TŪRISMA BIZNESS | Bizness

«Novaturas»: Pakāpeniska tūrisma nozares atveseļošanās un optimistiskas prognozes 2022. gadam

Baltijas valstīs lielākajam tūroperatoram “Novaturas”, kas ietver arī Latvijas uzņēmumu “Novatours”, 2021. gads bijis straujas atveseļošanās gads, ceļošanas ierobežojumu atcelšanai atdzīvinot tirgu. Pandēmijas laikā ieviestās izmaiņas ļāvušas uzņēmumam izmantot savas izaugsmes iespējas.

Uzņēmums 2021. gadā guvis 1,3 miljonu eiro peļņu, savukārt 2020. gadā tas cietis 5,7 miljonu eiro zaudējumus. Turklāt grupas EBITDA pērn sasniedza 2,6 miljonus eiro salīdzinājumā ar 3,1 miljona eiro zaudējumiem 2020. gadā. 2021. gadā tūroperators apkalpojis vairāk nekā 176 tūkstošus klientu, tā ieņēmumi pārsniedza 110 miljonus eiro, kas ir gandrīz 3 reizes vairāk nekā 2020. gadā.

“2021. gadā esam ieņēmuši vadošo lomu tirgū, pirmie atverot drošus brīvdienu ceļojumu galamērķus un pakāpeniski palielinājuši lidojumu programmas, kas kopā ar ES digitālo COVID-19 sertifikātu ieviešanu ļāva mums sekmīgi noslēgt 2021. gadu. Lai arī apkalpoto ceļotāju skaits un gūtie ieņēmumi 2021. gadā joprojām diezgan būtiski atšķiras no 2019. gada rezultātiem (attiecīgi par 41% un 39%), sākot ar gada otro pusi, esam sākuši tuvoties pirms pandēmijas apkalpoto ceļotāju skaitam," stāsta "Novaturas" grupas vadītājs Vitālijs Rakovskis.

Viņš turpinot arī norāda, ka pagājušais gads uzrādīja stabilu un pakāpenisku darbības apjoma pieaugumu. Pandēmijas dēļ darbība tika atsākta tikai februārī ar ļoti ierobežotu piedāvājumu klientiem. Taču jau aprīlī, sākoties vasaras sezonai, bija iespējams ceļotājiem piedāvāt gandrīz visus pirms pandēmijas nodrošinātos brīvdienu galamērķus. Aplūkojot kopējos 2021. gada rezultātus, katru ceturksni uzņēmumā vērojams stabils kāpums.

Atgriešanās pie savlaicīgas ceļojumu plānošanas

2021. gads atspoguļoja tūrisma nozares dinamiku. No jūlija līdz oktobrim uzņēmums visas grupas ietvarā apkalpoja vairāk nekā 25 000 klientu mēnesī un katru mēnesi guva ieņēmumus vairāk nekā 15 miljonu eiro apmērā. Trešajā ceturksnī ceļotāju skaits dubultojās, salīdzinot ar otro ceturksni.

"2021. gada trešais ceturksnis skaidri parādīja, ka tūrisma tirgus atgriežas pie savlaicīgas brīvdienu plānošanas, tirgū krītoties pēdējā brīža pārdošanas apjomiem. Tāpat ir vērts atzīmēt, ka iepriekšpārdošanas periods kļuva īsāks. Iepriekšpārdošanas atgriešanās ir laba tendence, kas ļauj tūroperatoriem efektīvāk plānot savu darbību. Tādēļ esam nodrošinājuši saviem ceļotājiem vislabākos apstākļus nākamā gada brīvdienu plānošanai. 2022. gada vasaras brīvdienu iepriekšpārdošanu uz lielāko daļu no populārākajiem galamērķiem Turcijā, Grieķijā un Bulgārijā mēs atklājām jau 2021.gada jūnijā. Un pērn novembrī iepazīstinājām visus tirgus ar visu 2022. gada vasaras brīvdienu sezonas piedāvājumu, kas kopumā ietver vairāk nekā 20 brīvdienu galamērķus," stāsta V. Rakovski.

Slēpošanas kūrortos ir atgriezies bizness

2021. gadā pēc vairāk nekā gada pārtraukuma ar uzviju tīrgū atgriezās slēpošanas ceļojumi - par 62% pārsniedz 2019.-2020. gada ziemas sezonas piedāvājumu. Šogad galvenā uzmanība tiek pievērsta populārākajiem slēpošanas kūrortiem Itālijas un Francijas Alpos, maksimāli palielinot gan kūrortu, gan viesnīcu izvēli. Tirgus pozitīvi reaģējis uz slēpošanas sezonas atgriešanos, lai gan ES un pašu kūrortu drošības prasības pastāvīgi mainās.

Atgriezušies arī prestiži eksotiskie ceļojumi. Lai arī dažas no populārākajām eksotiskajām valstīm vēl nav atvērtas starptautiskajiem ceļotājiem vai joprojām nosaka tiem stingrus ierobežojumus, tūroperators kopš novembra sāka piedāvāt lidojumus uz Kubu, Meksiku, Maurīciju, Seišelu salām, Taizemi, Zanzibāru. “Novaturas” plāno 2022.gadā atgriezties pirmspandēmijas pārdošanas apjomos.

Finanšu saistību samazināšana

2021. gada februārī “Novaturas” vienojās ar Lietuvas Valsts investīciju pārvaldes aģentūru par 10 miljonu eiro ieguldījumu uzņēmumu obligācijās uz sešu gadu termiņu. Investīcijas parastajās un konvertējamās obligācijās uzņēmums saņēma maijā un jūnijā. 2021. gada pirmā un otrā ceturkšņa labie rezultāti ļāva uzņēmumam pirms termiņa dzēst pirmo daļu no emitētajām konvertējamajām obligācijām 2,5 miljonu eiro vērtībā. Novembrī tas dzēsa atlikušās emitētās konvertējamās obligācijas 2,5 miljonu eiro vērtībā. Uzņēmums pirms termiņa bez papildu ierobežojumiem ir dzēsis visu konvertējamo obligāciju emisiju 5 miljonu eiro vērtībā.

Pirmo daļu no par parasto obligāciju emisiju saņemtajām investīcijāms 5 miljonu eiro apmērā uzņēmums ir novirzījis savām stratēģiskajām prioritātēm - attiecību veidošanai ar partneriem ārvalstīs, uzņēmuma pozīciju stiprināšanai brīvdienu galamērķos un e-komercijas sistēmas pilnveidošanai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.24564219sec.