TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Aviācijas eksperti: ārkārtas situācijas dēļ lidostas uzņēmēji dīkstāvē

Ārkārtas situācijas izsludināšana saistībā ar Covid-19 un tās izrietošie lēmumi par radikālu aviācijas nozares darbības ierobežošanu, radījuši dīkstāvi un grauj visu Latvijas aviācijas ekosistēmu. Tādēļ gan aviācija, gan ar to saistītās jomas jāiekļauj valsts atbalstāmo nozaru sarakstā vai to atbalstam nekavējoši jāmeklē citi risinājumi – uzsvērts biedrības “Latvijas Aviācijas asociācija” (LAA) vēstulē Ministru kabinetam un Ekonomikas ministrijai.

 

Nozares asociācija uzsver, ka nepietiek ar to, ka atbalstāmo nozaru sarakstā tiek iekļauti pasažieru aviopārvadājumi. Latvijas aviācijā darbojas plašs uzņēmumu spektrs ar visdažādākajiem pakalpojumu un uzņēmējdarbības profiliem. Līdz ar to LAA stingri iestājas par to, ka atbalstāmo nozaru saraktā jāiekļauj tās nozares, kas ne tikai tieši, bet arī pastarpināti saistītas ar aviāciju un kuras jau tagad ir skārusi krīze – kopskaitā 18, neatkarīgi no NACE reģistrētā uzņēmējdarbības koda, bet ņemot vērā darbības teritoriju – lidosta “Rīga”.

 

Atbalsts aviācijai un ar to saistītajām nozarēm ir kritiski svarīgs jau tagad, lai efektīvi atjaunotu darbu pēckrīzes apstākļos un saglabātu līdera pozīcijas Baltijas aviācijas tirgū, kas spēj nodrošināt augstu pievienoto vērtību Latvijas ekonomikai un ļaus ātrāk atjaunoties arī tādām valsts atbalstītām nozarēm kā tūrisms, viesnīcu un viesmīlības industrija.

 

Aviācijas nozares uzņēmēji atbalsta Ministru kabineta 2020.gada 19.marta ārkārtas sēdē identificētās atbalstāmās krīzes skartās nozares, tai skaitā “51.10 Pasažieru aviopārvadājumi”. Vienlaikus LAA sniegusi konkrētus priekšlikumus un uzsver, ka jāatbalsta arī tādi saimnieciskās darbības veidi (apakšnozares), kā “33.16 Lidaparātu un kosmosa kuģu remonts un apkope” un ¬¬¬¬¬“52.23 Aviotransporta palīgdarbības” (atbilstoši NACE 2.0 klasifikatoram), jo bez tām aviopārvadājumi nav iespējami.

 

Tāpat atbalstāmi uzņēmēji, kuru darbības teritorija ir lidosta “Rīga”, jo šiem uzņēmumiem nav iespējams veikt uzņēmējdarbību dēļ apturētās pasažieru plūsmas. 

 

“Vairāk nekā 30 lidostas teritorijā strādājošie apkalpojošās, mazumtirdzniecības, kafejnīcu, restorānu u.c. jomu uzņēmumi ir dīkstāvē, kas radusies no ārkārtas situācijas izsludināšanas un aviopārvadājumu drastiskās ierobežošanas,” uzsver Hakans Uzunosmanoglu, viena no lidostā “Rīgā” strādājošo uzņēmumu – SIA “TAV Latvia”, vadītājs. Viņš piebilst, ka pretēji citām mazumtirdzniecības ķēdēm vai uzņēmumiem apkalpojošajā sfērā, kam ir elastīgākas darbības iespējas, viņa pārstāvētais uzņēmums un citi lidostā esošie komersanti jau tagad ir slēgti, darbinieki ir piespiedu dīkstāvē, tiek ciesti zaudējumi.

 

LAA atzinīgi vērtē līdzšinējo sadarbību, saņemto izpratni un sociālo dialogu ar būtiskāko nozares partneri – ar Satiksmes ministriju. Vienlaikus LAA pauž cerību par pārējo iesaistīto institūciju iesaisti, lai atbalstītu aviāciju un ar to saistītās apakšnozares. Tāpat LAA ir atvērta dialogam, sadarbībai un turpmāku priekšlikumu sniegšanai, lai kopīgi ar valsts pārstāvjiem rastu risinājumus, kas pēc iespējas mazinātu Latvijas aviācijas nozares krahu.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.52421808sec.