TŪRISMA BIZNESS | Bizness

LRB un LDDK: Latvijas viesmīlības nozare strauji zaudē konkurētspēju

Viesmīlības nozares īpatsvars Latvijas tautsaimniecībā divu Covid-19 pandēmiju laikā ir samazinājies no 2% līdz 1%, liecina Latvijas Restorānu biedrības (LRB) un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) apkopotā oficiālā statistika. Turklāt Latvijas viesmīlības nozare strauji zaudē konkurētspēju, jo atgūstas lēnāk nekā Lietuvā un Igaunijā, kurās nebija tik stingri ierobežojumi.

LRB prezidents Jānis Jenzis: “Latvijai nav izdevies tik veiksmīgi sabalansēt sabiedrības veselības un ekonomikas izaugsmes intereses, kā tas ir izdevies kaimiņiem. Viesmīlības nozares asociācijas un LDDK veidotā Krīzes vadības komiteja ir visu pandēmijas laiku strādājušas pie loģiskiem priekšlikumiem gan par ierobežojumiem, gan saistībā ar valsts atbalsta jautājumiem. Diemžēl Latvijā noteiktie ierobežojumi ir bijuši haotiski, striktāki un ilglaicīgāki kā kaimiņvalstīm, un visbiežāk politisku, ne epidemioloģisku motīvu vadīti. Tas novedis pie situācijas, ka šobrīd mūsu nozare ir krietni sliktākā situācijā nekā Lietuvā un Igaunijā.”

Pirms pandēmijas Latvija ar [ienākošo] tūrismu apgrozīja teju 1 miljardu eiro gadā. Pašlaik šis rādītājs ir samazinājies par ~¾  un 2021. gadā bija vien 244 milj. eiro. Salīdzinājumam - pērn Igaunija no ienākošā tūrisma ieņēma  542 milj. eiro, bet Lietuva – 425 milj. eiro.  

Pateicoties tam, kaimiņvalstīs arī viesmīlības nozare atguvusies daudz labāk, bet Latvijā nozares darbības rādītāji pērn bija vēl zemāki nekā pirmajā pandēmijas gadā. Protams, ka kopš marta darbības rādītājus būtiski ietekmēs Krievijas iebrukums Ukrainā, kas nozīmē, ka cerības uz veiksmīgu vasaras sezonu var arī nepiepildīties.

LDDK Finanšu un nodokļu eksperts Jānis Hermanis: “Viesmīlības nozare ir ļoti jūtīga uz iespējamiem apdraudējumiem, jo tūristi vēlas atpūsties drošā un paredzamā vidē. Jau pandēmijas laikā bija redzams, ka ārvalstu viesi no Rietumeiropas valstīm ļoti piesardzīgi izvēlējās ceļot uz Latviju. Pašreizējais karš Ukrainā un minējumi, ka karadarbība kādā brīdī varētu pārcelties arī uz mūsu reģionu, apgrūtina ārvalstu viesu plūsmas atgriešanos pirms-pandēmijas līmenī. Tikmēr atjaunosies ceļotāju plūsma uz citām Eiropas valstīm, kuras no tūristu skatupunkta uzskatāmas par drošākiem galamērķiem. Tāpēc Latvijas viesmīlības nozarei ir jārēķinās ar vēl vienu grūtu sezonu, kuras rezultātā tā vēl vairāk tiks novājināta un zaudēs savu starptautisko konkurētspēju.”

Vēl grūtāka situācija nekā ēdināšanā ir izmitināšanas nozarē, jo tās darbību tieši ietekmē ārvalstu tūristu kritums. Tikmēr ēdināšanas nozare lielā mērā noturējusies un atgūstas pateicoties tam, ka nozīmīgu pieprasījuma daļu veido vietējie klienti.

Viesmīlības nozares nomaksāto nodokļu apjoms 2021.gadā vēl nedaudz samazinājies, salīdzinot ar 2020. gadu – galvenokārt sarežģīto darbības apstākļu dēļ. Tomēr nozares samaksātā kopsumma valsts budžetā joprojām ir pietiekami liela – aptuveni 115 milj. eiro. Salīdzinājumam - pirms pandēmijas 2019. gadā tie bija gandrīz 200 milj. eiro. Tas parāda, ka nozare grib maksāt nodokļus, vienlaikus domājot arī par pietiekami augstu darbinieku atalgojumu un sociālo nodrošinājumu.

Analīzē izmantoti Centrālās statistikas pārvaldes, Valsts ieņēmumu dienesta un Baltijas valstu centrālo banku dati.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.29851699sec.