TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Tūrismā ir jāaizmirst, ka esam tilts starp rietumiem un austrumiem

Ar spraigām diskusijām Siguldas kultūras centrā “Devons” 8. decembrī tika aizvadīts Latvijas tūrisma forums, kurā piedalījās 608 dalībnieki. Forumā tika meklētas atbildes uz jautājumu, kā sabalansēt tūrisma nozares piedāvājuma kvalitāti ar cenu, apzinoties, ka Latvija nevar būt masu tūrisma galamērķis.

“Šogad vairāk kā jebkuru citu gadu jūtu, ka esam saliedēti un orientēti uz vienu mērķi,” ar šādiem vārdiem “Latvijas Tūrisma forumu 2022” atklāja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava. To, ka pēdējie gadi Latvijas tūrisma nozarei bijuši sarežģīti un izaicinājumu pilni atzina arī Ekonomikas ministre Ilze Indriksone un Valsts sekretāra vietnieks tautsaimniecības jautājumos Raimonds Lapiņš, kuri pauda atzinību tūrisma nozarei par izturību, dzīvotgribu un apņēmību. “Paldies, nozarei, kura strādā, attīstās un atrod arvien jaunas iespējas nest Latvijas vārdu pasaulē,” uzsvēra ministre.

Nākamā gada mērķis un izaicinājums tūrisma nozarei būs digitalizācija. Ātrāk adaptēties jaunajai situācijai varēs tie uzņēmēji, kuri ieguldīs digitālās kompetences paaugstināšanai. Šim mērķim 2023. gadā būs pieejams arī valsts atbalsts.

Ar katru gadu aug vides, sociālās un ekonomiskās ilgtspējas nozīme, jo īpaši, to novērtējam pēdējo gadu kontekstā. Uz kādiem grābekļiem nekāpt, plānojot ilgtspējīgu stratēģiju, forumā stāstīja ceļojumu rakstnieks, lektors un žurnālists Dags Lanskis (Doug Lansky). Viņš kā tūrisma biznesa stratēģis dalījās arī savos ieteikumos, kā Latvijai sevi reklamēt esošajā ģeopolitiskajā situācijā, kas atstājusi iespaidu uz tūrisma plūsmu kopumā. “Atlaides neliks cilvēkiem mainīt lēmumu, ja viņi baidās par savu drošību. Drīzāk vēlme atbalstīt šo valsti varētu mudināt atbraukt,” tā D.Lanskis.

Tik mainīgā laikā kā šis jāspēj būt elastīgiem un tas nereti nozīmē domāšanas maiņu. Ar populārākajām sistemātiskās domāšanas kļūdām iepazīstināja sistemātiskās domāšanas eksperte, RTU profesore Andra Blumberga. Viņu papildināja “Training Lab” izaugsmes treneris biznesa vadībā Zigmunds Vīķis, kurš stāstīja par labajām problēmām, lieliski turpinot D. Lanska runā atskanējušo atziņu, ka ne visas kļūdas ir jāmetas labot, un ka nereti, tieši kļūdoties var atrast labākos risinājumus. Pirms labojam kādu problēmu, vērts paskatīties plašāk. Uz to mudināja arī noslēdzošais “Latvijas Tūrisma foruma” runātājs Latvijas dabas tūrisma asociācijas līdzdibinātājs un valdes loceklis Matijs Babris, kurš prezentēja dažādus starpdisciplinārā tūrisma piemērus pasaulē.

Forumu noslēdza diskusija, kuras uzdevums bija definēt Latvijas pozīciju šobrīd. “Ir jāaizmirst frāzējums “esam tilts starp rietumiem un austrumiem””, diskusijā savu viedokli pauda Biznesa augstskolas “Turība” asociētais profesors Ēriks Lingebērziņš. Mēs neesam daļa no Skandināvijas un nekad nebūsim, taču tas, uz ko varam tiekties, ir ziemeļnieciska domāšana - atzīst diskusijas dalībnieki. Viņi bija vienisprātis, ka nevēlamies iet masu tūrisma virzienā, lai atsvērtu zaudētās tūrisma  plūsmas no austrumiem, drīzāk būtu jāstiprina sava identitāte, jāceļ savas vērtības, to novērtēs arī tūristi, maksājot vairāk - secināja diskusijas dalībnieki.

Foruma ietvaros LIAA sveica labākos studentu pētniecisko darbu autorus, kuri bija piedalījušies izsludinātajā konkursā. Tā mērķis ir veicinātu Latvijas tūrisma nozares izpēti un analīzi un sekmētu studentu zinātniski pētniecisko darbību tūrisma jomā. Saskaņā ar nolikumu konkursā varēja piedalīties Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas akreditēto augstāko izglītības iestāžu darbu autori.

Konkursa godalgoto vietu sadalījums:

1.vieta Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes maģistra darbs “Pagātnes nākotne: sarežģītā kultūrvēsturiskā mantojuma institūciju digitalizācija un virtuālās piemiņas prakses”, darba autore Elizabete Grinblate, darba vadītāja - Aija van der Šteina, Dr. oec. Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece.

2.vieta Liepājas Universitātes Vadības un sociālo zinātņu fakultātes maģistra darbs “Ilgtspējīgas vadības nozīme Latvijas valstspilsētu tūrisma informācijas centru pārstāvētās teritorijas atpazīstamības veicināšanā”,

darba autore Sintija Pusaudze, darba vadītāja - Dr.sc.administr. prof . Inese Lūsēna – Ezera.

3.vieta Vidzemes Augstkolas Sabiedrības zinātņu fakultātes maģistra darbs “Nacionālās nozīmes ainavu pieejamība un iesaiste tūrismā” darba autore Ance Uzāriņa, darba vadītāji -Dr.oec., profesore Agita Līviņa un Dr. geogr., asoc.profesors Andris Klepers.

Godalgoto vietu ieguvēji balvā saņēma dāvanu kartes ceļošanai Latvijā 50 līdz 300 eiro vērtībā.

“Latvijas tūrisma foruma 2022”  ierakstu līdz 22. decembrim, reģistrējoties iespējams noskatīties pasākuma virtuālajā platformā www.turismaforums.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.13741589sec.