un iedvesmoties.

Pirmais maršruts

    Latvijas pusē tas aizvedīs uz Jelgavas pils parku ar kanālu un Gubernatora saliņu, vairākiem dižkokiem, iespaidīgu pils iekšpagalmu un Kurzemes hercogu kapenēm ēkas pirmā stāva velvēs. Maršruts turpināsies pa Jelgavas novada Zaļenieku, Blankenfeldes, Vilces, Lielplatones, Kroņvircavas, Abgunstes un Elejas muižas parkiem. Pēdējā no tiem ievērību pelna varenas Veimuta priedes, Holandes liepas, Sibīrijas baltegles un vilnainās irbenes, kā arī vairāk nekā pirms 100 gadiem celtais, atdzimšanu piedzīvojušais Tējas namiņš, kas noslēdz parka aleju aiz centrālās lauces. Turpinot ceļojumu pa Auces, Dobeles un Tērvetes novadu, ceļotāji nonāks kaimiņzemē – Lietuvā, kur sasniegs izcilākos Akmenes, Kelmes un Šauļu rajona piļu un muižu parkus. Interesanti, ka iespaidīgā Žagares muižas parka jauno daļu projektējis Rīgas parku un dārzu arhitekts G.F.F. Kuphalds un nu tas ir lielākais muižu parks Lietuvā, kur ik gadu notiek slavenais Ķiršu festivāls.  

Otrais maršruts

    Maršruta dominante ir Rundāles pils ar dārzu, izcilākais baroka un rokoko arhitektūras un mākslas piemineklis Latvijā, turklāt viens no nedaudzajiem Eiropas vēsturiskajiem baroka dārziem, kas gandrīz pilnībā saglabājis sākotnējo plānojumu, tālab kļuvis par tūristu redzamāko magnētu Zemgalē. No pārējiem maršrutā iekļautajiem objektiem vērts izcelt Mežotnes pils angļu stila ainavu parku. Tam ir trīs daļas – parādes pagalms, vasaras parks un ziemas parks ar dabisku gravu pa vidu. Viens no galvenajiem celiņiem ved gar gleznaino Lielupi, otrs vijas gar austrumu pusi, bet nelielais paugurs rada optisku parka paplašinājuma ilūziju. Vēl šajā maršrutā atradīsit Mazmežotnes, Svitenes, Bruknas, Iecavas un vēl citu muižu parkus. No kaimiņu – lietuviešu piedāvātajiem objektiem, šķiet, ka visvairāk uzrunās Pakrojas muižas ansamblis ar brīnumainiem puķu stādījumiem, lielisku izglītības, kultūras un izklaides programmu. Tāpat nevar neizcelt Burbišķu muižas ainavisko parku Radvilišķu rajonā, kur ceļotājus priecē 300 šķirņu tulpju kolekcija, dīķis ar 15 salām un 11 tiltiņiem, valda idillisks miers un klusums.

Trešais maršruts

    Par maršruta gleznaināko objektu var uzlūkot Kokneses muižas parku, kas atrodas divu upju – Daugavas un Pērses satecē. Tā ir vienīgā vieta Latvijā, kur apskatāms Pērses ūdenskrituma atveids, jo, pēc Pļaviņu spēkstacijas izbūves, īstā ūdenskrituma vieta slēpjas ūdens dzīlēs. Ciemojoties Gārsenes pils parkā, ceļotāji nonāks kādreizējā barona iemīļotā pastaigu takā, varēs apskatīt upes meandrus, Dienvidsusējas senleju, zemes tauku sēņu aleju, izcilus dižkokus un dižakmeņus, neparastu priedi ar septiņām galotnēm un citus retumus. Arī pārējos Aknīstes, Pļaviņu, Krustpils, Neretas, Jaunjelgavas, Skrīveru, Jēkabpils un Jēkabpils novada piļu un muižu parkos apmeklētājus gaida sastapšanās ar unikāliem, leģendām apvītiem dabas objektiem, bagātu kultūrvēsturisko mantojumu. Savukārt Lietuvas pusē Ilzenbergas muiža ar 15 ha plašo angļu tipa parku, valstī ir vienīgā pilnībā atjaunotā muiža, kas atzīta par pievilcīgāko kultūras tūrisma objektu.

Praktiska informācija

    Visi trīs maršruti prezentēti Latvijas un Lietuvas tūrisma izstādēs – gadatirgos, atspoguļoti bagātīgi ilustrētā brošūrā, kas piecās valodās pieejama vietējos Tūrisma informācijas centros, punktos un objektos, bet elektroniski lejuplādējama interneta vietnē www.zemgale.lv. Papildus tam sagatavoti piedāvājumi atsevišķām mērķgrupām – trīs paaudžu ceļotājiem, senioriem, aktīvās atpūtas cienītājiem un ārpus sezonas ceļotājiem. Tie meklējami skrejlapā, ko digitālā veidā var atrast jau minētajā interneta vietnē. Turklāt interneta vidē atrodama arī īsfilma četrās valodās, kas iepazīstina ar 15 savdabīgākajiem maršrutos iekļautajiem objektiem. Aizrautīgākie ceļotāji, kļūstot par īpašas Drauga kartes lietotājiem, deviņos parkos var izmantot virkni priekšrocību, piemēram, gida bezmaksas pakalpojumus. Arī par šo piedāvājumu plašāka informācija lasāma interneta vietnē www.zemgale.lv. Minētie maršruti izstrādāti ar Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam projekta LLI-313 “Aizraujošs ceļojums muižu parkos četros gadalaikos”(4SeasonsParks) atbalstu. Projekta vadošais partneris ir Jelgavas novada dome, bet partneri - Zemgales Plānošanas reģions, Kokneses novada un Pakrojas rajona pašvaldība, kā arī Rokišķu Reģionālais muzejs. Projekta kopējais finansējums ir 692 246,76 eiro, no tiem ERAF finansējums – 588 409,75 eiro.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Zemgales Plānošanas reģions, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41379809sec.