TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības pieredzes stāsts – Fantāziju zemes «Neonija» saimnieki Indra un Ivars Ceriņi

Fantāzija ir cilvēka iztēles auglis, kas ieved citādā pārdomu pasaulē, ļauj aizmirsties no ikdienas steigas, mudina sapņot un rosina paveikt brīnumainas lietas. Tam tikai nepieciešama atbilstoša vide. Šādu vietu Valmierā – Fantāziju zemi “Neonija” –  pirms nepilniem četriem gadiem ir radījuši Indra un Ivars Ceriņi.

Fantāziju zeme “Neonija” ir unikāla apskates ekspozīcija Valmierā (Stacijas iela 49), kas pārsteidz ar putnu dziesmām, ūdens čaloņu, ūdenskritumiem un pilošām gleznām, savukārt tās sienu raksti glabā gadsimtu ilgu mīlas stāstu, kas ietērpts neparastā mākslas un krāsu maģijas burvībā, ko aicināts izbaudīt ikviens apmeklētājs. Šajā vasarā piedāvājums tūristiem un vietējiem iedzīvotājiem paplašināts, jo šeit durvis vērusi arī konditoreja un vietējo Valmieras novada mājražotāju un amatnieku darinājumu veikaliņš.

Fantāziju zeme “Neonija” ir tās saimnieku lolojums, kur katra detaļa un nianse ir pašu rokām veidota un izsapņota. Kādā karstā augusta pēcpusdienā, kad gaisā vēl virmo saldā kūku smarža, Indra un Ivars dalās pieredzes stāstā.

 2013.gadā, kad Indras un Ivara pamata nodarbošanās bija dažādu foto tapešu izgatavošanas bizness, no kādreizējā Kocēnu novada viņus uzaicināja sarūpēt kādu interesantu mākslas darbu izstādi Muzeju nakts ietvaros. Radās doma, ka varētu izstādīt glezniņas neona gaismās. Tolaik sortimentā tieši bijusi neona preču līnija. Pašiem par lielu pārsteigumu, izstāde bijusi tik ļoti apmeklēta, ka to lūgts vairākas reizes pagarināt. Pēc tam izstāde bija apskatāma arī Zilākalnā, kur ir Indras un Ivara mājas, kā arī citos Valmieras novada pagastos. Jau tolaik tas raisījis pārdomas, bet ideja, par pašiem savas, unikālas mākslas telpas radīšanu un darbību tūrisma lauciņā, nāca  pāris gadus vēlāk. Tik ļoti gribējies radīt vietu, kas pārsteidz, ļauj aizmirsties no ikdienas satraukumiem un raisa patīkamas emocijas, gan pašiem, gan arī apkārtējiem.

Saimnieki atzīst, ka, sākot būvēt Neoniju, nebija nojausmas, kā viss izdosies. Pašiem par lielu prieku, gala rezultāts ir labāks nekā cerēts. Ivars atzīst, lielākoties pie kaut kā radīšanas, vispirms rodas stāsts un pēc tam tā vizualizēšana. Tomēr viņiem bijis pavisam otrādi – vispirms radās vizuālais redzējums un izpildījums, tikai pēc tam stāsts. Indra ar smaidu atceras, kā naktī pirms Neonijas atklāšanas vēl rakstīja tekstuālo informāciju. Iesākumā bija ideja veidot krāsu istabas un tikai daļu telpu neona stilā, bet ātri vien nonāca pie kopīga viedokļa - visu veidot tikai neona stilā. Indra bilst, ka visu veidošanas procesu varētu dēvēt par tādu kā lietu plūdumu, kaut gan ne vienmēr domas ar vīru ir saskanējušas, jo Indra visu spējusi iztēloties vizuāli, bet Ivaram tas bija jārealizē arī tehniskā izpildījumā. Sarunā ar saimniekiem, šķiet, ka vienota ideoloģija, par dzīves vērtībām un domām par iespējamo rezultātu, lielā mērā arī palīdzējusi radīt skaisto gala iznākumu.

Apskates ekspozīcija sākotnēji tika paredzēta tikai pieaugušajiem, bet šobrīd mērķauditorija ir ļoti plaša, sākot ar bērniem un beidzot ar senioriem, kā arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Katrs šeit spēj iztēloties un saredzēt ko savu. Ir  saņemti skolotāju atzinumi, ka Neonija labvēlīgi iedarbojas uz bērna psihoemocionālo stāvokli. Sirsnīgās un patiesās emociju izpausmes pēc apmeklējuma, kā arī labie vārdi, ir tas, kas motivē Indru un Ivaru. Tā ir kā sava veida “maize”, kas baro un sniedz gandarījumu, ka cilvēkiem kas tāds ir vajadzīgs. Uz Neoniju daudz brauc arī ārzemju viesi, jo īpaši no kaimiņzemēm, kas pēc apmeklējuma jūtas saviļņoti un patīkamu emociju piepildīti. Saimnieki ikvienam interesentam cenšas pieiet ar individuālu attieksmi un rūpēm, katram tiek veltīts laiks, lai, pirms došanās fantāziju zemē, pastāstītu Neonijas stāstu. Kā saimnieki paši teic – labākā reklāma ir “no mutes mutē”, lai gan nevar izslēgt arī reklamēšanās nozīmīgumu dažādos tūrisma materiālos un digitālā vidē, gan vietējā mērogā, gan ārvalstu.

Runājot par sarežģījumiem Neonijas tapšanas laikā, saimnieki nevēlas neko izcelt, piebilstot, ka grūtākais laiks bijis tieši Covid 19 pandēmijas ietekme un valstī noteiktie ierobežojumi, kad ekspozīcijas durvis apmeklētājiem uz laiku nācās slēgt.

Mēdz teikt, ka lielās grūtībās reizēm dzimst jaunas idejas, līdzīgi var teikt arī par šo gadījumu. Nepadodoties, ar neatlaidīgu darbu un ģimenes draugu līdzdarbošanos, tūrisma piedāvājums šogad ir paplašinājies. Šobrīd viesi šeit var iegādāties gardus konditorejas izstrādājumus. Sarunas laikā tiek pausts gandarījums par to, ka ar savu darbību zināms labums un atbalsts tiek arī vietējiem novada mājražotājiem, kuru produkciju un meistardarbus Ceriņu pāris ar lepnumu cildina un tirgo turpat nelielajā veikaliņā.

Taujājot par iedvesmas rašanu, Ceriņu pāris viennozīmīgi bilst, ka iedvesma nekur nav jāmeklē.  Tā atnāk pati, jo tas ir hobijs un sirdsdarbs, kam Indra labprāt veltītu visu savu laiku, taču pagaidām tā vēl nesanāk. Arī nākotnes plāni saistībā ar Neoniju ir plaši, taču tie vispirms līdz galam jāizsapņo. Par neatkārtojamu rezultātu šaubu nav!

Sarunas noslēgumā Indra un Ivars ikvienam novēl uztvert dzīvi vieglāk un domāt pozitīvi: “Ja mēs vairosim slikto, mēs tajā sliktajā arī dzīvosim, bet ja mēs vairosim labo, mēs arī dzīvosim labajā. Arī tad, ja kaut kas nenotiek kā plānots, ir jāpaskatās, kas tur nav līdz galam izdarīts un palaists garām, jo nekas neiestrēgst tāpat vien.”

Lai fantāziju pilni ceļojumi!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Latvija
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.71520901sec.