TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Tiks atzīmēta Grīņu dabas rezervāta 80.jubileja

Ar dažādiem pasākumiem 2016.gada 7.-9. jūlijā Pāvilostas novadā tiks atzīmēta Grīņu dabas rezervāta 80.jubileja.

Ceturtdien, 2016.gada 7. jūlijā, plkst.16:00 Pāvilostas bibliotēkā, Dzintaru iela 73 (2.stāvā) tiks atklāta Grīņu dabas rezervāta 80. jubilejai veltīta fotoizstāde “Caur uguni un ūdeni”.  Tajā ar dabas pētnieku uzņemto ainavu, augu un dzīvnieku fotogrāfiju, vēsturisku rezervāta izveidošanas dokumentu attēlu, Valda Grunska – mežsarga, Grīņiem nozīmīgas personības dienasgrāmatas attēlu un fotogrāfa Pētera Jaunzema 20. gs. 80. gados rezervātā fiksēto kadru palīdzību varēs iepazīt šīs dabas teritorijas unikalitāti.    
 
Grīņu dabas rezervāta svētki brīvā dabā sāksies piektdien, 2016.gada 8. jūlijā plkst. 18:00 Sakas pagasta "Graudiņu" pļavā. Interesentiem būs iespēja līdzdarboties dabas izziņas darbnīcās, spēlēs, būs arī muzicēšana pie ugunskura. Tumsai iestājoties, būs iespēja vērot kukaiņu pētnieku, entomologu šovu – lidojošo kukaiņu gaismošanu jeb pievilināšanu uz gaismu, pašiem piedalīties to atpazīšanā, klausīties stāstos par seškājiem grīnī, mežā un purvā.
 
Dalībnieki aicināti nakšņot teltīs pasākuma norises vietā, jo sestdien, 2016.gada 9. jūlijā plkst. 8:30 būs iespēja doties pārgājienā pa Grīņu dabas rezervātu kopā ar dabas, īpaši mitrāju, pētnieci Lieni Salmiņu. Pārgājiena garums būs apmēram 14 kilometri un vedīs uz grīņa sārtenes ziedēšanas vietām.
 
Papildus informācija par Grīņiem:
 
Grīņu dabas rezervātu* Latvijas valsts dibināja 1936. gadā, pirms 80 gadiem. Tas ir viens no četriem mūsu valsts rezervātiem, un ir otrais vecākais rezervāts Latvijā (Moricsalas rezervāts dibināts pirms 104 gadiem). Aizsargāt unikālo, neparasti askētisko dabu Piejūras zemienē Rietumlatvijā starp Saku un Vērgali ar virsājiem un Eiropas mērogā reto grīņa sārteni ierosināja tā laika dabas pētnieki.
Sakā Latvijas pirmās brīvvalsts laikā notika aktīva saimnieciskā darbība, jo uz mazapdzīvoto pagastu pārcēlās ģimenes no Latgales, kurām šeit iedalīja jaunsaimniecības. Virsājus nodedzināja, saraka grāvjus, cēla ēkas, sēja labību. Saglabāt neskartus izdevās 700 hektārus, - tik liels sākotnēji bija Grīņu rezervāts.
 
Saskaņā ar Grīņu dabas rezervāta likumu, dabas rezervāta platība šobrīd ir 1454,9 ha un tas izveidots ar mērķi saglabāt nepārveidotas vēsturiski izveidojušās dabas ekosistēmas un pētīt tajās notiekošos procesus, kā arī nodrošināt izzūdošo un reto augu, sēņu, ķērpju un dzīvnieku aizsardzību.
 
Kā tapa Grīņi
 
”Sakas draudzē uz Ziemupes pusi ir tukši apgabali – virsāji un purvi, kur tālu nav redzams neviens koks,” tā par neparastiem dabas apstākļiem vietā, kur vēlāk nodibināja Grīņu rezervātu, 1805.gadā rakstīts kādā ceļojuma aprakstā.
Grīnis, virsājs un sārtene
 
Vārds “grīnis” Sakas pusē nozīmē ieplakas mežos starp uzkalniem jeb kalvām. Grīnis pavasaros un rudeņos applūst, bet vasarās izkalst.
 
Mežkopji šo lokāli lietoto vārdu iekļāvuši savā profesionālajā terminoloģijā un par grīni sauc nabadzīgu, slapju meža augšanas apstākļu tipu ar plānu kūdras slāni, kaļķainu augsni un saknes necaurlaidīgu rūsakmeni pārdesmit centimetru dziļumā, kura veidošanos veicinājuši regulāri degumi.
 
Šādi apstākļi un tajā augošās augu sugas ir visai reti sastopamas. Nabadzīgais grīnis, kur aug priedes un bērzi, mijas ar Rietumeiropas tipa virsājiem (vācu – haide). Latvija ir to izplatības tālākais ziemeļaustrumu punkts. 20.gs. 70. gados virsājus apstādīja ar priedi, tāpēc to platības stipri samazinājušās.
 
Grīņī aug grīņa sārtene, atlantiskā perioda augs, Latvijā un Baltijas valstīs kopumā ļoti reti sastopams, tāpēc iekļauts Latvijas Sarkanās grāmatas 1. kategorijā.  Tas ir ēriku dzimtas sīkkrūms, 10 līdz 40 centimetri augsts, vasaras vidū uzzied sārtiem ziediņiem, kas zaru galos sakārtoti čemuros. Latvijā un Baltijas valstīs kopumā ļoti reti sastopams, tāpēc iekļauts gan Latvijas, gan Baltijas valstu Sarkanās grāmatas 1. kategorijā. 
 
 Grīnī auga arī citi, kopumā 33 reti augi, piemēram, parastā purvmirte jeb balzāmkārkliņš, sīpoliņu donis, bezdelīgactiņa un citi.
________________
*Dabas rezervāts ir cilvēka darbības neskarta vai maz pārveidota teritorija, kurā nodrošināta dabisko procesu netraucēta attīstība, lai aizsargātu un izpētītu retas vai tipiskas ekosistēmas.
 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.10823417sec.