TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Latvijas ekonomikai ir nepieciešama aviācijas nozare

Šobrīd svarīgāk kā jebkad agrāk ir apzināt nozares, kuras palīdzēs Latvijas ekonomikai pārdzīvot šo krīzi un pēc tās atveseļoties. Viena no tām ir aviācija, kas ne tikai sniedz iespēju mūsu iedzīvotājiem brīvi pārvietoties un veidot starptautiskās biznesa saites, bet tiešā veidā ietekmē valsts ekonomiku un cilvēku labklājību.

2019. gadā aviācijas nozare Latvijā radīja 3,5% pievienoto vērtību iekšzemes kopproduktam (IKP), kā arī nodrošināja ap 30 000 labi apmaksātas darbavietas. Nozares pievienotā vērtība ir nozīmīga sabiedrībai un ietekmē daudzus mūsu dzīves aspektus.

Ekonomikā, kuru stimulē spēcīgs aviācijas sektors ar daudziem savienojumiem un lidojumu galamērķiem, tiek piesaistītas tiešas investīcijas un radītas jaunas darbavietas, kas rada ilgtermiņa pozitīvo ietekmi uz IKP. Ņemot vērā, ka Latvija joprojām ir spēcīgs Baltijas tranzītmezgls ar savu nacionālo lidsabiedrību un konkurētspējīgu lidostu, ir svarīgi apzināties aviācijas nozari kā ilgtermiņa ieguldītāju valsts ekonomikā.

Aviācijas nozares primārais uzdevums ir sniegt pievienoto vērtību, nodrošinot cilvēku mobilitāti, kas likumsakarīgi ietekmē arī ekonomiku un sabiedrības labklājību gan bāzes, gan galamērķa valstīs. Piemēram, iepriekšējos gados vairāk nekā 50% no visiem valstī ieceļojošajiem vairāku dienu tūristiem Latvijā ieradās, izmantojot tieši gaisa transporta pakalpojumus. Tā rezultātā, pateicoties plašajam galamērķu klāstam Rīgas lidostā, tika nodrošināta ekonomiskā izaugsme un radītas jaunas darbavietas viesnīcu, atpūtas, sabiedriskā transporta, ēdināšanas un citos pakalpojumu sektoros valstī.

Saskaņā ar Starptautiskās Gaisa transporta asociācijas (IATA) ziņojumu , 2018. gadā aviācija Latvijā atbalstīja 28 000 darbavietu. Tai skaitā, 7 000 cilvēku nodarbinot lidsabiedrībās, lidostās, aviācijas apgādes uzņēmumos un tiešo pakalpojumu sektorā, kas darbojas lidostās (lidmašīnu remonts, izglītības pakalpojumi, restorāni, mazumtirdzniecība u.c.). Turklāt, pērkot preces un pakalpojumus no vietējiem piegādātājiem, nozare atbalstīja vēl 6 000 darbavietu. Papildus tam tiek lēsts, ka nozare sniedza atbalstu vēl 2 000 darbavietām ar algām, kas tiek maksātas darbiniekiem, un daļa vai visa tiek iztērēta patēriņa precēm un pakalpojumiem Latvijā. Tāpat svarīgi pieminēt, ka ar lidmašīnu Latvijā ielidojošie ārvalstu tūristi, tērējot naudu šeit, atbalsta vēl papildu 12 000 darbavietu.

 IATA ziņojumā ir uzsvērts, ja Latvijas aviācijas tirgus būtu saglabājis līdzīgu izaugsmes tempu kā 2018. gadā, tad tā izaugsme nākamo 20 gadu laikā būtu 58%. Tātad, ja līdz 2037. gadam cilvēki veiktu 1,7 miljonus papildu ceļojumus, tā rezultātā ietekme uz IKP pieaugtu par aptuveni 1,1 miljardu eiro. Lai arī šobrīd krīzes ietekmē šī situācija mainās, mēs varam atjaunot izaugsmi, kas Latvijā bija pirms Covid-19 krīzes. Tādēļ, ir nepieciešams saglabāt aviācijas nozari un rast drošu veidu pasažieriem atgriezties starptautiskajā aviosatiksmē.

Ir skaidrs, ka gaisa satiksme veicina ekonomikas izaugsmi, nodrošinot preču, investīciju, cilvēku un ideju apmaiņu attīstītā globālā sabiedrībā. Šī apstākļa dēļ, aviācijas nozare Latvijā ir tā, kas tiešā veidā spēs pēc krīzes nodrošināt augstu pievienoto vērtību Latvijas ekonomikai un ļaus ātrāk atjaunoties arī virknei citu nozaru.

Bez spēcīgas aviācijas nozares Latvijas ekonomika cietīs neatgriezeniskus bojājumus, savukārt cilvēki zaudēs ērtu un ātru savienojamību ar pasauli, bet biznesi – dzīvotspēju, pieeju eksporta tirgum un iespēju attīstīties. 


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4725461sec.